Dead By Aprilin Pontus tulevasta albumista: ”Emme voisi olla ylpeämpiä!”

Ruotsalainen pop metal -yhtye Dead By April on pian julkaisemassa neljättä albumiaan ”Words Collide”, joka tulee ulos 7. huhtikuuta Universal Musicin kautta. Kaaoszine tavoitti puhelimitse yhtyeen biisintekijän, vokalisti-kitaristi Pontus Hjelmin ja pyysi tätä avaamaan tarinoita albumin kappaleiden takana. Pontus jakoi myös mielipiteensä kohtaamastaan internetvihasta sekä kertoi, miten yhtye päätyi albumin myötä tekemään yhteistyötä erään ruotsalaisen laulajalegendan kanssa.

Hei Pontus! Kiva jutella kanssasi. Mitä kuuluu?

Pontus: Hei! No, söin juuri pannukakkuja, joten minulle kuuluu juuri nyt todella hyvää haha!

Miten vuosi 2017 on Dead By Aprilin riveissä tähän mennessä sujunut?

Pontus: Oikein hyvin. Uusin albumi on pian ulkona, ja olemme jo sopineet muutamista keikoista. Kaikki näyttää siis oikein hyvältä!

Uusi albuminne tosiaan julkaistaan 7. huhtikuuta. Millaisella mielellä itse odotat levyn julkaisua?

Pontus: Olen todella innoissani! Emme voisi olla ylpeämpiä tästä uudesta albumista. Tämä albumi pitää sisällään niin paljon erilaisia kappaleita ja erilaisia tunteita. Se on tavallaan astetta syvällisempi kokonaisuus, niin musiikillisesti kuin lyyriikoidensakin puolesta. Tähän mennessä julkaistujen kappaleiden ja niistä saamiemme kommenttien perusteella myös yleisö on tykännyt.

Fanit ovat siis jo antaneet hyväksyntänsä uudelle materiaalille?

Pontus: Haha, kyllä! Niin voisi todellakin sanoa.

Albumi kantaa nimeä ”Words Collide”. Mistä nimi johtaa juurensa?

Pontus: Albumilla on kappale nimeltä ”Our Words Collide”, ja levy on alun perin saanut nimensä sen pohjalta. Nimi heijastelee tämänhetkisen maailman tilaa. Olematta poliittinen on pakko todeta, että kaikkialla on meneillään kaaos. Terroristihyökkäyksiä ja ties mitä, sitten vielä Trump-juttu meneillään. Ihan kaikenlaista kaaosta ympäri maailmaa. Haluan nyt myös tehdä hyvin selväksi, että tämä ei ole millään tavalla poliittinen kannanotto. Emme ole tällä julistamassa mitään. Albumi vain heijastelee kaikkea sitä,  mitä maailmassa tapahtuu ja miten kaikki nämä asia vaikuttavat ihmisiin.

Albumin kansitaide on todella kaunis ja mahtipontinen. Edellisiin albumeihin verrattuna kansitaide on tällä kertaa hieman kirkkaampi ja sävyiltään vaaleampi. Kerro vähän, miten päädyitte moiseen ratkaisuun.

Pontus: Kiva kuulla, kiitos! Meillä oli kannen suhteen mielessä muutamia esimerkkejä ja ajatuksia. Oikeastaan halusimme tehdä siitä suuren ja eeppisen, haha! Nimeen viitaten kannessa on tietenkin kaksi toisiinsa törmäävää planeettaa. Yritimme tehdä sitä, mutta emme oikein saaneet luotua siitä sellaista, kuin ajatuksena oli. Päädyimme sitten pyytämään erästä venäläistä tuttuamme Iania auttamaan kannen kanssa. Hän on erittäin taitava ja osasi tehdä siitä sellaisen, kuin halusimmekin. Olimme ihan haltioissamme hänen tekemästään työstä, siitä tuli todella kaunis.

Millainen itse levyntekoprosessi oli tällä kertaa? Oliko prosessi kovin erilainen verrattuna esimerkiksi edellisen albumin työstövaiheeseen?

Pontus: Prosessi ei ollut kovinkaan erilainen tällä kertaa. Jos lähdetään purkamaan koko prosessia, niin tärkein osa on biisien kirjoittaminen. Niinhän kappaleet saavat alkunsa, ja se on kaiken perusta. Tuottamis -ja levytysprosessiin vaikuttaa se, miten hyvin kappaleet on kirjoitettu. En koe, että kirjoitusprosessi olisi ollut mitenkään erilainen verrattuna edellisiin albumeihin. Prosessin mukana kuitenkin oli ajatus, että tästä pitää tehdä parempi kuin edellisistä. Sitä haluaa aina liikkua eteenpäin, kirjoittaa parempia kappaleita ja kehittyä. Se jos mikä on suuri haaste albumia tehdessä. Aina albumia tehdessäni olen kuin talviunille menevä karhu – mutta minun tapauksessani alan vain kirjoittaa biisejä. Tuona aikana mielessäni on vain kappaleiden kirjoitus, ja keskityn täysin siihen.

Tuntuu, että albumilla on tällä kertaa entistäkin suurempi tarina; pelkästään biisilistaa lukemalla huomaa sen sisältävän jonkinlaisen kasvutarinan ja ns. matkan ensimmäisestä kappaleesta loppuun. Onko albumilla käsittelyssä jotain tiettyjä teemoja tai aiheita?

Pontus: Kyllä. Mielestäni yksi albumin erottuvimmista kappleista on ”Can You See The Red”. Tuo kappale on aika aggressiivinen verrattuna kappaleisiin, joita olemme aiemmin tehneet. Kuten sen sanoista kuulee, se kertoo vihasta ja vielä tarkemmin sanottuna internetvihasta: trollaamisesta, nettikiusaamisesta, mitä näitä nyt on. Ihmiset vihaavat ja haukkuvat toisiaan netissä ilman syytä ja vihaavat siellä myös meitä.  Tämä kappale ei kuitenkaan kerro vihasta jotain tiettyä ihmistä kohtaan, vaan pikemminkin vihasta yleisesti. Luin yhden uusimman kappaleemme lyriikkavideon kommentteja ja näin jonkun työtön kirjoittaneen kommentin, joka meni kutakuinkin näin: ”Annoin tälle ensimmäisen disliken, mutta rakastin kyllä kappaletta!”

Itse asiassa näin itsekin tuon kyseisen kommentin, se oli kyllä vähintäänkin hämmentävä.

Pontus: Ai näit! Siis tuo on juuri sitä trollaamista ja vihan levittämistä, josta puhuin. Ihan helvetin typerää. Anteeksi vain kielenkäyttöni, mutta mitä helvettiä? Kommentin kirjoittaja saa itsensä näyttämään todella tyhmältä, eikö? ”Jee hahah, peukkua alaspäin tälle kappaleelle, vaikka oli kyllä todella hyvä biisi”- ihan älytöntä touhua! Mutta joo, kappale ”Can You See The Red” kertoo vähän tästä internetvihan maailmasta.

Yksi omista albumin suosikkikappaleistani on “My Heart Is Crushable”. Millainen tarina tämän kappaleen takana on?

Pontus: Ajatuksena on, että olemme kaikki ihmisiä, mikä merkitsee oikeastaan aika paljon. Elämä on kuin vuoristorata, eikä ihmisenä oleminen ole aina helppoa. Kappaleessa on mukana lapsikuoro, joka laulaa mukana kappaleen lyriikoita, kuten ”I’m fragile”. Mielestäni sekin tekee kappaleesta omalla tavallaan aika puhuttelevan. Näin kirjoittajan näkökulmasta tarkoitukseni on palauttaa ihmiset takaisin maan pinnalle löytämään itsensä ja sisimpänsä. Meillä kaikilla on ylä- ja alamäkemme. Olemme haavoittuvaisia, koska olemme ihmisiä. Meidän täytyy pitää huolta toisistamme.

Kappaleen “My Breaking Point” lyriikkavideo on grafiikkoineen ja hahmoineen kuin suoraan videopelistä. Miten päädyitte tekemään juuri tämäntyyppisen videon?

Pontus: Halusimme tehdä videon kappaleen sanoista, mutta ne ovat monesti niin kamalan tylsiä. Mietimme, voisimmeko luoda jotakin perinteisen lyriikkavideon ja musiikkivideon väliltä. Halusimme jotain luovaa ja jotain, mitä voi katsella. Marcus, meidän rumpalimme tiesi tämän venäläisen tyypin, levyn kannenkin tehneen Ianin. Hän oli hyvin kiinnostunut tekemään meille videon, joten kerroimme ajatuksestamme hänelle. Hän lähetti meille ehdotuksensa, jota me rakastimme! Hän on todella taitava videoiden tekijä, ja olimme ällikällä lyötyjä, kun näimme lopputuloksen.

Onko albumilta luvassa enempää musiikkivideoita?

Pontus: Hmm, no tällä hetkellä en oikein voi vielä sanoa.

Albumin viimeiselle raidalla ”For Every Step” on mukana ruotsalainen laulaja Tommy Körberg. Miten oikein päädyitte työskentelemään hänen kanssaan?

Pontus: Se oli itse asissa Stoffe (Christoffer), joka keksi idean. Hän kuunteli yhtä demokappaletta studiollani ja kappaleen loputtua vain katsahti minuun ja tokaisi: ” Tiedätkö mitä, Tommy Körberg tulee laulamaan tällä kappaleella.” Hän vain kuuli sen niin elävästi päässään, että hänen oli pakko todeta se ääneen. Muistan, että vastasin Stoffelle: ”Selvä homma, onnea vain yritykseen!” Tommy Körberg on yksi Ruotsin suurimmista ja tunnetuimmista laulajista. Hän on saavuttanut urallaan niin paljon. Hän on oikea ikoni, elävä legenda. Stoffe soitti Tommyn managerille, ja kuullessaan ajatuksesta Tommy innostui heti ja sanoi olevansa mukana. Yhteistyö todella saatiin onnistumaan! Hän tuli studiolleni, ja äänitimme kappaleen siellä hänen kanssaan. Se oli ihan mieletöntä ja tuntui niin uskomattoman epätodelliselta. Eikä pidä unohtaa, että Tommy on melkein 70-vuotias. Hän vain asteli studioon ja alkoi rokata. Se oli todella siistiä! Tommy laulaa kuin rokkitähti, ja hän todella herätti kappaleen eloon.

Jos saisit valita kenet tahansa artistin tai yhtyeen mukaan Dead By Aprilin kappaleeseen, kuka tai mikä se olisi?

Pontus: Michael Jackson! Tosin hän on kuollut…mutta joo, sanoisin, että hän siitäkin huolimatta! Haha!

Onko albumilla mukana kappaleita, joista olet erityisen ylpeä?

Pontus: On kyllä. Pakko sanoa, että ”Our Words Collide” on sellainen. Siitä olen hieman ylpeämpi kuin muista, paristakin eri syystä. Yksi syy on se, että kappale on muita vähän positiivisempi. Se kertoo maailman tapahtumista vähän positiivisemmassa valossa. Olen myös ylpeä kappaleen pienistä musiikillisista elementeistä. Toinen kertosäe esimerkiksi pitää sisällään kohtia, jotka ovat todella korkealla nuoteissa. Sen vuoksi en aluksi tiennyt, onnistuisinko vetämään kappaleen kunnialla läpi. Mutta onnistuin ja olen siitä hyvin ylpeä!

Minkä albumin kappaleen uskot olevan yleisön suosikki livenä soitettaessa?

Pontus: Hmm, aika paha. Luulen, että ”Breaking Point” tai ”Warrior”. Ihmiset ovat kommentoineet paljon myös kappaletta ”Crying Over You”, mikä johtuu siitä, että kappaleesta oli jossain vaiheessa saatavilla aikainen demoversio. Se oli kuunneltavissa Dead By April -apsissa, joten sen vuoksi kappaleesta on puhuttu ja se on tiedetty etukäteen.

Tähän mennessä julkaistut kappaleet eroavat kaikki tyylillisesti hieman toisistaan. Miten itse kuvailisit albumia ja sen musiikillista soundia?

Pontus: Hmm. Sanoisin, että albumi itsessään on kokemus, kun sen kuuntelee ensimmäisestä kappaleesta viimeiseen. Kuten aiemmin sanoit, kappaleiden välillä kulkee tarina. Mutta vaikka kuuntelisi nopeammalla tahdilla koko albumin lävitse, uskon, että kaikki löytävät siitä jotain itselleen. Vaikka pitäisit vain ja ainoastaan metallista tai vain R’n’B:stä, uskon, että albumilta löytyy jotain juuri sinulle. Albumilla on varmasti jokaiselle jotakin!

Miltä bändin lähitulevaisuus näyttää? Onko albumin julkaisun lisäksi jo tiedossa esimerkiksi kiertuetta tai keikkoja?

Pontus: Keikkoja ja kiertueita on suunniteltu, ja niihin liittyen on tullut pyyntöjä ja ehdotuksia. Emme kuitenkaan aio lähteä kiertueelle vielä hetkeen. Luultavasti kierrämme vasta myöhemmin tänä vuonna. Haluamme, että albumi on kunnolla ulkona ja ehtinyt olla ulkona jo hieman kauemmin, ennen kuin lähdemme tien päälle. Ihan vain siksi, että haluamme ihmisten totuttelevan albumiin ja kappaleisiin. Saamme ehkä sen malttamattomuuden pois, haluamme tavata kiertueella tosifaneja sitten, kun olemme valmiita ja he ovat valmiita. Eli ei kiertueita ennen vuoden loppua. Muutamia festivaalikeikkoja aiomme kyllä vetää siellä sun täällä, ne ovat tulossa vähän lähempänä.

Ei siis toivoa, että teitä vielä hetkeen tultaisiin näkemään Suomessa?

Pontus: Hmm, no tällä hetkelle joudun sanomaan ei. Meille on tullut muutamilta tahoilta ehdotuksia ja pyyntöjä, mutta mitään ei ole vielä vahvistettu.

Jäämme toivomaan parasta! Haluatko lopuksi lähettää jotain terveisiä suomalaisille faneille ja Kaaoszinen lukijoille?

Pontus: Olimme siellä viimeksi jollain festivaalikeikalla, Olisiko ollut Provinssi? Joka tapauksessa meillä oli siellä viimeksi todella hauskaa. Keikka oli ihan mahtava, joten toivotaan nyt, että pääsemme sinne pian uudestaan keikan merkeissä!

Kiitos kovasti, että ehdit jutella kanssani. Onnea levyn julkaisuun ja hyvää illan jatkoa!

Pontus: Eipä mitään! Kiitos kovasti ja samoin sinulle!

Kommentit