AFI:n Jade Puget: ”Ihmisten tulisi kuunnella myös uutta musiikkia vanhojen klassikoiden ohella”

Yhdysvaltalainen vuonna 1991 perustettu AFI on edennyt urallaan jo kymmenenteen albumiinsa, kun yhtyeen omaa nimeä kantava albumi ilmestyy Concord Musicin kautta tammuikuun 20. päivä. Tavoitimme puhelimitse kotoaan lämpöisestä Californiasta bändin kitaristin Jade Pugetin, joka kertoili meille hieman tulevasta albumista sekä raotti hieman yhtyeen suunnitelmista tulevan albumin julkaisun jälkeen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Kuinkas vuosi 2017 on lähtenyt käyntiin AFI:n leirissä?

Jade Puget: Oikein hyvin, kiitos kysymästä. Olemme tehneet kosolti haastatteluita ulkomaisiin medioihin ja alamme pikku hiljaa valmistautumaan albumin viralliseen julkaisuun, joka tapahtuu tammikuun 20. päivä. Pitkä odotus on kohta siis ohitse ja albumi kaupoissa!

Kuten mainitsit teiltä on tulossa uusi albumi tammikuussa, joka kantaa bändin omaa nimeä. Missä vaiheessa te oikein aloititte kirjoittamaan materiaalia tälle albumille?

Jade Puget: Levyn työstäminen alkoi noin puolitoista vuotta sitten.  Meidän managementin yläkerrassa on hyvä ja rauhallinen tila, jossa aloimme albumin kappaleita kirjoittamaan. Teimme ja hioimme albumin kappaleita lähes vuoden verran ennen studioon astumista koska halusimme olla niihin 100% tyytyväisiä jo ennen studioon menemistä.

Levy on tosiaan järjestyksessään jo yhtyeen 10:s albumi. Kun aloititte levyä kirjoittamaan oliko teillä olemassa jokin visio miltä halusitte albumin kuulostavan?

Jade Puget: Albumin orgaaninen rakenne oikeastaan aina syntyy itse levyä tehdessä. Ei meillä ole koskaan ollut sen suurempia visioita tai suunnitelmia albumeiden suhteen, vaan kirjoitamme ja teemme kappaleita aiheista jotka meitä kiinnostavat sillä hetkellä.  Me olemme todella mielialabändi. Jos meillä on levyä kirjoittaessa hyvät fiilikset biiseistä tulee positiivisia ja jos taas kappaleita kirjoittaessa on mieli maassa tulee niistä synkempiä.

 Albumin perässä lukee ”The Blood Album” ja levystä julkaistaan myös neljä erilaista vinyyliä neljän eri verityypin mukaan. Mistä idea moiseen syntyi alun perin?

Jade Puget: Albumia kirjoittaessamme teimme yhdessä laulaja Davy Havokin kanssa melodioita levyyn liittyen ja hän sitten teki valmiiden kappaleiden päälle erilaisia sanoituksia. Kappaleiden sanoituksia tehdessä tuo sana veri (blood) tuntui tulevan esille vähän väliä ja me sitten aloimme sen pohjalta miettimään asiaa hieman eteenpäin levyn visuaaliselle puolelle.

Veri on kuitenkin kaikkineensa tärkeä elementti ihmisissä ja eläimissä, ja koska on olemassa neljää eri verityyppiä  (A | O | B | AB) päätimme yhdistää idean albumin vinyyliversioihin tekemällä neljä erilaista versiota. Meillä on myös bändissä neljää eri verityyppiä, joten se tuntui loogiselta myös siltäkin saralta.

Kuinka tärkeänä pidät sitä, että yhtyeet ovat innovatiivisia uusia levyjä julkaistessaan ja keksivät uusia erilaisia juttuja?

Jade Puget: Mielestäni se on juuri hienoa rockissa. Bändit ovat aina vuosien saatossa pyrkineet olemaan mielenkiintoisia niin musiikin kuin myös sen visuaalisen puolen kannalta. Mielestäni ne molemmat kulkevat käsi kädessä ja totta kai mielummin ostan jonkun hienon paketin, joka sisältää albumin lisäksi kaikkea muutakin kuin vain pelkän CD:n kaupasta. Mielestäni se tuo paljon lisäarvoa tuotteelle.

Mitä mieltä puolestaan olet striimauksesta ja digitaalisista latauksista? Kärsiikö taide levyjä netistä ostettaessa tai kuunnellessa?

Jade Puget: Digitaalinen lataus tai striimaus ei tavallaan kosketa sinua millään tavalla. Tykkään hakea itse fyysisen tuotteen kaupasta koska siihen kuuluu se kokemus mukaan. On mukava käydä erilaisissa levykaupoissa tutkimassa albumeita ja katsomassa niiden kansia ennen niiden ostamista. Nykyajan ihmiset jäävät tuosta helposti paitsi levyjä ladatessaan. Vinyylit ovat itselleni se tärkein lähde kuunnella musiikkia koska silloin saat samassa myös sen visuaalisen kokemuksen albumista.

Tapaatko itse kerätä vinyyleitä?

Jade Puget: Suurelta osin kuuntelen vanhempaa musiikkia ja niistä olen totta kai ostanut vinyylit aikoinaan. Toki aina silloin tällöin tulee myös nykyään ostettua musiikkia kaupoista.

Entäpä uudet bändit? Kuunteletko koskaan uutta musiikkia?

Jade Puget: Tykkään kyllä tutustua erilaisiin bändeihin ja kuunnella myös uutta musiikkia. Usein kiertueilla ollessa ei kuitenkaan ole mahdollisuutta heti hommata kyseisen bändin vinyyliä, joten sitten se saattaa unohtua jo kotiin päästessä kuukauden päästä. Itse elän kuitenkin aina tässä hetkessä, että voin toki kuunnella niitä vanhoja albumeita aina silloin tällöin, mutta tykkään kuunnella myös uusia bändejä.

Ja eikö se ole myös aika tärkeää, että uusia bändejä syntyy jo ihan musiikin jatkuvuudenkin kannalta?

Jade Puget: Totta kai. Toki esimerkiksi Guns N´ Rosesin ”Appetite For Destruction” on yhä äärettömän loistava albumi, mutta ihmisten tulisi kuunnella myös uudempia bändejä juuri jatkuvuudenkin kannalta. Vanhoihin levyihin voi sitten aina palata hetkeksi halutessaan.

Oli hauska, että mainitsit Guns N´ Rosesin kun yhtye on Suomeenkin tulossa. Mitä mieltä yleisesti ottaen olet näistä vanhojen bändin comebackeista? Ovatko ne hyvä vai huono juttu?

Jade Puget: Itselleni se on ihan ok. Ihmiset ovat varsin kyynisiä aiheesta ja monet pitävät sitä vain tapana lypsää rahaa faneilta. Jos yhtyeen jäsenet itse tykkäävät soittaa keikkoja ja myös fanit maksavat nähdäkseen heidät, en näe siinä mitään väärää. Kukin tekee omalla tyylillään asioita ja hyvinhän tuo kiertue tuntuu menevän kun suurin osa keikoista on loppuunmyytyjä.

Kuinka itse näet rockin tulevaisuuden. Tuleeko joskus vielä seuraava Guns N´ Roses?

Jade Puget: En usko, että tulee. Se on hyvin vaikeaa koska bändejä on paljon eikä musiikkibisnes ole enää samanlaista kuin ennen. Uskon kuitenkin siihen, että bändit yhä kasvavat tarpeeksi suuriksi myydäkseen esimerkiksi festivaaleja loppuun. Kyllähän esimerkiksi Avenged Sevenfold ja Rammstein ovat valtavia bändejä nykypäivänä tai vaikkapa Foo Fighters.

Teidän edellisestä ”Burials” -albumista on kerinnyt vierähtää jo neljä vuotta. Kuinka itse vertaisit tätä tulevaa albumia siihen?

Jade Puget: ”Burials” oli albumina varsin synkkä kun uimme kumpikin Davyn kanssa syvissä vesissä sitä tehdessämme. Tämä uusin albumimme on ehkäpä musiikillisesti hieman iloisempi kun meillä menee kummallakin hieman paremmin elämässä ja alamäet on saatu käännettyä takaisin ylämäeksi. Kaikki albumimme sisältävät tietynlaista melankoliaa, mutta se aina riippuu siitä millainen mielemme tila on, että onko lopputulos synkkä vai iloisempi. En kuitenkaan koskaan halua kirjoittaa kahta samanlaista albumia, että se on myös hyvä asia että ne tunteet heijastuvat albumille asti.

Presidentinvaalit eivät kuitenkaan vaikuttaneet teihin negatiivisesti levyä tehdessä?

Jade Puget: Se tulee sitten seuraavalle albumille (naurua).

Olette julkaisseet uranne aikana kohta 10 albumia, mutta Suomen keikka yhä antaa odottaa itseään. Mitä haluaisit sanoa viimeisinä sanoina teidän suomalaisille faneillenne?

Jade Puget: Pyydän nöyrästi anteeksi, että emme ole sinne asti vielä päässeet soittamaan. Toivottavasti tämän albumin tiimoilta tulisi myös enemmän keikkoja Skandinaviaan, koska emme ole sieläkään olleet kuin kerran tai kaksi aiemmin muistaakseni. Kiitoksia haastattelusta ja muistakaa katsastaa albumimme tammikuun 20. päivä!

Kommentoi