Hacktivist – Outside The Box

Kirjoittanut Tom Frankton - 9.3.2016

Hacktivist on uransa alkupäästä asti ollut mielipiteitä jakava bändi. Vuonna 2011 perustetun britannialaisen yhtyeen varsin omintakeinen rap-djent on kerännyt bändille faneja ja vihaajia laidasta laitaan. Vuonna 2012 itsenäisesti julkaistu debyytti-ep ”Hacktivist” menestyi yllättävänkin hyvin, ja bändi on siitä lähtien kiertänyt maailmaa ja on muun muassa Suomessakin pistäytynyt Kornia lämmittelemässä. Nyt bändi on viimein saanut ensimmäisen täyspitkän julkaisunsa maailmalle.

Myönnän pitäneeni bändiä yhden kikan ihmeenä siitä ensimmäistä kertaa kuultuani muutama vuosi sitten. Onneksi olen sittemmin avartanut katsettani musiikin suhteen, sillä bändi on todellakin luonut jotain hyvin mielenkiintoista tyylinsä osalta. Räppäilyn ja alavireisen jönttötönttö-kitaroinnin yhdistelmä on kaikessa outoudessaan yllättävän toimiva musiikillinen ratkaisu vahvan rytmillisen pohjan takia, ja se onkin yksi levyn parhaita puolia. Esimerkiksi ”Taken”- ja ”Buszy”-kappaleiden säkeistöjen mutkittelevien riffien ja kahden vokalistin suusta syljettyjen riimien yhteistyö on hyvin mielenkiintoista kuunneltavaa.

Levy lähtee käyntiin ”Our Time” -introraidalla, jonka aikana kiitellään kuulijaa levyn kuuntelemisesta. Ambienttitaustainen puhe johtaa instrumentaaliin riffittelyyn, joka yllätti suuresti hyvinkin massiivisella soundillaan. Toinen mieleenpainuva asia levystä on sen äänimaailman täyteläisyys: mikään nurkka ei jää tyhjäksi muun muassa samplauksen lisätessä musiikkiin syvyyttä. Tämä linja jatkuu läpi levyn, ja suosittelen hyviä kuulokkeita kaiken tämän sisäistämistä varten. Levy onkin hyvin monipuolinen tapaus: on kovaa riffittelyä, mutta myös rauhallista menoa. Levylle on mahtunut myös täysin räppipohjainen kappale ”Rotten”, jolla bändi tekee yhteistyötä muutaman brittiräppärin kanssa. Levy sisältääkin runsaasti vierailijoita, kuten Heart of a Coward -yhtyeen (jonka entisistä jäsenistä kaksi pyörii Hacktivistissa) laulaja Jamie Graham kappaleella ”Deceive and Defy” sekä Enter Shikarin laulaja Rou Reynolds ”Taken” –kappaleella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielestäni yksi suuri ongelma räpissä on sen lyriikoiden ajoittainen stereotyyppisyys. Kaiken maailman uhoamiset ja kovistelut eivät iskostu korvaani oikein muuna kuin egon pönkittelynä. Valitettavasti ”Outside the Box” sisältää paljon näillä linjoilla menevää lyyristä materiaalia, kuten iki-ihanan lausahduksen ”we don’t give a fuck”. Onneksi lyriikat eivät kuitenkaan ole tätä luokkaa läpi levyn, vaan mukaan mahtuu muun muassa systeemipäättäjistön kritisoimista, kuten ensimmäiseltä ep:ltä löytyvä uudelleen äänitetty ”Elevate”. Vaikka lyriikat eivät kokonaisuutena ole päätä huimaavan monimutkaisia tai poliittisia eivätkä ne ole intertekstuaalisia viittauksia viljelevää runoutta, on niille pakko nostaa hattua rytmityksen kannalta edellämainitun riffidynamiikan osalta.

Yksi asia levystä jäi hämmentämään: kappalejärjestys. Kenties levyllä onkin suurempi konsepti kuin huomaankaan, mutta en ymmärrä levyn muutaman viimeisen kappaleen järjestystä ollenkaan. Levyn kolmanneksi viimeinen kappale, nimikkobiisi ”Outside the Box”, tuntuu lyriikoiden kiitteleväisyyden ja musiikin mahtipontisuuden myötä toimivan levyn lopetuksena, mutta sitä kuitenkin seuraa vielä kaksi kappaletta. Näistä kappaleista toinen, ”The Storm II”, on nimensä perusteella jatkoa levyn puolivälissä olevalle ”The Storm” -väliosalle ja on myös lopetukseltaan hyvin mahtipontinen ja massiivinen. Eli ensin bändi iskee pöytään kappaleen, joka toimisi mahtavana lopetuksena levylle, jatkaa siitä levyn parhaimmistoon kuuluvaan ”Buszy”-kappaleeseen, jonka jälkeen soi vielä outrobiisi? Kuten sanoin, ehkä levyn konseptissa on vain jotakin, joka minulta jää huomaamatta.

Kaiken kaikkiaan levy on päällepäin hyvin toimiva paketti, vaikka sisältääkin pari heikompaa kappaletta ”No Way Back” ja ”False Idols”. Vaikka lyriikat eivät päätä huimaakaan, bändi on viimeistään nyt todistanut luoneensa hyvin mielenkiintoisen yhdistelmän musiikillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8-/10

Kappalelista:

  1. Our Time
  2. Hate
  3. Deceive And Defy
  4. Taken
  5. The Storm
  6. No Way Back
  7. False Idols
  8. Rotten
  9. Elevate
  10. Outside the Box
  11. Buszy
  12. The Storm II

Hacktivist Facebookissa
Bändin kotisivut

Kirjoittanut: Tom Frankton

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat