Cain’s Offering Nosturissa 01.10.16

Cain's OfferingCain’s Offering on Jani Liimataisen vuonna 2009 perustama power metal -yhtye. Vaikka bändi on ehtinyt tuottamaan jo kaksi albumia, se ei ole juurikaan Suomessa keikkaillut ja viimekesäinen Tuskan keikka oli ensimmäinen laatuaan. Onneksi kuitenkin jo kesällä bändi vihjaili tulevista keikoista ja pakkohan tätä ihmettä oli käydä todistamassa omin silmin. Ennen Nosturin keikkaa bändi ehti käydä lämmittelemässä Lutakon lauteet ja Nosturin jälkeen matka jatkuu suoraan Japaniin.

Lutakossa lämppärinä toimi Arion ja Nosturiin bändiksi oli valittu Crimson Sun. Bändi oli entuudestaan tuttu, koska kaverini oli sitä puoli vuotta sitten mainostanut minulle ja tällöin ehdin muutaman biisin kuunnellakin. Olin jopa tietyllä tavalla odottanut näkeväni bändin, mutta nimi oli jo ehtinyt unohtua täysin. Bändi aloitti soitantansa hyvin tarkkalleen iltayhdeksältä erittäin hienolla introlla, mutta heti laulamisen alettua petyin. Bändin musiikki ei kuulostanut yhtään siltä, mitä olin aikaisemmin kuunnellut, tai noh, soitanta oli kyllä ihan ookoo, mutta laulu ei sopinut itse soitantaan ollenkaan ja muutenkin kokonaisuus tuntui hyvin ponnettomalta.

Crimson SunIllan keikkaa ei oltu läheskään myyty loppuun ja jopa yläkerta oli suljettu pois käytöstä, mikä oli erittäin hyvä idea, koska näin alakertaan saatiin luotua parempi tunnelma pienemmälläkin ihmismäärällä. Tämä ei kuitenkaan juurikaan auttanut Crimson Sunia, sillä taputukset biisien aikana olivat hyvin minimaalisia ja biisien loputtua ne tuntuivat hyvin väkinäisiltä. Varmasti paikalle oli saapunut myös muutama suurempi fani, mutta siihen se sitten kyllä jäikin.

Toivon, että tämä keikka oli poikkeus ja meno olisi normaalisti hiukan erilaista, koska bändin musiikki levyn muodossa on kuitenkin erittäin hyvää ja suosittelen sitä käymään kuuntelemassa. Bändille oli annettu myös hyvin lyhyt aika soittaa, joten kunnon lämpöjäkään se ei tässä ajassa ehtinyt saamaan. En kuitenkaan usko, että pidempi aika olisi auttanut asiaa. Nosturiin ei silti Crimson Sunia tultu katsomaan, vaan Cain’s Offeringia!

Settilista:
The Storm
Clockwork Heart
Towards the Light
Awaken
The Spark
Memories Burning

Cain’s Offeringin kokoonpano koostuu monesta tutusta soittajasta, kuten Jani Liimatainen, Timo Kotipelto, Jani Hurula, Jens Johansson ja Jonas Kuhlberg. Bändi tosiaan kävi heittämässä ensimmäisen Suomen keikkansa kesällä Tuskassa ja settilistaa osasi tämän perusteella jo hiukan arvailla. Koska bändi ei keikkaillut ”Gather the Faithful” -albuminsa jälkeen, näitä biisejä ei ole päässyt livenä todistamaan ja tämänkin iltainen settilista perustui hyvin pitkälti uusimman albumin ”Stormcrown” materiaalista.

Cain's OfferingEnsimmäiseltä levyltä soitettiin kuitenkin kappaleet “More Than Friends”, “Thorn in My Side”, “Stolen Waters” ja “Oceans of Regret”. Näistä ”Thorn in My Side” oli uusin tai sitä ei soitettu Tuskassa. Edellisen kappaleen lisäksi ”Too Tired to Run”, ”On the Shore” ja Sonata Arctican ”My Selene” -coveri olivat ”uusia kappaleita”. Oli hienoa, että settiin oli lisätty muutama biisi, koska saman settilistan soittaminen olisi tuonut suuren pettymyksen.

Jani Liimatainen on säveltänyt kaksi levyllistä erinomaisia biisejä, mutta itselle niiden heikkous on monimutkaisuus. En varmaan pystyisi näin jälkikäteen laulamaan yhdenkään kappaleen kertosäettä ulkomuistista, vaikka kyllä muutamia pystyi keikan aikana lauleskelemaan, kuten esimerkiksi ”juomalaulun” eli ”Night to Forgetin” lyriikoita. Vaikeista lyriikoista huolimatta biisit kuulostivat erinomaisilta ja koko bändin soitto oli täydellisessä harmoniassa keskenään. Sitä oli ilo kuunnella.

Positiivisen maun jätti myös Jani Liimataisen taustalaulut, hän yleensä keskittyy kitaran soittoon, mutta pääsi muutamassa biisissä näyttämään taitojaan mikin ääressä ja se kuulosti varsin hyvältä. Timo Kotipelto kuitenkin hoiti sen suurimman osuuden ja kuten ennenkin, hän ei pettänyt. On varsin mukavaa vaihtelua kuulla Timo Kotipellon laulavan myös muitakin kuin Stratovariuksen kappaleita.

Yleisön vähyys ei keikan aikana häirinnyt ja oli mukavaa vaihtelua, kun ei tarvinnut seisoskella kyynärpäät ylhäällä koko keikan ajan. Ja ne, jotka olivat paikan päälle tulleet, näyttivät nauttivan täysin siemauksin siitä, mitä bändillä oli tarjota. Keikka kesti melkein puolitoista tuntia, eikä siihen ollut ängetty juurikaan turhia välispiikkejä. Myös soolot olivat unohdettu kokonaan, mitä nyt muutama lyhyempi kuultiin kappaleiden aikana.

Jos satut huomaamaan, että Cain’s Offering on keikalla Suomessa, niin mene ihmeessä katsomaan! Tämä on sitä kuuluisaa harvinaista herkkua, mitä ei kannata missata.

Settilista:Jani Liimatainen
I Am Legion
Stormcrow
The Best of Times
More Than Friends
A Night to Forget
Constellation of Tears
Thorn in My Side
Too Tired to Run
Stolen Waters
My Heart Beats for No One
Oceans of Regret
Antemortem
On the Shore
Encore:
My Selene (Sonata Arctica)
I Will Build You a Rome

Raportti & Kuvat: Marko Valve

Kommentit