Demonurkka vol. 32 (vk 22/2016)

Kirjoittanut Tom Frankton - 5.6.2016

Demonurkka 2015Hyvää sunnuntaita ja alkavaa kesää lukijakunnalle! On jälleen kerran Demonurkan paikka, ja tänä viikonloppuna teemana on progeilun ja teknistelyn eri sfäärit, joita edustamassa ovat IndeterminateFate or Fortune sekä The Soul Exile. Tuttuun tapaan valitsen kultakin yhtyeeltä yhden kappaleen, joista parhaan pyöräyttänyt pääsee kisaamaan paikasta tulevan kesän Dark River -festivaaleilla. Viikon voittaja löytyy jutun lopusta.

indeterminate - indeterminateIndeterminate – ”Dissonance”

Helsingistä kotoisin oleva Indeterminate lähestyi Demonurkkaa nimikko-EP:llään. Kappaleen valitseminen oli harvinaisen vaikeaa, sillä noin puolet levytyksestä koostuu kolmiosaisesta ”Otiose”-teoksesta, enkä aluksi osannut päättää, valitsisinko yhden tuon järkäleen osista, koko hoidon vai yhden kolmesta muusta EP:n kappaleesta. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin kuitenkin valitsemaan julkaisun päättävän ”Dissonance”-kappaleen. Bändin vokaalipuoli tuo mieleen yhdysvaltalaisen jynttäpumppu Born of Osirisin örinä- ja huutovokaalien vuorotellessa. Syntikkataustoitettu kappale ei ehkä saman tason polyrytmeilyä anna, mutta kappaleen luoma tunnelma on vaikuttava, etenkin kun ottaa huomioon, että bändi on vielä varsin uusi tulokas. Tuotannosta voisi kuitenkin sen verran nillittää, että itse toivoisin kitaroiden olevan hieman selkeämmässä roolissa, sillä ajoittain hyvinkin mehevänkuuloiset riffit jäävät hieman liikaa taustalle. Muuten kappale on hyvin vakuuttavankuuloinen tekele näin tuoreelta bändiltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Indeterminate Facebookissa

demonurkka - kovempaa

fate or fortune - circleFate Or Fortune – ”Tell Me You Understand”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääkaupunkiseudulta ponnistava Fate or Fortune esittelee astetta melodisempaa menoa lähestyen Demonurkkaa aiemmin tänä vuonna ilmestyneellä ”Circle”-julkaisullaan. Kuten tapanani on, kuuntelin koko hoidon päästä päähän. Hommaa aloittaessani en ollut järin innoissani, sillä avausraita ”I Am The One” ei kovin ihmeellistä kuunneltavaa tarjoa. Yllätyinkin siis kovasti, kun toinen kappale ”Tell Me You Understand” olikin huomattavasti kovempi tekele. Yhdeksänminuuttinen kappale sisältää rauhallisempaa, jopa Rushin mieleen tuovaa menoa sekä raskaampaa jynttäilyä kruunattuna hyvin vaikuttavalla lauluperformanssilla. Bändi on ehdottomasti hyvin kykenevä luomaan pidempiä ja laajempia teoksia, mistä osviittaa antaa toinenkin julkaisulta löytyvä kappale ”Save Me”. Pienet tuotantoheikkoudet jättävät kitarat ajoittain hieman liian ohuen kuuloisiksi, mutta kokonaisuutena kappale on kuitenkin helposti vaikuttavimpia demoja, joita olen vähään aikaan kuullut.

Fate or Fortune Facebookissa

demonurkka - yllätys

the soul exile - dark reincarnationThe Soul Exile – ”Doom Legion”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tampereelta kotoisin oleva The Soul Exile lähestyi Demonurkkaa ”Dark Reincarnation” -demollaan, jolta mieluisimmaksi valitsin ”Doom Legion” -kappaleen. Bändi saattaa olla hieman kyseenalainen valinta muiden tämän viikon bändien rinnalle, sillä bändi on ainoa, joka ei itseään progressiiviseksi kuvaile vaan luokittelee musiikkinsa tekniseksi death metaliksi. Päätin kuitenkin valita bändin mukaan, sillä koin sen tuotannon olevan oikein mukavan koukeroista. Itse kappale ei mikään järin melodinen ole vaan lähes silkkaa mättöä alusta loppuun. Tämänkaltaisissa tilanteissa herää usein kysymys: riittääkö pelkkä mättö hyvään kappaleeseen? Ilmeisesti The Soul Exile on itsekin pohdiskellut tätä, sillä kappale sisältää muutaman äärimmäisen tarttuvan koukun, jotka tuovat menoon hyvinkin mielenkiintoisen elementin. Erityismaininta tuotannosta, sillä tämän viikon kilpailijoista The Soul Exile taitaa olla ainoa, jonka kappaleen tuotantoarvoista en keksi mitään negatiivista. Rummut paukkuvat, kitarat sahaavat ja basso jylisee lihaisasti pohjalla: jytkyy ja jytisee!

Kappale on kuunneltavissa Youtubessa, mutta videon laatu ei ole parhaimmasta päästä. Parempilaatuisena sen voi löytää bändin Bandcamp-sivulta.

The Soul Exile Facebookissa

demonurkka - mättö

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Voittajan valinta oli tällä kertaa astetta vaikeampi prosessi, sillä kaikki kappaleet ovat omalla tavallaan mukaansa tempaavia. Päädyin kuitenkin pitkän pohdinnan jälkeen siihen lopputulokseen, että voittajaksi nousee minut eniten yllättänyt Fate or Fortune, toki muita viikon kilpailijoita väheksymättä. Onnittelut voittajalle!

Jos haluat demosi Demonurkan synkkään syyniin, voit lähettää sen tähän osoitteeseen: http://kaaoszine.fi/demoupload/

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat