Arch Enemyn Michael Amott: ”Emme halua hämmentää fanejamme laittamalla Alissaa ja Angelaa lavalla yhtä aikaa”

Ruotsalainen melodista death metallia soittava Arch Enemy julkaisi maaliskuun lopussa “As the Stages Burn!” -nimisen live-DVD:n. Haastattelimme yhtyeen kitaristia Michael Amottia, joka kertoi meille uuden DVD:n lisäksi muun muassa bändin kehityksestä, sekä paljasti hieman tulevan albumin tilasta.

Kuinka vuosi 2017 on alkanut sinulla ja bändilläsi?

Michael: Olemme kirjoittaneet biisejä, äänittäneet ja muuten vain sekoilleet. Olemme harjoitelleet paljon Danielin kanssa ja äänitelleet demoja.

Teiltä on uusi DVD tulossa. Äänititte kyseisen show’n Wacken Open Airissa. Oliko teillä heti alussa ideana kuvata se nimenomaan Wackenissa?

Michael: Emme olleet oikeastaan aluksi suunnitelleet tekevämme DVD:tä suurena live-julkaisuna. Ajattelimme, että ehkä se olisi liian aikaista, sillä olemme julkaisseet vasta yhden albumin Alissan kanssa. Mutta kun pääsimme pääesiintyjäksi Wackeniin, joka on maailman suurin metallifestivaali, päätimme järjestää täydellisen Arch Enemy -show’n ja kuvata sen myös.

Mielestäni olette nousseet seuraavalla tasolle uuden laulajan myötä. Oliko tämä myös syynä siihen, että halusitte julkaista live-DVD:n?

Michael: Olen samaa mieltä. Olemme siirtyneet ylemmäs ja ylemmäs, ja saaneet todella paljon tukea faneilta ja kaikilta muilta. Olemme kasvaneet ja tehneet paljon siistejä juttuja. Tämä on mielestäni tapamme kiittää fanejamme. Tiedämme, että he pitävät fyysisistä julkaisuista, ja haluavat kerätä muistoja kiertueistamme.

Kun Alissa liittyi bändiinne, osasitko hurjimmissa unelmissasikaan kuvitella, että asiat menisivät niin hyvin kuin ne ovat tähän mennessä menneet?

Michael: En todellakaan, olin enemmänkin pessimistinen. Normaalisti kun pitkän uran uurtanut ja menestyneitä albumeita julkaissut bändi vaihtaa vokalistia, se ei aina toimi. Alissa osoittautui kuitenkin älyttömän lahjakkaaksi. Äänitimme uutta albumiamme kenenkään tietämättä siitä tai uudesta laulajastamme, ja vaikka olimme hyvin tyytyväisiä tekemisiimme, olin silti pessimistinen. Hyväksyin ajatuksen, että uramme saattaa jopa kääntyä laskuun. Mutta olin väärässä; kun uusi musiikkivideo julkaistiin, kaikki räjähti. Sen jälkeen kaikki nousi uudelle tasolle. En rehellisesti sanottuna ymmärtänyt, mitä tapahtui, mutta olen hyvin iloinen siitä.

Puhutaanpa tulevasta DVD:stänne. Jännittikö sinua ennen keikkaa, kun tiesit, että se kuvataan DVD:tä varten? Teitkö jotain erilaisia valmistautumisrutiineja vai oliko se vain yksi keikka muiden joukossa?

Michael: Tietysti se oli enemmän kuin tavallinen keikka. Olen hyvä rentoutumaan ja hengittämään syvään. Tiedämme, että osaamme sen mitä teemme. Arch Enemyssä soittaminen on pitkälti ainoa asia maailmassa, jossa olen parhaimmillani. Olen hyvin itsevarma ja olen enemmän huolissani teknisestä puolesta, kuten siitä, miten pyrotekniikat toimivat.

Olinkin seuraavaksi kysymässä, että kuinka perfektionisti olet soittamisen suhteen? Kiinnitätkö esimerkiksi paljon huomiota virheisiin?

Michael: Ainahan sitä miettii, mutta siihen ei voi kiinnittää liikaa huomiota. Yritän olla ajattelematta liikaa.

Kun puhutaan musiikki-DVD:istä yleensä, onko sinulla tapana itse katsoa niitä? Mikä tekee musiikki-DVD:stä hyvän?

Michael: Kyllä, minulla on paljon varsinkin vanhoja keikkatallenteita eri bändeiltä ja pidän niiden katsomisesta. Olen vanhan koulukunnan muusikko, ja pidän persoonallisista muusikoista, kuten Ritchie Blackmoresta tai Tony Iommista, joilla on oma nimikkosoundinsa. Kuulen heidän persoonallisuutensa heidän soitossaan, mitä ei juurikaan nykypäivän bändeiltä kuule.

Tunnetko itse käyttäväsi omaa nimikkosoundiasi, kun äänität uutta musiikkia?

Michael: Kyllä, ehdottomasti. Vaikka emme olekaan maailman äärimmäisin, nopein tai hitain bändi, meillä on silti oma Arch Enemy -soundimme. Ja mielestäni olen todella hyvä biisinkirjoittaja, haha.

Monilla bändeillä on nykyään tapana järjestää kiertueita, joilla he soittavat klassikkoalbumeitaan. Mitä itse ajattelet tästä koko konseptista? Voisitko kuvitella Arch Enemyn juhlakiertueelle soittamaan jonkun vanhan albumin kokonaisuudessaan joskus tulevaisuudessa?

Michael: Siitä on tosiaan tullut hyvin suosittua viime vuosien aikana. Faneille se on varmasti hauska juttu. Mehän kiersimme Japanissa viime vuonna Black Earth -projektimme kanssa, jossa oli mukana alkuperäinen laulajamme Johan. Settilista koostui kolmen ensimmäisen albumiemme biiseistä, ja kiertue oli kokonaisuudessaan menestys.

Onko teillä suunnitelmissa tehdä vastaavanlainen kiertue jostain Angelan aikaisesta albumistanne Alissan kanssa?

Michael: Keskitymme Alissan kanssa mieluummin siihen, mitä teemme nyt, vaikka soitammekin keikoilla edellistenkin albumien kappaleita.

Voisitko kuvitella tilanteen, että Alissa ja Angela esiintyisivät yhdessä esimerkiksi yhden Arch Enemyn keikan ajan?

Michael: En sano ikinä millekään ei. Olen oikeastaan kiinnostunut kaikesta, mikä vaikuttaa siistiltä. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan olisi ajankohtaista, sillä emme halua hämmentää fanejamme liikaa nyt kun meillä on niin hyvä vauhti päällä Alissan kanssa. Olemme menestyneet paremmin kuin koskaan aikaisemmin, ja olemme hyvin onnekkaita.

Teillä on tosiaan uusi albumi työn alla. Mikä on albumin tämänhetkinen tila? Onko julkaisuajankohdasta vielä tietoa?

Michael: Ekat demot on äänitetty, ja rumpuosuudet ovat nyt kokonaan valmiita. Aloitan kitaroiden äänitykset pian. Olisi mahtavaa julkaista se syyskuussa, mutta se ei ole vielä varmaa.

Kiitos haastattelusta! Mitä haluaisit vielä sanoa suomalaisille faneillenne?

Michael: Kiitos paljon tuestanne! Meillä on ollut mahtavaa Suomen keikoilla, ja odotamme innolla, että pääsemme jälleen soittamaan teille.

Kommentit