Elävät kuolleet: uhka vai mahdollisuus?

Kirjoittanut J.Anttolainen - 4.8.2017
Dio heräsi henkiin

Ronnie James Dio tulee keikalle Suomeen! Ei kun hetkinen, siis Dion hologrammi aloittaa maailmankiertueensa Suomesta. Sanotaan se vielä kerran: Dion hologrammi, sen laulajalegendan, joka kuoli vuonna 2010, hologrammi aikoo aloittaa maailmankiertueensa Helsingistä. Tämähän on tietenkin hieno ja merkittävä asia kaikille niille Dion faneille, jotka eivät koskaan miestä ehtineet lavalla nähdä.

Hologrammi-Dion debyytti nähtiin jo 2016 Wacken Open Airissa, jossa Dio esiintyi ensimmäistä kertaa haudan takaa. Jo tällöin hologrammin luoneella Eyellusion-yhtiöllä oli suunnitteilla suurempi kiertue. Tietenkin lavalla tullaan näkemään ihan oikeitakin laulajia, jotka laulavat Dion kappaleita hänen entisen Dio Disciples -bändinsä kanssa, mutta mistään tribuuttikonsertista ei ole kyse, vaan kiertue on 80-100 keikkaa kattava maailmankiertue, joka onnistuessaan tulee todennäköisesti jatkumaan ja kasvamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dio ei kuitenkaan ole ensimmäinen eikä todennäköisesti viimeinen ajasta ikuisuuteen siirtynyt artisti, joka on esiintynyt hologrammin muodossa. Ensimmäinen ”henkiin herätetty” artisti, joka esiintyi livenä kuolemansa jälkeen, oli Tupac Shakur, amerikkalainen hip hop -artisti ja näyttelijä. Hänet ammuttiin 1996 Las Vegasissa, ja vuonna 2012 Shakur palasi keikkalavoille huolimatta siitä, että hänen kuolemastaan oli ehtinyt vierähtää jo 16 vuotta. Shakurin hologrammi esiintyi Coachella-festivaaleilla kahden muun rap-artistin, Dr. Dren ja Snoop Doggin kanssa. AV Concepts -nimisen amerikkalaisyhtiön luoma hologrammi-Tupac esitti yksin muutaman kappaleen, ennen kuin keikka jatkui ilman hänen läsnäoloaan. Myös popin kuningas Michael Jackson on saanut oman reinkarnaationsa vuonna 2014, jolloin Jacksonin hologrammi esitti taustatanssijoidensa kanssa oman show’nsa Billboard Music Awards -gaalassa. Eikä kuulemma Elvis ole koskaan kuollut, hän vain muuttui hologrammiksi ennen aikojaan.

You rock!

En voi silti väittää, ettenkö haluaisi nähdä esimerkiksi Jimi Hendrixiä livenä tai vaikkapa Panteraa alkuperäisessä kokoonpanossaan. En koskaan ole nähnyt Led Zeppeliniä ja myönnän, etten koskaan nähnyt Motörheadia livenä. Pelkkä ajatus siitä, että voisin kokea kuolleiden suosikkimuusikoideni legendaarisimmat keikat monta kymmentä vuotta niiden esityksen jälkeen, on kutkuttava. Parhaimmassa tapauksessa voisin valita bändin kokoonpanon, mieleiseni settilistan ja katsoa keikkaa omassa olohuoneessani.

Keikkojen ja kiertueiden järjestämisessä postuumisti piilee kuitenkin mielestäni pieni ongelma: musiikkiteollisuus ja raha. Kaupallisuuden alttarilla mikään ei ole pyhää ja kaikki on myytävänä. Tarvitaan vain tarpeeksi röyhkeyttä ja tahtoa takoa lisää valuuttaa, ja kohta näemme Black Sabbathin jälleen uudella kiertueella, hologrammeina. Tai ehkäpä myös ne ihmiset, jotka tahtoisivat nähdä alkuperäisen Beatlesin, saavat vihdoinkin tyydytyksen keikkaunelmalleen. Stevie Ray Vaughan olisi myös kiva nähdä. Tunnetuista bändeistä löytyy tarpeeksi paljon materiaalia jäsentensä mallintamiseen ja lopulta jopa hologrammien luomiseen. Musiikin voi tietenkin toistaa levyltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Otetaanpa esimerkki dystopisesta tulevaisuudesta: Levy-yhtiö päättää julkaista uuden levyn erään huippu-artistinsa kuoleman jälkeen. Kyseisellä levy-yhtiöllä on oikeus jo levytettyyn musiikkiin sekä sen kaikkiin immateriaalioikeuksiin. Siispä julkaistaan uusi levy, ja artisti lähtee kiertueelle. Ei kulu kuin hetki, ja näemme mainoksia, joissa markkinoidaan maailman kovimpaa soittavana tunnetun rock-bändin uutta levyä ja pitkää maailmankiertuetta. Ei haittaa, että bändin keulakuva, bassoa soittava ja karhealla helposti tunnistettavalla äänellä laulava rock-ikoni on kuollut. Hänet voi korvata hologrammilla. Oikeastaan David Bowiekin voi vielä tehdä pari keikkaa, hänhän kuoli, ennen kuin ehti tehdä pitkän kiertueen viimeiseksi jääneen levynsä tiimoilta.

We rocked. Fanit haluavat nähdä sankarinsa lavalla, olivat he elossa tai eivät.

En silti kiellä, etteikö tässä oltaisi oikeasti jännän asian äärellä, sillä koko hologrammiteknologian ala on jotain kovin uutta ja mielenkiintoista. Sci-fi ja taikuus heräävät henkiin silmiemme edessä. Voimme manata kuolleita idolejamme takaisin elävien kirjoihin, vaikkakin vain näennäisesti. Keikkoja ja kokonaisia kiertueita voi käytännössä järjestää etänä ja useassa paikassa samaan aikaan. Varsinainen rasittava jatkuvalla loputtoman tuntuisella kiertueella oleminen jäisi historiaan, kun artistit voisivat nauhoittaa keikkansa ennakkoon ja lähettää hologrammin esiintymään puolestaan.

You rock!

Ikävä myöntää, mutta Dion tuleva kiertue vaikuttaa vain kaupallisen hyödyn tavoittelulta. Dio teki pitkän uran ja paljon mahtavaa musiikkia, mutta joku jossain on ilmeisesti päättänyt, että viimeisimmästä kiertueesta on liian pitkä aika. Kassavirta alkaa ehtyä, ja väistämättä tulee mieleen, että tässä vain ruoskitaan kuollutta hevosta uuteen raviin, vaikka Kuninkuusravit on jo juostu. Nostalgia tulee vetämään keikkapaikat täyteen, sillä fanit haluavat nähdä sankarinsa lavalla uudelleen ja uudelleen. Siihen samaan ajatukseen perustuu osittain myös bändien live-DVD:t ja YouTubeen ladatut fanien kuvaamat keikkavideot. Mikäli tulevan kiertueen​ tarkoitus olisi vain puhtaasti muistella artistin uraa ja tehdä kunniaa vailla taka-ajatuksia, ei lavalle projisoitaisi Dioa esiintymään vaan muut artistit tulkitsisivat hänen kappaleitaan.

Kuolleen artistin elämäntyön kunnioittamisella ja taloudellisella hyväksikäyttämisellä on lopulta vain hiuksenhieno raja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat