Prophets of Ragen Tim Commerford: ”Olen toiveikas, että soitamme vielä keikkoja Rage Against the Machinen kanssa”

Prophets of Rage

Rap metallin pioneeri Rage Against the Machinen rytmiosastosta koostuva Prophets of Rage julkaisee syyskuun 15. päivä Fantasy Recordsin kautta yhtyeen omaa nimeä kantavan debyyttialbumin. Saimme puhelimen toiseen päähän kotoaan Yhdysvalloista bändissä bassoa sekä taustalauluja hoitavan Tim Commerfordin ja keskustelimme hieman maailman tämänhetkisestä tilanteesta sekä yhtyeen tulevasta debyyttialbumista.

Kuinkas syksy 2017 on otettu vastaan Prophets of Ragen leirissä?

Tim Commerford: Jännittävissä merkeissä on syksy lähtenyt käyntiin. Prophets of Ragen debyytti näkee vihdoin päivänvalon ensi viikolla syyskuun 15. päivä ja se tarkoittaa myös uusien kappaleiden lisäämistä settilistaan. Tulemme toimeen keskenämme todella hyvin ja saan soittaa samassa bändissä B-Realin, Chuck D:n sekä Tom Morellon kanssa. Tästä on tulossa todella hyvä vuosi.

Kuten tuossa mainitsitkin, niin debyyttialbuminne julkaistaan syyskuun 15. päivä. Alunperin käsittääkseni Prophets of Rage sai alkunsa Yhdysvaltojen presidentin vaalien vuoksi, mutta nyt tulossa on jo toinen julkaisu bändiltä. Oliko bändin tarkoitus pysyä aktiivisena näinkin kauan, vai tapahtuiko se vain sattumien kautta?

Tim Commerford: Presidentin vaalit ehdottomasti oli suurin kipinä Prophets of Ragen perustamiselle. Huomasimme kuitenkin jo muutaman soitetun keikan jälkeen tulevamme toimeen yhtä hyvin kuin oikea bändi ja päätimme alkaa kirjoittamaan myös omaa materiaalia. Yksi asia johti toiseen ja lopulta sitten päädyimme nauhoittamaan myös kokonaisen albumin verran uusia kappaleita. Olemme ystävystyneet tässä matkan varrella ja soittaminen tässä bändissä tuntuu äärettömän luontevalta ja helpolta.

Yhtyeenne ottaa kappaleissaan vahvasti kantaa erilaisiin ajankohtaisiin aiheisiin. Millaisia asioita debyyttinne oikein käsittelee?

Tim Commerford: Siellä on oikeastaan kaikenlaisia aiheita aina maahanmuutosta sotaan ja sitä kautta rasismiin. Emme oikeastaan koskaan päätä, mistä kukin kappale tulee kertomaan ennen kuin kappaleen sanoitukset alkavat syntymään. Kaikki asiat tehdään siis spontaanisti, eikä meillä ole aikomustakaan kuunnella kenenkään mielipiteitä siitä, mistä kappaleidemme tulisi kertoa. Kappaleiden sanoituksista osittain vastaava Chuck D. (Public Enemy) kirjoittaa lyriikoita arvoituksien kautta ja hänellä on todella omaperäinen tapa ilmaista itseään. Sen takia itselläkin ottaa oma aikansa ymmärtää kaikkia asioita albumin kappaleiden sanoituksien takana.

 Käsittelette kappaleissa varsin ajankohtaisia aiheita ja maailman tämänhetkistä menoa. Miten itse näet maailman tilanteen tällä hetkellä?

Tim Commerford: Kyllähän maailmassa on tällä hetkellä moni asia sekaisin. Vaikkakaan en pidä presidentti Donald Trumpista, enkä hänen tavoistaan ajatella asioita, hän on silti oikeassa, kun toteaa uutisten olevan isolta osin nykyään valhetta. Uutisia kirjoitetaan nykyään kahdesta täysin erilaisesta näkökulmasta ja riippuen siitä, kumpaa näkökulmaa itse kannatat, luet uutisia siltä näkökulmalta vahvistaaksesi omia ajatuksiasi. Se on erilaista kuin silloin, kun itse olin nuori ja uutisia tuli vain yhdestä paikasta ja kaikki uskoivat ne uutiset.

Juuri tämän takia itse olen alkanut kyseenalaistamaan aivan kaiken, minkä luen ja näen. Itse uskon salaliittoteorioihin ja näen esimerkiksi tilanteen Yhdysvaltojen ja Korean välillä kahdella eri tapaa. Joko olemme todella lähellä ydinsotaa, tai sitten kyseessä on vain isompi suunnitelma saada ihmiset uskomaan niin. Luemme vain erilaisia raportteja ja uutisia, jotka saavat meidät uskomaan asioita. Emme pysty mitenkään varmistamaan niiden todenperäisyyttä.

Kyseenalaistan myös Charlottesvillen tapahtumat Virginiassa. Miksei tuossakin olisi voinut olla vaikka meidän oma valtio takana, millä saadaan tämä maa enemmän vain sekaisin omaa etua ajettaessa?

En siis oikein tiedä mihin uskoa, mutta sen tiedän varmana, että pakolaisten määrä maailmassa lisääntyy vain kokoajan ja sen suhteen pitäisi todellakin alkaa tekemään jotain ennen kuin se paisuu sietämättömäksi.

Uskotko, että kaikkiin näihin konflikteihin ja erilaisiin riitoihin on olemassa joku rauhallinen ratkaisu?

Tim Commerford: Ihmisten täytyy vain valmistautua pahimpaan saavuttaakseen jotain hyvää. Monet asiat Yhdysvalloissa, kuten naisten äänioikeus sekä naisen ja miehen tasavertaisuus, ovat tulleet sitä kautta, että ihmisillä on ollut paha olla ja on menty kadulle tekemään muutos asiaan. Valitettavasti moni asia menee lopulta siihen, ennen kuin tulee parannusta asiaan.

Koetko olosi yhä turvalliseksi Yhdysvalloissa tai keikkaillessasi Euroopassa, vai ajatteletko omaa turvallisuuttasi enemmän kuin ennen?

Tim Commerford: En koe omaa tilannettani kauhean uhkaavaksi. Ollakseni rehellinen, Yhdysvallat on rasistinen maa, mutta koska olen valkoihoinen, ei itselläni ole niinkään hätää. Jos olisin tummaihoinen tai latino tämän hetken Yhdysvalloissa, olisin peloissani. Meillä on todella rasistinen presidentti, joka nostaa valkoihoisia jalustalle, joten meillä on turvallisempaa kuin muilla kansalaisuuksilla maassamme. Sen takia rakastan kirjoittaa kappaleita ja tunkea tuota musiikin sanomaa kurkusta sisään sellaisille ihmisille, jotka eivät siitä pidä. Saan siitä suurta nautintoa.

Aikamme alkaa käydä vähiin, mutta lopuksi vielä muutama kysymys tulevaisuudestanne. Miltä näyttää Prophets of Ragen tulevaisuus?

Tim Commerford: Toivottavasti saamme soittaa paljon keikkoja. Tunnen itseni todella onnekkaaksi, kun saan 49-vuotiaana soittaa juuri sellaista musiikkia kuin haluan ja kiertää maailmaa. Tämän Prophets of Ragen ensimmäisen albumin tekeminen oli todella mieluisa kokemus ja aionkin pitää huolen siitä, että julkaisemme vielä lukuisia albumeita tulevaisuudessa. Tämä on vasta ensimmäinen ja lisää on tulossa!

Yksi keikka, jonka olisin halunnut nähdä mutta se ei iän puolesta ollut mahdollista, oli teidän keikka Rage Against the Machinen kanssa Provinssirockissa vuonna 2000. Oletko itse missannut elämäsi aikana jonkin keikan, joka on harmittanut todella paljon jälkikäteen?

Tim Commerford: En ehtinyt koskaan nähdä Minor Threatia livenä ja se on ärsyttänyt minua suuresti, koska olin heidän suuri faninsa. Haluaisin kertoa sinulle nähneeni heidät, mutta valitettavasti niin ei koskaan tapahtunut. Olisin myös todella kovaa halunnut nähdä joskus Refusedin livenä ja he soittivatkin paluukiertueellaan Los Angelesissa, mutta valitettavasti en mennyt keikkaa katsomaan ja tuo harmittaa mieltäni edelleen. En käy katsomassa keikkoja niin paljon kuin ehkä pitäisi, sillä kyllä tämmöisten keikkojen missaaminen sitten myös ärsyttää jälkeenpäin.

Uskotko, että soitatte vielä keikkoja Rage Against the Machinen kanssa tulevaisuudessa, vai onko tuo ikkuna suljettu ja ajatukset siirretty Prophets of Rageen ainoastaan?

Tim Commerford: Tottakai Prophets of Rage on tällä hetkellä prioriteettimme, mutta emme ole myöskään hajonneet Rage Against the Machinen kanssa. Emme ole julkaisseet mitään tiedotetta lopettamisesta, emmekä aiokaan tehdä niin. Olen myös itse suuri Rage Against the Machinen fani ja vaikkakin soitan yhtyeessä, voin sanoa fanin näkökulmasta, että olen toiveikas, että soitamme vielä joskus keikkoja ja julkaisemme uutta musiikkia. Olen itse asiasta toiveikas.

Kiitoksia todella paljon ajastasi ja onnea tulevaisuuteen Prophets of Ragen kanssa. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillenne? Koska saamme odottaa teitä Suomeen Prophets of Ragen kanssa?

Tim Commerford: Olemme suunnittelemassa kiertuetta Eurooppaan ja Suomi toivottavasti olisi myös listalla. Olisi mahtava päästä sinne takaisin taas pitkän tauon jälkeen soittamaan, koska soitimme kesällä lukuisia keikkoja Euroopassa ja ihmiset todella tuntuivat tykkäävän keikoistamme.

https://www.facebook.com/prophetsofrageofficial/

Kommentit