Arthur The Marcherin debyytti Pillows Falling In New York -EP tuo rauhan kaupungin kaaokseen

 

”Pillows Falling In New York” -EP näki päivänvalon 17. maaliskuuta, ja Arthur The Marcher esiintyy lauantaina Helsingin Nosturissa 22. päivä Emergenzan semifinaalien toisena päivänä, ja vielä tarkemmin sanottuna klo 19.30. Helsinkiläisen laulaja-lauluntekijä Henrik Artturi Linnavirran musiikkia kuvaa hyvin termi kevyt indierock, ja miehen omin sanoin hänen laulunsa ovat ”monologeja eksymisestä, rakkaudesta ja ympäröivästä yhteiskunnasta. Niiden olemuksessa on kaipausta, menetyksiä ja toivoa. Näissä lauluissa kaikuu merkityksiä, yksityiskohtia ja tunnelmia, jotka resonoivat minulle vahvimmin urbaanin kaaoksen ja metelin läpi”. Vaikka kyseessä on lähtökohtaisesti sooloprojekti, Arthur the Marcher on nelihenkinen yhtye soittamassa ”Henkan” biisejä.

Julkaisulla on neljä kappaletta, ja alkumetreillä mieleen tulee saman kategorian bändejä kuten Snow Patrol ja aikaisemmassa haastattelussa mainittu The National. ”Lonely As Can Be” -avausraita antaa EP:lle kaivatun pohjan, mutta luvassa tuntuu olevan vielä jotain lisukketta. Julkaisun nimikkokappale on ehdottomasti tämän EP:n korviin osuvin kappale, mutta se ei ole samanlainen kokonaisuus kuin muut kolme biisiä. Siitä jää uupumaan se, mitä ehkä odotettavissa olisi: lisää perkussionistin läsnäoloa ja jokin kappaleen huippukohta esimerkiksi voimistuvalla snarefillillä pohjustaen, sillä seuraavissa kappaleissa on jopa sähkökitaraa säröllä.

Tyyli on siis hyvin kevyttä, mutta myös erittäin potentiaalista ja tunnelmallista. Tunnelma säilyy koko kuuntelun ajan hyvin vahvana, ja tästä syystä sitä saisi etenkin nimikkokappaleessa pistää rikki paikoin isollakin kädellä. ”You Started A War” on yksittäisenä kappaleena kaikkein toimivin ja paras tässä rentotempoisuudessaan. Yksityiskohtia on samoissa määrin kuin viimeisessä kipaleessa ”The Great Unknown”. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kappaleet toimivat hyvin, ja ”mies ja kitara” -läsnäolo on hyvin vahva. Soundista on helppo visualisoida monenlaista liveshow’ta, mutta jotta kuulijalle välittyisi astetta paremmin kappaleiden jämäkkyys nauhan kautta, tarvitsisi se hieman taustavoimia. Heti ensitahdeista silmille hyppäävät tosin sanoma ja tyyli, joista etenkin jälkimmäisestä onkin toisaalta turvallista olla poikkeamatta.

EP on erinomainen maistiainen esimerkiksi tulevaisuuden kokopitkälle. Jos artisti tai bändi etsii vielä omaa fiilistään tai olemustaan, se on löytänyt sen timantin, sillä ”Pillows Falling In New York” itsessään on jo todella hyvä. Timanttisuudella tarkoitan, että se sallisi runsaasti vielä variaatioita rikkomatta sen omaa mystistä ja syvällistä tunnelmaa, kun ideoita vie vielä askeleen-pari eteenpäin. Suurin plussa siitä, että henkilökohtaisen inspiraation tulva tuntuu paistavan läpi, mutta se on kyetty pitämään hyvän maun rajoissa täydellisesti. Silti pohjalla tuntuu vielä kytevän jotain kuulumatonta, ja se Arthur The Marcherin pitää tuoda vielä esiin bändinsä kanssa. Ehkä tässä kuitenkin piilee koko homman hienous? Toisin sanoen tämä on hieno teos mystisyyttä toteutettuna pienessä protagonistin valokeilassa.

8/10

Kappalelista:

  1. Lonely As Can Be
  2. Pillows Falling In New York
  3. You Started A War
  4. The Great Unknown

 

 

Kommentit