Ajaton klassikko: arvostelussa 25 vuotta täyttävä Dream Theaterin ”Images And Words”

Eipä Dream Theater tiennyt vuonna 1992, minkälaisen jäljen se tulisi jättämään musiikkimaailmaan julkaistessaan yhden menestyneimmistä levyistään. Vielä nykyäänkin monien mielestä bändin kakkosalbumi ”Images and Words” on yhtyeen tuotannon kirkkain helmi, johon kaikkea tämän jälkeen julkaistua verrataan. Ja onpa progeryhmä parhaansa tehnyt, jotta mielipiteet olisivat varmasti mahdollisimman kaksijakoisia: viimeisimmillä levyillä älyttömyyksiin karanneet biisinkestot, ylitekninen soitinmasturbaatio sekä omituiset konseptit ovat olleet omiaan synnyttämään soraääniä musiikin hengettömyydestä ja pinnallisuudesta.

Tässä mielessä ”Images and Words” painii täysin omassa sarjassaan. Levy on alusta loppuun täynnä upeaa musiikkia, joka ei myöskään pelkää esitellä orkesterin ilmiömäistä soittotaitoa sekä sävellyskynän terävyyttä. Nämä seikat eivät kuitenkaan puske kaikesta lävitse, sillä kokonaisuus on rakennettu todellisella rakkaudella — yhtye hellii materiaalia kuin rakastava vanhempi, joka syleilee vastasyntynyttä lastaan. Kirsikkana kakun päällä on ensiluokkainen tuotantojälki sekä ensiesiintymisensä tekevä vokalisti James LaBrie. Miehen voimakkaan pehmeä ja taidokas ulosanti on juuri sitä, mitä yhtyeen musiikki kaipasi jo ensimmäisellä levyllään. Ei olekaan ihme, että moni pitää tätä kiekkoa bändin ensimmäisenä ”oikeana” studioalbumina.

Sisällöltään julkaisu on täyttä kultaa. Vaikka jokaiseen biisiin ei ole lyöty klassikon leimaa, on materiaali hävyttömän korkealaatuista, joka hämmästyttää useaan otteeseen monipuolisuudellaan ja värikkyydellään. Levyn avaa valtiaan elkein yhtyeen suurin (ja joidenkin mielestä ainoa) hittibiisi ”Pull Me Under”, jonka äkkinäinen loppu jaksaa edelleen huvittaa. Menevämpää kamaa edustavat mielenkiintoisesti sanaileva ”Take the Time”, moneen suuntaan levittyvä ”Metropolis Pt. I: The Miracle and the Sleeper”, tylysti riffittelevä ”Under a Glass Moon” sekä yli 11 minuuttia pitkä ”Learning to Live”. Rauhallisempaa antia tarjoavat kauniita mielikuvia maalaileva ”Waiting for Sleep”, sydänverellä sävelletty ”Another Day” sekä varsin pätevä, mutta hieman keskinkertainen ”Surrounded”, joka on ainoa heikompi esitys muuten mainiossa kokonaisuudessa.

Loistava kappalemateriaali on kuitenkin vain yksi osasyy julkaisun erinomaisuuteen. Albumille on saatu ikuistettua jotain, mitä harvemmin kuulee levymuodossa, sillä materiaalilla todella on sielu, josta huokuu voimakas tunnelataus. ”Images and Words” hengittää kuin orgaaninen olento ja onnistuu synnyttämään liudan erilaisia tuntemuksia ilosta ihmetykseen, hurmiosta liikutukseen. Se, että musiikki pystyy lähettämään väreitä pitkin selkäpiitä ja nostattamaan kyyneleitä silmiin, on jotain, mitä useat yhtyeet eivät saa koskaan aikaiseksi. Vaikka Dream Theater on onnistunut luomaan upeita levykokonaisuuksia myös myöhemmillä vuosillaan, on ymmärrettävää, miksi moni edelleen nostaa juuri tämän julkaisun korkeimmalle jalustalle. ”Images and Words” on ainutlaatuinen teos, joka tuntuu vain paranevan ikääntyessään.

Kaaos KlassikkoDream Theater tekee massiivisen ”Images, Words & Beyond” -kiertueen albumin 25. vuosipäivän kunniaksi, jonka tiimoilta levy esitetään kokonaisuudessaan. Kiertue rantautuu myös Suomeen, kun yhtye esiintyy 27.2. Helsingin jäähallissa.

 

Kappalelista:

  1. Pull Me Under
  2. Another Day
  3. Take the Time
  4. Surrounded
  5. Metropolis Pt. I: The Miracle and the Sleeper
  6. Under a Glass Moon
  7. Wait for Sleep
  8. Learning to Live

Kommentit