Alter Bridgen Myles Kennedy: ”Rock ei tule kuolemaan koskaan”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 7.10.2016

Alter Bridge 2016Slashin soolobändistä tunnettu Myles Kennedy julkaisee pääbändinsä Alter Bridgen kanssa järjestyksessään viidennen albuminsa nimeltä ”The Last Hero” kuluvan viikon perjantaina Napalm Recordsin kautta. Kaaoszine tavoitti Mylesin kotoaan Yhdysvalloista ja keskusteli miehen kanssa tulevasta albumista, keikkailusta Slashin kanssa sekä yhtyeen näkymistä tulevaisuuden suhteen. Voit lukea haastattelun tästä:

Millainen vuosi on ollut sinulle ja bändillesi tähän mennessä?

Myles: Asiat ovat hyvin. Kiireistä on tietysti ollut esimerkiksi albumin kirjoitusprosessin takia, mutta muuten menee hyvin.

Teillä on tosiaan tulossa uusi albumi nimeltä “The Last Hero” lokakuussa. Voisitko lyhyesti kertoa, milloin aloitte kirjoittamaan materiaalia albumille?

Myles: Minä aloitin joskus viime vuoden alkupuolella kasaamaan ideoita ja niin teki myös Mark. Kirjoitamme aina ensin erikseen, jonka jälkeen käymme ideat yhdessä läpi. Tällä kertaa aloitimme sen Skypen kautta suunnilleen viime vuoden marraskuussa, ja lopulta kokoonnuimme kaikki yhteen.

Olitko tuolloin jo tietoinen, että Slash palaa Gunnareihin, jonka myötä sinulla oli enemmän aikaa keskittyä Alter Bridgeen?

alter-bridge-the-last-hero-2016Myles: Tiesinhän minä sen, mutta aloin valmistautumaan uutta albumia varten jo paljon aikaisemmin. Alter Bridgen kanssa teemme tätä yleensä kolmen vuoden sykleissä, ja tiesin alkaa valmistautumaan jälleen uuteen sykliin.

Tuleva albuminne on teidän viides studioalbumi. Nimi “The Last Hero” kertoo sankarista tämän päivän yhteiskunnassa. Haluaisitko omin sanon hieman avata albumin nimeä?

Myles: Albumi tarkastelee sankareita monella eri tavalla. Missä sankarit ovat, miten löydämme heidät, miten tarvitsemme heitä yhteiskunnassamme… Osa biiseistä on tribuutteja arkipäivän sankareille. Suurin osa biiseistä pyörii tämän teeman ympärillä, vaikka kyseessä ei olekaan mikään konseptialbumi alusta loppuun; on myös muutamia poikkeuksia teemasta.

Eli mistä sait alunperin idean kirjoittaa yhteiskunnan sankareista?

Myles: Se on teema, joka on aina kiinnostanut minua. Joskus teini-ikäisenä törmäsin kirjailijaan nimltä Joseph Campbell, joka käsitteli kirjoituksissaan myyttejä ja tarvetta sankareille. Sankareille on aina ollut tarvetta tarinoissa kautta aikojen. Syy, miksi juuri nyt halusin kirjoittaa tästä on se, että maamme on jälleen vaalien alla ja tunne sankarin tai johtajan tarpeesta on vahva.

Aivan. Aioinkin kysyä sinulta vaaleihin liittyen. Käsitelläänkö albumilla myös poliittisia teemoja?

Alter Bridge 2015Myles: Kyllä. Esimerkiksi ensimmäinen biisi “Show Me A Leader on saanut suoraan inspiraationsa siitä, mitä maassamme on nyt meneillään. Muistan olleeni Markin luona. Katsoin aamulla herättyäni televisiosta vaaleihin liittyvää väittelyä. Yhtäkkiä biisin ensimmäinen säe vain ponnahti mieleeni ja sen jälkeen biisi käytännössä kirjoitti itse itsenä.  Tällä hetkellä monet ihmiset ovat hyvin pettyneitä ja huolissaan asioiden tilasta, ja biisi kuvastaa sitä.

Miltä vaalit näyttävät sinun näkökulmastasi katsottuna?

Myles: Minulle se on liian poliittista, yleensä välttelen sellaisia asioita. En ole ennen nähnyt mitään tällaista. Kukaan ei kerro niitä asioita, joita amerikan kansalaisena haluan kuulla, ja jotka saavat minut tuntemaan oloni täysin varmaksi.

Kuuntelin uuden albuminne pari kertaa ennen tätä haastattelua ja mielestäni se kuulosti hieman synkemmältä kuin edellisenne. Oletko samaa mieltä?

Myles: Luulen, että olemme progressiivisesti pyrkineet hieman synkempään. Uudella albumillamme on “Blackbird-albumin dynamiikkaa ja joitakin elementtejä kolmesta aikaisemmasta albumistamme. On mielenkiintoista kuulla ihmisten mielipiteitä uudesta albumistamme, koska kaikki kokevat sen eri tavalla.

Menikö albumi tuohon suuntaan tarkoituksella vai tapahtuiko se vain luonnostaan?

Myles: Luulen, että se vain tapahtui. En yleensä ole sillä asenteella, että loisimme juuri tietynlaisen soundin albumille, vaan annamme sen vain tapahtua. Kun kirjoitan biisejä yksin, pyörittelen useita ideoita, mutta päätämme loppujen lopuksi yhdessä, mitkä niistä toteutuvat.

Luuletko, että USA:n vaaleihin liittyvät synkät ajat ovat vaikuttaneet siihen, kuinka kirjoitat musiikkia?

Myles: On joitakin asioita, jotka tuovat albumille tumman sävyn. Esimerkiksi vaalit ja ilmaston lämpeneminen ovat tällaisia rankkoja aiheita. On myös henkilökohtaisempia teemoja; esimerkiksi käsittelen anoppini sairastumista ja kuolemaa yhdessä biisissä. On useita asioita, jotka ruokkivat synkkyyttä albumilla.

Olet työskennyllyt tällä albumilla Markin kanssa sekä esimerkiksi Slashin ja monien muiden taitavien biisinkirjoittajien kanssa. Oletko oppinut jotain työskenneltyäsi näiden ihmisten kanssa?

Myles: Kyllä, rakastan sitä. Markin lähestymistapa biiseihin on hyvin erilainen verrattuna Slashiin. Slashin musiikki on usein jo valmista, minun tarvitsee vain kirjoittaa lyriikat ja huolehtia melodiasta. Puolestaan Markilla saattaa olla riffi valmiina ja minä keksin kertosäkeen tai toisinpäin. Koska prosessit ovat niin erilaisia, se pitää minut varpaillani ja työni mielenkiintoisena.

Kuinka ison osan tunnet itselläsi olevan biisinkirjoituksessa? Pystytkö ilmaisemaan itseäsi musiikilla ja olemaan luova ilman, että vain lisäät oman osasi valmiiseen kappaleeseen?

Myles: Ei se ole sellaista, en oikeastaan pysty tekemään sitä. Näen itseni eniten biisien kirjoittajana ja siitä myös nautin eniten. Molemmilla bändeillä tämä on yhteinen tapa tehdä biisejä ja se toimii minulle.

Rock-musiikin tilanteesta on puhuttu paljon ja jotkut sanovat sen olevan kriisissä. Silti esimerkiksi Gunnarit ovat myyneet lippuja nyt enemmän kuin koskaan. Mitä mieltä sinä olet, onko rock-musiikki kriisissä?

Myles: Mielestäni se riippuu ihan siitä, missä ollaan. Täällä tilanne on hyvä, eikä rock koskaan kuole. Noin 15 vuotta sitten ja ennen sitä se oli suurimmillaan. Se on yhtä läsnä täällä. Yleensä tykkään kuvata tätä tilannetta vitsillä; rock on kuin kovakuoriainen maantiellä – sitä ei voi tappaa. Lontoossa taas suhtautuminen on erilaista. Mielestäni on kiehtovaa, miten erilainen tilanne voi olla eri puolilla maailmaa. On kuitenkin hienoa, että Gunnarit tekevät stadionkokoisia rock-keikkoja. Sellaisia ei ole ollut pitkään aikaan ja se antaa vähän toivoa.

Jos ajatellaan esimerkiksi Gunnareita ja muita legendaarisia rock-bändejä. Onko uuden sukupolven rock-bändeillä mahdollista saavuttaa sama suosio?

Myles: Toivon niin, se tekisi minut onnelliseksi. Nykyään levy-yhtiöillä ei ole enää varaa hoitaa bändien asioita samalla tavalla kuin ennen. Monet bändit saavat usein vain yhden mahdollisuuden läpimurtoon, ja jos sitä ei tapahtu, siirrytään seuraavaan. Tämä on yleinen tilanne musiikkiteollisuudessa. Toivon, että löydämme keinon kiertää sen, jotta meillä olisi suuria rock-bändejä vielä 30 vuoden päästä. Kuka ottaa headline-bändien paikan, kun he jäävät eläkkeelle?

Lopuksi hieman tulevaisuudensuunnitelmistanne. Mitä Eurooppaan tulee ja mitä aiotte tehdä albumin julkaisun jälkeen? Voimmeko odottaa näkevämme teidät Suomessa jonain päivänä?

KaaosZine levytMyles: Toivon niin, se olisi hienoa. Kierrämme Eurooppaa vuoden loppupuolella ja tulemme todennäköisesti takaisin ensi vuonna festivaalien merkeissä. Tarkoitus olisi kiertää Euroopassa ainakin kahdesti tämän kolmen vuoden syklin aikana.

Kiitos haastattelusta, Myles! Mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneillenne, jotka lukevat haastattelua?

Myles: Odotamme todella, että pääsemme esiintymään teille. Kiitos mielenkiinnosta ja haastattelusta!

https://www.facebook.com/alterbridge/

Haastattelu: Arto Mäenpää

Luetuimmat

Uusimmat