Pop-metallia Tampereelta – haastattelussa debyyttinsä perjantaina julkaiseva Ember Falls

Tamperelainen Ember Falls tekee rytinällä tuloaan Suomen musiikkimaailmaan. Tämän kuun 17. päivänä julkaistava debyytti ”Welcome To Ember Falls” on alkusoittoa yhtyeen uralle, jolla yhtye näyttää, kuinka metalliin yhdistellään elektronisia piirteitä ammattimaisesti. Kaaoszine pääsi jututtamaan yhtyeen rumpali Acea ja vokalisti Thomas Grovea. Yhtyeen ukot valottavat haastattelussa debyyttialbumia, yhtyeen historiaa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Moro! Kuinkas Ember Fallsin vuosi 2017 on lähtenyt liikkeelle?

Grove: Vuosi on lähtenyt liikkeelle mallikkaasti. Meillä on tälle keväälle buukattuna paljon hyviä keikkoja, ja debyyttialbumista on tullut hyvää palautetta, mikä on todella mukava asia.

Ace: Totta kai sitä itsekin on pitänyt levyä hyvänä, mutta koskaan ei voi olla ihan varma, mitä mieltä muut tulevat ovat.

Debyyttialbuminne ”Welcome To Ember Falls” ilmestyy tämän kuun puolivälissä. Onko albumin tekeminen ollut pitkä prosessi?

Ace: Sinällään prosessi on ollut pitkä, koska jotkin biisit ovat olleet instrumentaaliosuuksiltaan lähes valmiina jo vuodesta 2013. Viimeisin julkaistu kappale ”Rising Tide”, joka on pituudeltaan reilu kolme minuuttia, oli jossain vaiheessa melkein kuusiminuuttinen ja olisiko siihen kokeiltu neljää eri kertosäettä. Vastaavasti osa kappaleista on valmistunut todella nopeasti – puhutaan päivistä.

Grove: Koko yhtyeen puolesta voin todeta myös sen, että kun meillä on kaikilla erilaiset musiikkimaut ja mieltymykset, yhteisymmärryksen löytyminen on joskus hankalaa. Nämä eroavaisuudet ovat kuitenkin meille eduksi ja iso syy siihen, miksi biisit kuulostavat kypsiltä ja hiotuilta.

Olette nimenneet debyyttinne ”Welcome To Ember Fallsiksi”. Onko ajatuksena ollut toivottaa kuulijat tervetulleiksi yhtyeen musiikkiin vai johdattaako albumi kuulijan Ember Fallsin dystopisen tulevaisuuden maailmaan?

Ace: Siinä ne molemmat merkitykset oikeastaan tulivat. Niitä me olemme sillä nimellä hakeneet.

Levyn kansikuva on silmäänpistävä ja vangitseva, mistä idea siihen on syntynyt?

Grove: No, minä yhtyeen graafikkona voin kertoa, että olin pyöritellyt mielessäni jo pidemmän aikaa erilaisia ideoita kansikuvan suhteen. Kuvaa suunnitellessani halusin, että levymme jotenkin erottuu joukosta, mutta ei kuitenkaan itsetarkoituksellisesti vaan siten, että se kuvastaa yhtyettämme ja musiikkiamme. Kansikuva saattaisi kuvastaa jonkinlaista tekoälyä, mutta jokainen saa tulkita sen, miten tahtoo. Onhan siinä kuitenkin vahvasti sellainen digitaalinen fiilis, joka sopii Ember Fallsin maailmaan.

Jos joutuisitte perustelemaan jollekin ummikolle, miten eroatte muista yhtyeistä, jotka soittavat samankaltaista musiikkia (esim. Sonic Syndicate, Blind Channel ja Dead By April), kuinka tekisitte tämän?

Grove: Poppimetalli-nimikkeestä huolimatta uskon, että meidän musastamme voi löytää myös emotionaalista syvyyttä. Itse soitto on myös ehkä tämän tyyppiselle musiikille poikkeuksellisen teknistä.

Mitkä yhtyeet ovat vaikuttaneet eniten musiikkiinne?

Grove: Vaikutteita bändiltä löytyy laajasti aina ysäridancesta Children Of Bodomiin. Merkittävimpiä vaikutteita itselleni laulajana ovat mm. Amorphis ja HIM.

Ketkä vastaavat yhtyeessä sanoituksista ja mistä ammennatte ideat lyriikoihin?

Ace: Yleensä sanoitusten ideat kumpuavat asioista, jotka koskettavat jollakin tavalla omaa elämää joko henkilökohtaisesti tai yhteiskunnallisesti. Osa kappaleista on puettu tarinamuotoon, mutta niiden liikkeellepanijana on aina jokin oikean elämän tapahtuma tai tunne.

Open Your Eyesillä” kuullaan vierailevana solistina Blind Channelin Niko Moilasta. Tunnetteko Moilasen entuudestaan?

Ace: Tunnemme hyvin entuudestaan niin Nikon kuin koko Blind Channelin porukan ja olemme myös keikkailleet paljon yhdessä. He ovat hyvää sakkia. Tämä biisi oli oikeastaan pitkään työn alla, ja siinä kokeiltiin erilaisia lauluosuuksia ja kertsejä, mutta se ei oikein vain lähtenyt toimimaan. Lopulta syntikkasoittajamme Mikko kokeili demottaa kappaleeseen räppiosuutta, ja idea oli sen verran toimiva, että päätimme kysyä Nikoa kappaleeseen mukaan. Niko nauhoitti malliksi omia ideoitaan, tykkäsimme tuloksesta kovasti ja sen jälkeen kutsuimme hänet Tampereelle äänittämään sen. Loppu onkin historiaa.

Ajatellaanpa hypoteettisesti: Jos olisit itse yleisössä todistamassa yhtyeenne keikkaa, millä kolmella sanalla kuvailisit sitä?

Ace: Onpa komeita miehiä!

Grove: Mutta jos yksittäisiä adjektiiveja haetaan, sanoisin energinen, tekninen ja elämyksellinen.

Ace: Tai eläimellinen.

Debyyttialbumin julkaiseminen on varmasti yksi suuri etappi, jota olette odottaneet. Mikä on seuraava iso etappi?

Grove: Olisi kova homma päästä ensi kesänä soittamaan Suomen festareille.

Ace: Keikkojen lisäksi aloitamme uuden albumin suunnittelun ja pohdinnan siitä, millaista suuntalinjaa tai teemaa sille lähdetään hakemaan. Ideointivaihe on jo alkanut, mutta tämä prosessi polkaistaneen käyntiin täydellä rähinällä lähiaikoina.

Jos saisitte valita minkä vain festarin, missä haluaisitte esiintyä?

Grove: Meillä on tulossa elokuussa Hollannissa Into the Grave -niminen festari, jota odotamme jo kovasti. Siellä esiintyy mm. Arch Enemy ja muita raskaamman musiikin nimiä. Itselleni Suomessa siisteimpiä festareita esiintyä olisivat tietenkin Nummirock ja Provinssi sekä muut. Olen kuullut, että etenkin Nummirockissa on joka vuosi helvetin hyvä meininki.

Ace: Mekanismhan esiintyi Nummirockissa, kun voitettiin Demosetä-kilpailu, olisikohan se ollut vuonna 2012. Hauskaa siellä kyllä oli, ja mieli tekisi päästä soittamaan sinne pian uudestaan!

Entä yhtye, jonka kanssa haluaisitte kiertää Eurooppaa?

Grove: Hmm… Jokin ruotsalainen yhtye voisi olla, tyyliin In Flames, Amaranthe tai Soilwork, joita voitaisiin ihan realistisesti lämpätäkin musiikkimme puolesta.

Kiitos ajastanne! Haluaisitteko lähettää terveisiä lukijoille?

Grove: Ostakaa lätty, tulkaa keikoille ja kuunnelkaa Spotifysta.

Ace: Juokaa kaljaa ja syökää rahkaa.

Ember Falls Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentit