Iced Earth - Incorruptible

”Incorruptible” on taattua laukkaa sankariheviveteraani Iced Earthilta

Kirjoittanut Pasi Huttunen - 28.5.2017
Iced Earth – Incorruptible

Iced Earhin uuden levyn ensitahdit ennen ihmisäänen mukaatuloa tuovat elävästi mieleen elokuvan Terminator 2 – Judgement Day, mikä ei ole missään tapauksessa huono asia. Amerikkalaisen sankarihevijulistaja Iced Earthin pian ilmestyvä 13. levy ”Incorruptible” on ilahduttavaa ja kepeää historiallisista taisteluista, merirosvotarinoista ja erilaisista mytologioista ammentavaa, iskevää ja purevaa metallia. John Schafferin vuodesta 1988 saakka luotsaama bändi on linjansa hionut, eikä ”Incorruptible” tuo mitään mullistavan uutta, mutta se toistaa sinänsä hyvin toimivaa konseptia uskottavasti.

Tällainen musiikki kulkee väistämättä tahattoman komiikan rajamailla, ja on osittain kuulijan mielentilasta kiinni, kummalle puolelle rajaa musiikki lipsahtaa. Paljon pelastaa silti se, että taidot ovat kiistattomat niin laulu- kuin soittopuolellakin. Levy on myös musiikillisesti hyvin monipuolinen – liiankin, voisi joku sanoa. Sankariheville on suotava tällaiset tarpeelliset ylilyönnit, koska siihen koko touhun viehätys paljolti perustuu. Mukaan on ängettu vähän kaikenlaista kuin hengenhädässä mutta pitäydytty silti selkeästi genren kehyksessä.

”Great Heathen Army” aloittaa levyn vauhdikkaasti, mutta merirosvoaiheinen ”Black Flag” iskee jo todenteolla. Kuuden ja puolen minuutin mittainen ”Raven Wing” uhkaa käydä hitusen puuduttavaksi, eikä hidas ”The Veil” erityisemmin tilannetta paranna. Sopivissa fiiliksissä molemmat voisivat toimia paremmin, eivätkä ne kappaleina huonoja ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vauhdikkaampaan rokkiin levyn juoksuttava ”Seven Headed Whore” tuntuu silti jo tervetulleelta. ”The Relic (Part 1)” vaikuttaa jonkinlaiselta välifiilistelyltä, ja ”Ghost Dance (Awaken The Ancestors)” yrittää olla itseään suurempi teos siinä täysin onnistumatta. ”Brothers” on sinänsä toimiva, mutta vähän höpsö voimaannutusralli, ja ”Defiance” jatkaa samalla meiningillä. Levyn päättää yhdeksän ja puolen minuutin lähes progeiluksi lipsahtava ”Clear The Way (December 13th, 1862)”, joka kertoo Fredericksburgin verilöylystä Yhdysvaltain sisällisodassa. Unionin sotilaat hyökkäsivät turhaan ja tuloksetta etelän linjaa vastaan. Ilmeisesti siitä voi sankaritarinankin säveltää.

”Incorruptiblen” kaltainen ajatusmaailmaltaan mustavalkoinen ja musiikillisesti värikylläinen musiikki kestää kuuntelua useampaankin kertaan, ja levy on taiten tehty. Kyllä tämän voi hyvin liittää mukaan jollekin esimerkiksi juostessa kuunneltavalle soittolistalle. Askel saa ihan uutta kepeyttä, kun nämä jätkät piiskaavat menemään. Myös esimerkiksi kotityöt, kuten vaikka imurointi, vituttavat paljon vähemmän, kun Iced Earth syöksyy korvasta sisään hyvien kuulokkeiden läpi.

7/10

Kappalelistaus:KaaosZine levyt
1. Great Heathen Army
2. Black Flag
3. Raven Wing
4. The Veil
5. Seven Headed Whore
6. The Relic (Part 1)
7. Ghost Dance (Awaken the Ancestors)
8. Brothers
9. Defiance
10. Clear the Way (December 13th, 1862)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Luetuimmat

Uusimmat