Pian debyyttinsä julkaisevan VUUR:n Anneke van Giersbergen: ”Näen Helsingin sellaisena kalpeana, pitkänä ja hyväsydämisenä miehenä.”

Hollantilaisen Anneke van Giersbergenin luotsaama yhtye VUUR julkaisee debyyttialbuminsa 20. päivä lokakuuta InsideOutMusicin kautta. Laulajattaren mukaan jokaisella kaupungilla on oma tarinansa kerrottavanaan, ja sen ajatuksen pohjalta onkin syntynyt yhtyeen tuleva albumi ”In This Moment We Are Free – Cities”. Muun muassa The Gatheringista ja The Gentle Stormista jo tutuksi tullut Anneke on viime aikoina pysytellyt kiireisenä myös akustisen soolomateriaalinsa parissa. Anneke kertoo fanien toivoneen raskaampaa materiaalia, ja esitteleekin tämän uuden progressiivista metallia tarjoilevan yhtyeensä  Kaaoszinelle innoissaan.

Tavoitimme kiireisen naisen debyyttijulkaisun alla, ja selvitimme mistä uudessa yhtyeessä on oikein kyse. Anneke kertoi mm. kaupunkien – mukaan lukien Helsingin – vaikutuksesta albumiin, ja paljasti meille hieman yhtyeen tulevaisuudesta.

Kaaoszine: Hei Anneke! Mukava päästä juttelemaan kanssasi! Miten menee?

Anneke: Hei! Kiitos, kuten myös! Täällä on kaikki oikein mainiosti.

Kaaoszine: Onnittelut uuden albumin johdosta! Tiedän, että monissa tapauksissa albumi on ollut valmiina hyvinkin pitkään, ennen kuin se vihdoin näkee päivänvalon. Millainen fiilis tällä hetkellä?

Anneke: En todellakaan malta odottaa albumin julkaisua! Albumi on tosiaankin ollut valmiina jo useamman kuukauden, ja se on itse asiassa juuri parhaillaan printattavana. Olemme tässä myös valmistautuneet kiertueisiin, jotka levyn julkaisua seuraavat.

Kaaszine: Olet tehnyt jos jonkinmoista projektia ja työskennellyt monien eri ihmisten kanssa. Kerro vähän miten VUUR eroaa kaikesta muusta, mitä olet aiemmin tehnyt?

Anneke: Rakastan erilaisten juttujen tekemistä ja eri genreistä tulevien artistien kanssa työskentelemistä. Olen kuitenkin jo pidemmän aikaa halunnut itse luoda raskaamman albumin. Kun työstimme Arjen Lucassen kanssa The Gentle Stormia, tulin entistäkin inspiroituneemmaksi aloittaa oman, raskaamman materiaalin tekeminen. Arjen ja minä muodostimme live-yhtyeen The Gentle Stromia varten, jotta voisimme kiertää esittämässä tuon albumin kappaleita niiden valmistuttua. Yhtye osoittautui ihan mielettömän hyväksi! Niin kaikki sitten vain loksahti paikalleen; yhtye, tuottaja ja minun toiveeni luoda proge-/metallialbumi. Sitten pyysin vielä Joost van de Broekia hyppäämään mukaani, ja hän osoittautui ihan täydelliseksi valinnaksi albumille.

Ideana on siis, että kaikki raskaampi materiaali tulee jatkossa VUUR – nimen alle, ja kaikki muu, kuten akustiset soolomateriaalini yms. tulisi sitten ihan vain oman nimeni alle.

Kaaoszine: Millainen prosessi albumin luominen kaiken kaikkiaan oli?

Anneke: Levyn kirjoittaminen ja äänittäminen kesti yhteensä noin kaksi vuotta. Kirjoitin kappaleet yhdessä Joostin kanssa. Sen lisäksi kirjoittelimme kappaleita myös yhdessä hyvien ystävieni Mark Holcombin (Periphery), Esa Holopaisen (Amorphis), Daniel Cardoson (Anathema) sekä kahden kitaristimme kanssa. Kirjoitimme musiikin yhdessä, ja minä puolestani vastasin lyriikoista. Kirjoittamisprosessin jälkeen opettelimme kaikki kappaleet ja työstimme niitä ihan parhaalle mahdolliselle tasolle asti. Äänittämiseen meillä puolestaan kului suunnilleen kaksi kuukautta.

Kaaoszine: Sinulla tuntuu olevan mielettömän suuri fanijoukko tukemassa sinua kaikessa mitä ikinä teetkin. Millaista palautetta olet saanut kuulla uudesta materiaalista tähän mennessä? 

Anneke: Kyllä, todellakin. Olen onnekas, että olen kerännyt niin suuren joukon seuraamaan mielenkiinnolla musiikillisia ponnisteluitani. Se antaa minulle todella suuren vapauden kokeilla ja ilmaista itseäni niin monella eri tavalla. Tiedän myös, että ihmiset ovat kyselleet minulta paljon siitä, koska aion tehdä raskaamman albumin. Otin tämän siis todella tosissani ja keskityin albumiin ihan sataprosenttisesti. Tähänastiset kommentit ja palautteet ovat itse asiassa olleet todella loistavia! Olen todella ylpeä, sillä albumi on rehellinen. Kappaleet ovat aitoja ja suoraan sydämestäni. Uskon, että ihmiset kyllä huomaavat sen.

Kaaoszine: Pidän kovasti ideasta, että jokaisen kappaleen nimessä on mukana eri kaupunki. Kerro vähän siitä, miten ja miksi päädyitte nimeämään kappaleet näin?

Anneke: Kuten tiedät, matkustelen paljon. Näemme paljon eri paikkoja joka vuosi kiertueillamme, ja mielestäni jokaisella kaupungilla on ihan oma vibansa ja energiansa. Kaikki paikat tuntuvat vaikuttavan mielialaani sekä omaan itseeni, jonka vuoksi monissa tapauksissa olen hyvinkin inspiroitunut kirjoittamaan uutta musiikkia ja sanoituksia. Olen jo pidemmän aikaa halunnut luoda kappaleita kaupungeista itsestään, ja nyt vihdoin tämän raskaamman yhtyeen kanssa tuntui, että voin oikeasti luoda albumin tämän haluamani konseptin pohjalta.

Kaaoszine: Albumilta löytyy myös Helsingin inspiroima kappale “Your Glorious Light Will Shine”, jota uskon ainakin kaikkien suomalaisten fanien todella arvostavan!

Anneke: Kyllä, rakastan Helsinkiä! Jokaisella kappaleella ja kaupungilla on oma tarinansa. Tuon kappaleen lyriikat ovat melko runolliset, kuten muissakin kappaleissa. Helsinki on nykyisin niin kauniin rauhallinen ja omavarainen. Silloin kun sen oli vasta muodostunut, ja oikeastaan aina 2000-luvulle asti, Suomi pyristeli Venäjän hallussa ja sisällissodan kynsissä. Näen Helsingin sellaisena kalpeana, pitkänä ja hyväsydämisenä miehenä, joka haluaa irrottautua vapaaksi menneisyyden kahleistaan.

Kaaoszine: Kappale ”My Champion” on oma suosikkini albumilta, se on myös albumin ensimmäinen raita. Oletko sitä mieltä, että se asettaa teeman tai fiiliksen koko albumille?

Anneke: Joo, luulen niin. Sinkun tulee aina olla todella hyvin valittu ja ajateltu loppuun asti. Se on kuitenkin kappale, jonka täytyy pompata kuuntelijaan korvaan, mutta samaan aikaan toimia ihan koko albumin esittelyyn.

Kaaoszine: Onko sinulla kenties omaa suosikkikappaletta albumilta, joka on jollain tapaa itsellesi kaikista tärkein?

Anneke: Vaikea kysymys. Kaikki kappaleet ovat hyvin erilaisia, niissä on erilainen fiilis, ja kaikissa omat ominaisuutensa. Pidän kovasti kappaleesta ”Rio”, siinä on sellainen melankolinen fiilis, josta pidän. Kappaleessa on lisäksi hyvin kaunis ja samalla voimakas kertosäe. Se on positiivinen kappale, joten ehkä se on oma suosikkini.

Kaaoszine: Huomasin, että ainakin muutamat kappaleet näyttivät olevan melko pitkiä, kuuden tai seitsemän minuutin pituisia. Syntyivätkö ne ihan itsestään, vai halusitko tavallaan esitellä paljon jokaisella kappaleella?

Anneke: Ne syntyivät todellakin aika luonnollisesti. En halunnut asettaa kappaleille tai albumille itselleen mitään rajoja. En halunnut, että kukaan käskee meitä lyhentämään kappaleita radiosoittojen toivossa. Kirjoitin siis todella suoraan sydämestäni. Joost oli todella mahtava kirjoituskumppani. Hän on minulle suuri inspiraation lähde, ja häneltä tuli todella mahtavia ideoita matkan varrella.

Kaaoszine: Kierrätte marraskuussa VUUR:n kanssa. On sanomattakin selvää, että yksin akustisen kitaran kanssa esiintyminen on hieman erilaista, kuin kokonaisen bändin kanssa raskaampien kappaleiden esittäminen.  Millaiset fiilikset tulevan kiertueen suhteen?

Anneke: Kyllä, ero on todella suuri. Kun olen yksin lavalla, pelkästään musiikki ei ole erilaista. Se on toki hiljaisempaa, rauhallisempaa ja henkilökohtaisempaa, mutta on myös paljon tilaa puhua yleisön kanssa. Yleensä kertoilen heille tarinoita ja otan sillä tavoin yleisön mukaan. Bändin kanssa keikkailussa hienointa on se tietynlainen energia. Voin liikkua ympäriinsä, laulaa kovaa, ja olla vuorovaikutuksessa myös bändin kanssa. Se on toden totta ihan erilainen ympäristö. Rakastan molempia!

 Kaaoszine: Kuten sanottu, olet tehnyt todella paljon eri tyylistä musiikkia, niin raskasta kuin rauhallisempaakin materiaalia. Luuletko, että se on sinulle enemmän tapa kehittää ja haastaa itseäsi, vai menetkö enemmän ihan vain fiiliksen mukaan?

Anneke: Vähän ehkä molempia. Tykkään kuunnella paljon kaikkea eri tyylistä, joten miksen myös tekisi ja esittäisi itse sellaista musiikkia? Olen hyvin inspiroitunut työskennellessäni erilaisten ihmisten ja eri genreistä tulevien tyyppien kanssa. Olen kasvanut paljon laulajana, mutta samalla myös biisinkirjoittajana, esiintyjänä sekä soittajana. Minä myös valitsen omat projektini ja jaan ne näkemysteni mukaan. Tehdäkseni hyvää työtä, täytyy kaiken myös tuntua minusta hyvältä.

Kaaoszine: Olet ollut alalla yli 20 vuotta, ja olet ehtinyt tekemään paljon! Tuntuu, että olet koko ajan kehittelemässä jotain uutta. Miten rentoudut ja nollaat pääsi eri projektien välissä?

Anneke: Rakastan luontoa ja kävelyä. Harjoitan pitkän matkan kävelyä niin usein kuin suinkin mahdollista. Tykkään myös katsella elokuvia, mieluiten tietysti yhdessä mieheni ja poikani kanssa. Sitä ei voita mikään!

Kaaoszine: Miltä loppuvuoden suunnitelmat näyttävät? Onko suunnitteilla jo jotain uutta, keikkailun lisäksi tietenkin?

Anneke: Keskityn tottakai VUURiin, keikkoja on tosiaan paljon tiedossa heti albumin julkaisun jälkeen. Alan varmaan myös kirjoitella kappaleita seuraavaa VUUR-albumia varten. Minulla on nyt jo ideoita sen suhteen. Tämän kaiken lisäksi teen myös joitain akustisia soolokeikkoja, mutta ei mitään kovin erikoista. VUUR on nyt keskipisteessä!

Kaaoszine: Haluaisitko lopuksi lähettää terveisiä suomalaisille faneille, ja ennen kaikkea Kaaoszinen lukijoille?

Anneke: Kyllä! Olemme työstäneet tuloamme sinne Suomeen jo jonkin aikaa, ja olemme ehdottomasti tulossa sinne taas ensi vuoden puolella. Emme malta odottaa, että pääsemme taas tien päälle!

Kaaoszine: Mahtavaa! Kiitos paljon haastattelusta. Kaikkea hyvää sinulle ja koko bändille!

Anneke: Kiitos itsellesi! Paljon terveisiä!

Kommentit