Mirrored In Secrecy – Day Of Renewal

“Day Of Renewal” on vuonna 2007 perustetun, saksalaisen goottimetallibändi Mirrored In Secrecyn ensimmäinen pitkäsoitto, joka julkaistiin huhtikuun lopussa kuluvana vuonna. Tätä ennen bändi on julkaissut kaksi EP:tä “Devotion” ja “Truth”. Näillä julkaisuilla vielä viisihenkisenä toiminut bändi hankki riveihinsä vahvistukseksi naisvokalistin vuonna 2011 ja lupailee tämän johdosta musiikkiinsa uutta ulottuvuutta. Valitettavasti en päässyt käsiksi yhtyeen aikaisempaan tuotantoon, joten vertailupohjaa tämän väittämän todentamiseksi ei ole.

David Timsit pyrkii saamaan vaihtelevuutta vokalisointiinsa puhtaiden vokaalien ja murinoiden välillä. Kumpikaan ei valitettavasti tunnu olevan aivan hallussa, ja herran ääni kuulostaa siltä, että se pettää hetkenä minä hyvänsä. Ja sitten on tämä “uudesta ulottuvuudesta vastaava” Julia Kahlert. Neidillä on jopa viiltävyyteen asti kirkas ääni. Uusi ulottuvuus kyllä menetti aika äkkiä merkityksensä, sillä näitä samankaltaisia tarjaturusmaista soundia tavoittelevia yksilöitä alkaa olla jo viisitoista tusinassa. Ja ainakin allekirjoittaneelle moinen aiheuttaa pikku hiljaa jopa allergisia reaktioita. Jonkinasteinen omaperäisyys olisi enemmän kuin toivottavaa.

Nimestään huolimatta “Day Of Renewal” ei tarjoa mitään muuta maailmaa mullistavaa uutta kuin goottihenkiselle bändille epätyypillisen ilmeen kansitaiteessa. Kuvitus on kiehtova yhdistelmä vaaleita eteerisen utuisia kuvia ja maailmanlopun jälkeistä harmaata henkeä. Goottibändeille tyypillinen musta loistaa lähes tyystin poissaolollaan. Promokuvissa bändi tosin pukeutuu ihan tyypillisen kliseisesti, joten ehkä tämä kansitaiteen kontrasti on ihan harkittu veto. Hämmentävää oli levyn nimen asemointi kannen yläreunaan, jossa on tottunut näkemään bändin nimen. Näinpä oletin ennen tarkempaa selvittämistä, että “Day Of Renewal” olisi ollut bändin eikä levyn nimi.

Bändi on kai ottavinaan kantaa joihinkin elämää suurempiin vääryyksiin, sillä biiseissä puhutaan uudistumisesta (levyn avaava nimikkokappale “Day Of Renewal”), kuolevaisuudesta (kakkosraita “Mortality” sekä levyn päättävä “Afterlife”), muurien murtamisesta (“Break These Walls”), sekä goottibändeille niin kovin tyypillisesti vihasta ja surusta. Kansilehteen ei ole vaivauduttu painamaan kuitenkaan kuin parin biisin lyriikat kokonaan ja osasta pienet lainaukset. Jos on asiaa, kuvittelisi kiinnostavan hieman enemmän jakaa se kokonaisvaltaisemmin kuuntelijoiden kanssa.

Sanomaan ei loppujen lopuksi kuitenkaan vaivaudu kiinnittämään juurikaan huomiota, kun pääpaino tuntuu enimmäkseen olevan melodramaattisuutta tavoittelevassa sävellystyössä. Tämän aspektin ongelmaksi puolestaan muodostuu bändin hengettömyys. Muuntautumiskykyiseksi mainostettua instrumentaalisektiota nimittäin vaivaa mitä suurimmassa määrin useimpien goottibändien perisynti, kliseisyys. Päällimmäisenä “Day Of Renewalista” jää mieleen lähinnä kysymys, mikä tässä oli se uudistus, joka levyn nimessäkin mainitaan?

4 / 10

Kappalelista:
1. Day Of Renewal
2. Mortality
3. Raise The Flags
4. Shadow World
5. Break These Walls
6. Come To Grief
7. Never Enough
8. Everything I Hate
9. I Soar
10. Afterlife

http://www.mirroredinsecrecy.com/
Kirjoittanut: Nina Hurme