Riverside, kuva Joel Kajosmaa

Puolalaisen progressiivisen rockin kauneutta – Riverside ja Lion Shepherd esiintyivät Kerubissa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.10.2017
Riverside, kuva Joel Kajosmaa

Joensuun Kerubi on tunnettu monipuolisesta ja kattavasta artistitarjonnasta, josta löytyy usein myös kansainvälisiä kuumia nimiä. Viime torstaina Kerubissa oli mahdollista kokea kahden eksoottisen, progressiivisen rock-yhtyeen esiintymiset, kun puolalaiset Lion Shepherd ja Riverside viihdyttivät yleisöä. Kerubin salissa oli ajattomuuden tuntua, kun paikalle tulleita hemmoteltiin lähes kolmen tuntia musiikilla.

Riverside esiintyi Ilosaarirockissa muutama vuosi takaperin, mutta en silloin päässyt todistamaan yhtyeen keikkaa. Tämän takia oli kuin onnenpotku, kun huomasin yhtyeen tulevan Joensuuhun ”Towards To Blue Horizon” -kiertueellaan. Toki tämä kokoonpano ei ole sama kuin vuonna 2014, sillä yhtyeen kitaristi Piotr Grudzinski menehtyi viime vuonna. Tämä on luonnollisesti vaikuttanut yhtyeeseen vahvasti, mutta onneksi sillä oli pätevä korvaava kitaristi. Hyvin pitkään Kerubin sivuilla näytti siltä, että Riverside esiintyisi yksin, mutta pari viikkoa ennen konsertti-iltaa lämmittelijäksi ilmoitettiin Lion Shepherd. Kyseinen yhtye on myös puolalainen, ja se yhdistelee progressiiviseen rockiinsa muun muassa folkia.

Lion Shepherd, kuva Joel Kajosmaa

Tavallisesta poiketen Lion Shepherd aloitti kolmivarttisen esityksensä etuajassa. Yhtye osoittautui todella monipuoliseksi, mikä menee pitkälti multi-instrumentalisti Mateus Owczarekin piikkiin. Owczarek toimii yhtyeen kitaristina mutta soittaa myös muita soittimia, kuten syyrialaista oud-luuttua ja kreikkalaista busukia. Näiden soittimien myötä moniin yhtyeen kappaleisiin tuli voimakkaita folk-musiikin piirteitä, jotka rikastuttivat yhtyeen progesoundia entisestään. Myös toinen kitaristi Lukasz Belcyr soitti välillä 12-kielistä akustista kitaraa, joka loi pelkistettyä kaikua kappaleisiin. Lion Shepherd soitti 45 minuutin aikana monipuolisesti musiikkia aina kauniista ja monisävyisestä kansamusiikista muhkeasti säriseviin ja groovaaviin rockralleihin. Yhtyeen vokalistin Kamil Haidarin ääni oli pehmeä, mutta siitä löytyi tarvittaessa myös rosoisuutta. Oli hienoa nähdä Riversiden lämmittelijänä Lion Shepherdin kaltainen tuntemattomampi ulkomaalaisyhtye, sillä en usko, että olisin koskaan nähnyt yhtyettä esiintymässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Riverside, kuva Joel Kajosmaa

Illan odotettu pääesiintyjä Riverside sai esiintyä hiukan täydemmälle salille kuin lämmittelijänsä, mutta tästä huolimatta yhtyeen vokalisti-basisti Mariusz Duda totesi yleisön olevan pienin, mitä tällä kiertueella on tullut vastaan. Tästä huolimatta Duda kiitti ja toivotti kaikki lämpimästi tervetulleiksi ja sanoi toivovansa kaikkien poistuvan paikalta hymyssä suin. Olen aiemmin kuunnellut yhtyettä hyvin vähän, joten olin utelias tietämään, millainen se on elävänä ja millaisista kappaleista Riversiden esitys koostuisi. Yhtye kuljetti yleisöä musiikillisen seikkailun otteessa lähes kahden tunnin ajan. Riverside soitti pitkiä kappaleita, jotka koostuivat erilaisista osuuksista, mutta tyylinvaihdokset kappaleissa tapahtuivat sulavasti. Yhtye piti parissa kappaleessa muutaman sekunnin kestäviä taukoja, jotka saivat yleisön varpailleen odottamaan. Dudan ääni on harmoninen, ja hän lauloi välillä lähes kuiskaavasti. Riverside ei käyttänyt juurikaan aikaa välispiikkeihin vaan antoi musiikin puhua puolestaan – ja se kyllä puhui.

Kun yhtye oli soittanut reilut 45 minuuttia, alkoi suunta muuttua hiukan raskaammaksi – Duda soitti aggressiivisen bassosoolon, jonka jälkeen Riverside ravistutti yleisöä raskaammalla otteella. Tämä jäi kuitenkin hetkelliseksi, sillä tämän jälkeen yhtye esitti ”Lost”-kappaleen akustisella kitaralla, kosketinsoittimilla ja sähkökitaralla. Kappaleen tulkinta oli ainutlaatuinen, ja hetki päättyikin yleisön ja Dudan yhteislauluun ja käsien rytmikkääseen taputukseen. Yleisö jatkoi laulamista ja taputtamista vielä Dudan jälkeen, mistä hän kiittelikin yleisöä.

Riverside, kuva Joel Kajosmaa

Riverside keskittyi keikkansa aikana tunteikkaaseen ja kevyeen ilmaisuun, jonka Dudakin totesi encoren alussa: puolalaismies kiitteli jälleen paikalle tulleita ja kertoi viimevuotisesta yhtyeen kitaristin menehtymisestä. Samalla Duda totesi, että fanit ovat olleet merkittävä voimavara, jonka turvin yhtye on jaksanut eteenpäin. Duda myös totesi, että he ovat tarkoituksella soittaneet kiertueella kevyempää musiikkia. Yhtyeen entinen kitaristi Grudzinski enää ole läsnä, mutta häntä kiertueella paikkaillut kitaristi Maciej Meller teki upeaa työtä. Meller kuritti kitarastaan monissa kappaleissa pitkiä ja ilmavia sooloja, jotka saivat haukkomaan henkeä. Encoren aikana Riverside soitti kiertueen nimikkokappaleen ”Towards To Blue Horizonin”, jonka Duda on kertonut omistaneen Grudzinskille. Esityksen loppuun yhtye soitti saman kappaleen, jolla oli aloittanut esityksensä, mutta tällä kertaa kappale olisi kevyempi – tämän Duda perusteli sillä, että ihmiset voisivat poistua paikalta hyvillä mielin. Dudan toive varmasti toteutuikin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka Riversideä varjostaa vielä Grudzinskin menetys, ei yhtyeen esiintyminen ollut hautajaisissa olemista. Yhtyeen jäsenet hymyilivät toisilleen ja näyttivät aidosti nauttivansa esiintymisestä. Dudakin totesi yhdessä vaiheessa iltaa, että on vaikea soittaa surullisia kappaleita, kun yleisö saa hänet nauramaan. Hyvä tunnelma lavalla välittyi myös yleisöön, joka antoi aina kappaleiden jälkeen raivoisat aplodit. Lion Shepherdin ja Riversiden esiintymiset Kerubissa olivat ainutkertaisia kokemuksia. Tämä johtuu osittain siitä, että on äärimmäisen epätodennäköistä, että molemmat yhtyeet tulisivat yhdessä uudestaan Joensuuhun. Ei toki mahdotonta, mutta epätodennäköistä. Oman erikoisuutensa iltaan antoi tietenkin yhtyeiden musiikki, joka on monisävytteistä ja moniulotteista progerockia. Tämäntyyliseen musiikkiin ei liian usein törmää livenä, ei ainakaan Itä-Suomessa.

Riverside, Kuva Joel Kajosmaa

Lion Shepherd Facebookissa

Riverside Facebookissa

Raportti: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat