Arthur The Marcher

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 16.10.2014

Arthur The Marcher 2014Arthur the Marcher on tuttavallisesti sanottuna ”Henkan” sooloprojekti, joka sai alkunsa vuonna 2012. Henkka on 34-vuotias Helsingissä asuva mies, jolla on entisten bändien kautta keikkakokemusta niin paljon, ettei mies itsekään muista. Mutta lyhyen laskutoimituksen jälkeen herra sanoo esiintyvänsä jopa parin sadan keikan kokemuksella. Henkan pääinstrumentti on akustinen kitara, ja kuten sooloprojektiin kuuluu, hän tekee kaikki kappaleensa itse omassa asunnossaan äänityksiä myöten. Ulos tulleista kappaleista tulee mieleen ensimmäisenä mm. The National ja myös jossain määrin Kings of Leon tunteikkuuden ja persoonallisuutensa vuoksi. Arthur the Marcher voisi olla helppo laittaa niin ikään Mirel Wagnerin vierelle, mutta biisit ovat pääasiallisesti menevämpiä ja hyvinvoivampia. Kaaoszine oli yhteydessä Arthur the Marcheriin pienimuotoisen haastattelun merkeissä, jossa mies saa esitellä itseään ja projektiaan tarkemmin.

Missä ja milloin Arthur the Marcher sai alkunsa?

Henkka: Noin kaksi vuotta tämä sooloprojekti on ollut pystyssä ja lähti siitä kun edellinen bändi Marchin Mary hajosi. Aikaisempien vuosien bänditoiminta tuli tiensä päähän, halu toteuttaa itseään ja tehdä musiikkia itse omalla tahdilla sekä tavalla kasvoi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miten luokittelisit musiikkisi?

Henkka: Eräs tuottaja määritteli musiikkini Indie/folkiksi – uskotaan. Itse en osaisi musiikkiani määritellä.

Miten sinä tai musiikkisi eroaa muista samankaltaisista artisteista? Miksi ihmisten pitäisi olla kiinnostuneita juuri teistä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henkka: Musiikkini eroaa muista artisteista siinä, että teen sitä omista lähtökohdistani omiin kokemuksiini pohjautuen. Pyrin teksteissäni ja ilmaisussani rehellisyyteen ja välittämään asioita joihin mulla on merkityksellinen side tai kokemus. Uskon, että tämän takia musiikissani ja teksteissäni kiteytyy tunnelmia, joihin ihmisten on helppo samastua. Biisi ”Don’t want to say” esimerkiksi maalaa sellaisen pakottavan lähdön tunnelman, jolla on varmasti monelle kaikupohjaa omasta elämästään.

Mitkä yhtyeet ovat suurimpia vaikuttajiasi?

Henkka: Vaikea nimetä yksittäisiä, rock-musiikista klassiseen. Myös muut taidemuodot inspiroi musiikin teossa kuten teatteri, kirjallisuus ja taidenäyttelyt.

Miten syntyy Arthur the Marcherin kappaleet/sanoitukset?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henkka: Tekisi mieli vastata tähän J. Karjalaisen sanoin: ”Mä keksin ne.” Kappaleet syntyvät usein yksittäisten lauseiden ympärille, jotka pyörivät mielessä sekä kiteyttää jollain tavalla syntyvän kappaleen tekstit. On aikoja, jolloin mielessä ”kuplivat” ideat tulevat pintaan ja tällöin otan kappaleen ikään kuin vastaan ja ideoin sen ympärille mahdollisimman paljon lisää tekstiä, rytmejä ja melodioita. Tämän jälkeen alkaa materiaalin kiteyttäminen pelkistetympään muotoon, jotta jäljelle jäisi vain olennainen.

Kuinka tärkeä osa sanoitukset ovat sinulle? Halutaanko niillä vaikuttaa, ottaa kantaa vai onko niillä mitään merkitystä?

Henkka: Sanotuksilla on musiikissa iso merkitys. Vaikka tekstin tarkoitus ei olisikaan sanoa mitään erityisen kantaaottavaa, pyrin tavoittelemaan pienemmistäkin kuvaamistani asioista ja ilmiöistä jotain keskeistä. Teen tekstini englanniksi ja pyrin käyttämään sellaista kieltä, jolla on vahva yhteys käyttökieleeni ja jotta pysyn tulkinnassani rehellisenä ja aitona. Joihinkin kappaleisiin olen sisällyttänyt myös yhteiskuntakritiikkiä.

Miten sinut on otettu keikoilla vastaan? Ikimuistoisin keikka tähän mennessä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henkka: Minut on otettu hyvin vastaan esiintymisissäni. Varsinaisia keikkoja en ole vielä sooloartistina tehnyt, vaan lähinnä olen esiintynyt lauluntekijä-klubeilla ja muissa pienissä tapahtumissa soittanut lyhyitä settejä.

Missä näet itsesi artistina 5-10 vuoden kuluttua?

Henkka: Toivon, että olen saavuttanut artistina jonkinlaisen jatkumon musiikin teolleni. Toivon myös kuulijakuntani laajenemista ja että olisin tavoittanut lisää ihmisiä, joita musiikkini puhuttelee.

Arthur the Marcher soitti ensimmäistä kertaa duona Gavril Tschokkisen kanssa 14.10. On the Rocksin Samettiklubilla ja seuraavan kerran artisti on nähtävillä Turun Portissa 17.10. Arthur the Marcher jatkaa esiintymisiään Samettiklubilla 28.10. 11.11. 25.11. ja 9.12.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuuntele Arthur the Marcherin uusi kappale ”Under Your Chest” alta:

http://arthurthemarcher.com/

Haastattelu: Ville Raitio

Luetuimmat

Uusimmat