Festarikarsinat säilyvät: alkoholilain kokonaisuudistus kaatui eduskunnassa

Anniskelualue

Eduskunnassa äänestettiin uudesta kiistellystä alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Lakiesitys kaatui kohtaan jossa vähittäiskaupoille olisi annettu oikeus myydä ulos 5,5-prosenttisia juomia, myös ei-käymisteitse valmistettuja. Toisin sanoen aitoa lonkeroa ja limuviinoja.

Uusi laki olisi voimaantullessaan sallinut alkoholin myynnin ja nauttimisen festivaalialueella nykyisen rajatun anniskelualueen sijasta. Myös keikkoja järjestävät baarit ja ravintolat olisivat saaneet laajentaa anniskelualuettaan tai jopa halutessaan poistaa sen rajat.

Uusittu laki olisi myös vapauttanut anniskelun kahden erillisen ravintolan välillä festivaalialueella, mikäli toiselta anniskelulupa puuttuisi. Olutta olisi siis saanut nautiskella festivaalialueen sisällä jonottaessaan makkaraperunoita tai jäätelöä.  Janoinen hevari olisi myös saanut mennä katsomaan tahtomaansa bändiä ihan eturiviin asti oma juoma kädessään.

Anniskelulupamenettely olisi myös uudistunut siten, että A -ja B-luvat olisivat yhdistyneet yhdeksi ja samaksi luvaksi, ja janoinen festarivieras olisi saanut tilata itselleen useamman kuin yhden juoman kerrallaan. Nykyisen Alkoholilain §21c mukaan;

”Anniskelualueeksi ei saa hyväksyä urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa.”

Anniskelualueen sijoittelu on jo muutenkin kovin hankalaa, sillä kaikilla festivaaleilla ei ole mahdollisuutta rajata aluetta siten että anniskeluun varatusta karsinasta näkisi myös lavalle. Anniskelualueen pitää nimittäin sijaita erillään muusta yleisestä katsomosta.

Sonisphere 2014 anniskelualue / Kuva Hannu Oskalan blogista

Katsomotila on siis edelleen jaettava anniskelualueesta erityisen suunnitelman mukaan rakennetulla aidalla jota valvoo järjestyksenvalvoja ja k-18 merkki. Kotimaisen rock-vaikuttaja Juhani Merimaan mielestä tiukka anniskelupolitiikka vaikuttaa negatiivisesti jopa turismiin. Saksalaisen Wacken Open Airin kaltaista kaljaputkea tuskin tullaan Suomessa näkemään mutta toivoa saa.

Kommentit