Kitaralegenda Allan Holdsworth on kuollut – mm. Dream Theaterin, Whitesnaken ja Arch Enemyn jäsenet reagoivat

Allan Holdsworth

Musiikkimaailmasta on tullut jälleen hieman köyhempi, kun kitaralegenda ja lukuisten modernien muusikoiden esikuva Allan Holdsworth menehtyi 70-vuotiaana. Surulliset uutiset kertoi miehen tytär Louise Facebookissa.

”Raskain sydämin joudumme kertomaan, että rakas isämme on kuollut. Toivomme yksityisyyttä ja aikaa, kun suremme isän, isoisän, ystävän ja musiikkineron poismenoa.”, kertoo Louise päivityksessään.

Holdsworth syntyi Bradfordissa, Englannissa 1946 aloittaen soolo- jä bändiuransa vuonna 1979. Vuodesta 1982 vuoteen 2003 hän nauhoitti lukuisia albumeja, jotka esittelevät hänen taitojaan tuottajana, johtohahmona, säveltäjänä ja soittajana.

Monet maailman menestyneimmistä ja uniikeimmista rock- ja jazz -kitaristeista ovat antaneet Holdsworthille tunnustusta. Mm. Eddie Van Halen, Carlos Santana, Frank Zappa, Pat Metheny, John McLaughlin, Joe Satriani ja Tom Morello ovat avoimesti ilmaisseet kunnioitustaan ja hämmästystään miehen virtuositeetille ja pioneerityölle.

Soitossaan mies on yhdistellyt niin jazzia kuin progressiivista rockiakin halliten suvereenisti eri tekniikoita, vahvaa asteikkotyöskentelyä, teknisiä sooloja ja laajoja sointukäännöksiä. Holdsworth tunnetaan erityisesti 80-luvulla käyttämistään Steinberger kitaroistaan, joissa ei ollut lapaa. Hän on myös käyttänyt paljon SynthAxe MIDI -kitaraa.

70-luvulla Holdsworth on soittanut jazz -legenda Miles Davisin rumpalin Tony Williamsin kanssa, Lifetime -yhtyeessä Creamin Jack Brucen kanssa sekä kiertänyt fuusiojazz -yhtye Soft Machinen kanssa. Lisäksi hän on työskennellyt mm. King Crimsonin ja Yesin rumpalin Bill Brufordin kanssa tämän soololevyllä ”Feels Good To Me” sekä Gongin ja jazz -viulisti Jean-Luc Pontyn kanssa. Myöhemmin Holdsworth ja Brufford soittivat yhdessä superyhtye U.K.:ssa Eddie Jobsonin sekä aikaisemmin tänä vuonna menehtyneen John Wettonin kanssa.

Holdsworth työsti uutta sooloalbumiaan ennen kuolemaansa.

 

 

 

 

 

Kommentit