Journey – Live in Manila

Kirjoittanut Markus Mickels - 3.11.2016

journey_live in manilaArnel Pinedan matka kaduilta menestyneeksi muusikoksi kotimaassaan Filippiineillä ja siitä maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen Journeyn laulajana on kuin suoraan elokuvasta. Ei siis ihme, että aiheesta onkin tehty dokumenttielokuva ”Don’t Stop Believin’: Everyman’s Journey”. Elokuva huipentuu Pinedan kotiinpaluuseen Journeyn kanssa ja esiintymiseen, joka taltioitiin nyt arvostelussa olevaa ”Live in Manila” -livetallennetta varten. Dokumenttia katsoessa ei voi muuta kuin kokea sympatiaa Pinedaa kohtaan – Journey-fania, jolle bändin kanssa laulaminen on paitsi unelmien täyttymys, mutta myös järjettömän pelottava rupeama. Hän tietää, että Steve Perry tullaan aina muistamaan Journeyn ainoana oikeana laulajana, ja ansaitusti niin. Hän tietää olevansa uskomattoman onnekas päästessään laulamaan bändin kanssa, mutta pelkää, ettei hän suoriudu tarpeeksi hyvin tai ansaitse tätä mahdollisuutta. Pinedaa haluaa kannustaa, ja hänen toivoo onnistuvan ja menestyvän.

Maailman paraskaan nyyhkytarina ei kuitenkaan merkitse mitään, ellei sen lisäksi ole jotain muutakin näyttöä. Vaikka Pineda onkin erittäin sympaattinen ja häntä haluaa kannustaa, täytyy hänen kuten kenen tahansa kuitenkin ansaita paikkansa. Ja sen hän totta helvetissä ansaitseekin, sillä mies on paitsi loistava esiintyjä, mutta myös uskomattoman pätevä laulaja. Säälistä hän ei siis ole Journeyn laulajaksi päässyt vaan puhtaan lahjakkuutensa vuoksi, ja ”Live in Manila” on vain yksi todiste tästä. Konserttitallennetta katsoessa huomaa Pinedan selviytyvän mallikkaasti kaikista bändin klassikoista, vähintäänkin yhtä hyvin kuin Perry, kuulostaen suurimman osan ajasta jopa hämmentävän samalta, mikä ei ole mikään pieni saavutus.

Myös Pinedan kanssa nauhoitetun ”Revelation”-levyn biisit löytävät paikkansa ”Live in Manilan” setissä sopien saumattomasti yhteen klassikoiden soundin kanssa. Onkin kiiteltävä bändiä siitä, että heillä on ollut rohkeutta soittaa kokonaisuudessaan seitsemän kappaletta kyseiseltä ”Revelation”-levyltä. Harvalla veteraanibändillä tuntuu olevan niin paljon luottoa uuteen materiaaliinsa, että he soittaisivat melkein kaikki uusimman levynsä kappaleet. Ja eipä noiden uudempien biisien soittaminen silti estä bändiä mahduttamasta reilut kaksi tuntia kestävään vetoonsa niitä kaikkein oleellisimpia klassikkoja. Itseäni eniten biisivalinnoista miellyttävät ”Ask the Lonely”, ”Edge of the Blade”, ”Escape” ja suosikkini bändin tuotannosta, ”Only the Young”. Totta kai silti on aina niitä biisejä, joita jää kaipaamaan. Päällimmäisenä itselläni tulee mieleen poissaolollaan loistava ”Who’s Crying Now” – ensimmäinen Journey-biisi, jonka muistan kuulleeni, ja jonka kuulemisen myötä minusta tuli Journey-fani.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka on ihailtavaa, että bändi on uskaltanut soittaa niin paljon uusia biisejä klassikoidensa joukossa, eivät ainakaan ”Live in Manilan” liveversiot näistä uudemmista biiseistä kuitenkaan iske läheskään yhtä kovaa kuin ne klassikot. ”What I Needed” on varmaan näistä uudemmista ”Revelationin” biiseistä kokonaisuudessaan toimivin. ”Change for the Better” on myös ihan jees, menevä ralli, mutta vertailukohtana sitä heti seuraava klassikko ”Wheel in the Sky” toimii taas kaikin puolin paremmin. Ja esimerkiksi ”After All These Years” kuulostaa enemmän tai vähemmän köyhän miehen versiolta ”Faithfully”-klassikosta, joka taas on yksi ”Live in Manilan” ehdottomia kohokohtia. Ei tätäkään liveversiota voi alkuperäisen studioversion tavoin kuunnella ilman kylmiä väreitä ja silmiä täynnä kyyneliä. Toinen ehdottomasti mainitsemisen arvoinen kohokohta on ”Open Arms”, joka alkaa kitaristi Neal Schonin ja kosketinsoittaja Jonathan Cainin sooloilulla. En kuitenkaan väitä etteikö Journeyn uudemmasta tuotannosta löytyisi mainitsemisen arvoisia biisejä. Kyllä esimerkiksi tämän Manilan konsertin jälkeen levytetyltä ”Eclipse”-albumilta löytyy sellaisia helmiä kuin ”City of Hope”, ”Tantra” ja ”Resonate”.

Vaikka ”Live in Manilaa” katsoessa suuri osa huomiosta kiinnittyy ymmärrettävästi Pinedaan, ei hän kuitenkaan ole ainoa Journeyn jäsen, joka saa paistatella parrasvaloissa. Oikeastaan ainoa bändin jäsen, joka jää enemmän tai vähemmän taka-alalle on basisti Ross Valory. Esimerkiksi Deen Castronovo, joka toimi vielä bändin rumpalina, kun ”Live in Manilan” keikka taltioitiin, loistaa rumputyöskentelynsä lisäksi laulutaitojensa puolesta laulaessaan jopa kolme biisiä: ”Keep On Runnin'”, ”Still They Ride” ja ”Mother, Father”. Yllättävää sinänsä, ottaen huomioon, miten loistava laulaja Pineda on. Miksei antaa hänen laulaa näitäkin biisejä? Ei siinä, etteikö Castronovo olisi myös loistava laulaja, mutta ihmettelen, miksei Pineda hoida kaikkien biisien laulamista. Kykyjen riittämättömyys ei syynä ainakaan voi olla näin pätevän laulajan kohdalla.

Viimeinen kommentoitava asia tällaista konserttitallennetta arvostellessa on tietenkin sen visuaalinen anti, josta ei Journeyn kaltaisen bändin kohdalla oikeastaan ole paljon sanottavaa. Sen verran voisin kuitenkin sanoa, että jostain syystä tapa, jolla keikka on kuvattu, tuntuu jollain tavalla oudon elottomalta. Hankala sanoa tarkalleen miksi, mutta jostain syystä kameratyöskentelyssä ja editoinnissa ei tunnu olevan sellaista elävyyttä, jota Journeyn kaltainen vahvasti tunnepitoinen musiikki kaipaa. Tästäkin huolimatta ”Live in Manila” on kokonaisuutena kuitenkin mainio esimerkki siitä, ettei Steve Perryn poissaolosta huolimatta Journeylla ole mitään hätää. Kiitos Pinedan, bändin klassikot kuulostavat juuri siltä, miltä niiden tuleekin kuulostaa, ja kiitos loppubändin soittotaitojen bändin livesoundi tekee kunniaa biisien studioversioille. Jos Journey päättää koskaan käydä kääntymässä täällä Suomessa, niin tulen ehdottomasti olemaan paikalla.
KaaosZine levyt

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8+/10

Kappalelista:
1. The Journey / Majestic
2. Never Walk Away
3. Only the Young
4. Ask the Lonely
5. Stone in Love
6. Keep On Runnin’
7. After All These Years
8. Change for the Better
9. Wheel in the Sky
10. Lights
11. Still They Ride
12. Open Arms
13. Mother, Father
14. Wildest Dream
15. When You Love a Woman
16. Separate Ways (Worlds Apart)
17. What I Needed
18. Edge of the Blade
19. Where Did I Lose Your Love
20. Escape
21. Faithfully
22. Don’t Stop Believin’
23. Any Way You Want It
24. Lovin’, Touchin’, Squeezin’
25. Turn Down the World Tonight
26. Be Good to Yourself

Journeyn kotisivut
Journey Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Markus Mickels

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat