”Rock ei kuulu enää isoille areenoille”, toteaa Stone Cold Deadin George Bokos

(The English text is below the Finnish text)
Löysin hiljattain mielenkiintoisen yhtyeen nimeltä Stone Cold Dead. Kreikkalaisyhtye sai minut uteliaaksi, ja tutustuin sen debyyttiin “Lava Flows”. Pari viikkoa sitten sain mahdollisuuden jutella yhtyeen kitaristi-vokalisti George Bokoksen ja kontrabasisti Charis Pazarouloksen kanssa. George ja Charis kuvailivat debyyttialbumin syntyprosessia ja syytä, minkä takia levyltä löytyy kolme rumpalia. He kertoivat myös, millaiselta musiikin tila näyttää Kreikassa ja mikä on heidän suhtautumisensa vanhojen bändien albumikiertueisiin.

Moro! Kuinkas Stone Cold Deadin vuosi 2017 on sujunut?

George: Vuosi 2017 on sujunut tähän saakka sulavasti. Tällä hetkellä teemme EP:tä, jonka toivon mukaan saamme julkaistua ensi vuoden alussa. Viime vuosi oli meille tuotteliaampi, koska teimme kaksi cover-kappaletta kreikkalaista Metal Hammer -musiikkilehteä varten. Nämä kappaleet julkaistaan kokoelmalevyillä. Ensimmäiseksi teimme tribuutin Motörheadin kappaleesta ”In The Name Of Tragedy”. Pidän enemmän yhtyeen vanhemmasta tuotannosta, mutta valitsimme tämän uudemman kappaleen, koska se oli lähempänä tyyliämme ja tarjosi meille haastetta. Emme halunneet pelkästään tehdä omaa kopiota vaan halusimme jättää jälkemme kappaleeseen. Vähän ajan jälkeen teimme toisen coverin, mutta tällä kertaa kreikkalaiselle metal-yhtye Nightstalkerille. Kappaleen nimi on ”This Is U”, ja julkaisimme sen vastikään youtube-kanavallamme. Kappale tulee olemaan myös tulevalla EP:llä.

Oikeastaan olinkin aikeissa kysyä seuraavasta äänitteestänne, mutta tässähän se jo tuli.

George: Uusi musiikkimme tulee olemaan erilaisempaa kuin debyytillä. Tämän eron huomaa jo ”This IS U” -kappaleesta. Tässä kappaleessa emme käyttäneet lainkaan rumpuja vaan perkussioita, ja koko kappale perustuu Charisin kontrabasson melodian ympärille. Kappaleesta välittyvä tunnelma on synkkä, atmosfäärinen ja meditatiivinen. Meistä tuntui, että tämä on soundi, jota haluamme seuraavaksi tehdä; siihen suuntaan lähdemme myös EP:llä. Tunnemme itsemme Stone Cold Deadissa niin vapaiksi, että voimme tehdä mitä haluamme emmekä anna minkään kahlita meitä.

Seuraavaksi haluan palata debyyttinne ”Lava Flows”. Esikoislevyllä on mielenkiintoinen ja todella tarttuva soundi. Mistä se on oikein syntynyt?

George: Sanoisin, että se tulee vaikutteistamme, jota inspiraatio ajoi. Musiikkimme on tarttuva yhdistelmä metallia, rockia ja bluesia, ja siinä on myös progressiivisuutta, murisevia vokaaleja sekä melodisuutta. Itse saan inspiraatiota yleensä luonnosta, lähinnä vuorista, kivistä ja tulivuorista, mutta totta kai myös toisten musiikista ja toisista artisteista sekä heidän esiintymisistään. Hauskinta on se, ettei tiedä, milloin tämä inspiraatio iskee. Saatan istua studiossa ilman ideoita, kun yhtäkkiä ajatukset lähtevät juoksemaan ja luon jotain sellaista, jota en ollut suunnitellut. Oikeastaan koko debyytti alkoi niin, ideoista ja demoista. Tämän jälkeen rakensimme levyn Charisin kanssa pienintä yksityiskohtaa myöten. Hienointa minusta on, että inspiraation lähteenä voi toimia metallisen tavaran ääni tai kävely kaupungin läpi. ”Lava Flows” pitää sisällään monia hetkiä, jotka lähtivät liikkeelle yhtäkkiä ja joihin on sitten lisätty tunteita herättävät soundit, lauluosuudet, lyriikat sekä maata järisyttävät, groovaavat riffit… Näin homma toimii meillä.

Debyytillä soittaa kaikkiaan kolme rumpalia. Miten päädyitte tähän ratkaisuun?

George: Aivan, mielestäni tämä seikka tekee albumista uniikin. Emme tehneet sitä tarkoituksella tai pyrkineet tekemään vaikutusta ihmisiin. Kolmen rumpalin tarve syntyi albumin tarpeista. Charis olisi suunnitellut asiaa jo pidemmän aikaa. ”Lava Flowsilla” on kolme osaa, joita varten jokainen rumpali soittaa kolme kappaletta. Ensimmäisen ”Stone”-osan kolme kappaletta soittaa Yannis Stavropoulos, toisen osan “Cold” kappaleet Dimitrios Dorian (Zemial) ja kolmannen osan eli ”Deadin” soittaa George Kollias (Nile).

Charis: Oli todella haasteellista työskennellä kolmen rumpalin kanssa, jotka soittivat eri osat. Näin halusimme kuitenkin tukea albumin konseptin tarinaa. Osat myös edustavat kolmea erilaista kosmista astetta: Alamaailmaa, Maanpäällistä maailmaa sekä Ylämaailmaa. Tämän lisäksi kolmiosaisuus on yhteydessä yhtyeen nimeen, joka on Stone, Cold, Dead.

Stone Cold Deadilla on persoonallinen soundi, ja minun onkin kysyttävä, mitkä yhtyeet ovat vaikuttaneet teihin eniten.

George: Luulen että meidät voi yhdistää Gojiraan, Mastodoniin, Tooliin, Rob Zombiiin, Grip Inciin, Meshuggahiin and Sepulturaan. Ehkä näihin ja muutamiin 70-luvun progerock-yhtyeisiin.

Meillä Suomessa on paljon rock -ja metal-yhtyeitä, mutta miten on asian laita siellä Kreikassa?

George: Ensiksi minun on oltava yhtä mieltä siitä, että teillä on Suomessa paljon hyviä metalliyhtyeitä. Kreikassa asiat ovat muuttuneet paljon viimeisen 5-10 vuoden aikana. Saatat tietää hyvin menestyneet kreikkalaisyhtyeet kuten Rotting Christin, Nightfallin, Septic Fleshin ja Firewindin. Etenkin Rotting Christ on tunnetuin kreikkalaisista metal-yhtyeistä ja olin osa sitä seitsemän vuoden ajan. Olin myös Nightfallissa neljän vuoden ajan. Viimeisen 5-10 vuoden aikana yhtyeet ovat muuttaneet suhtautumistaan musiikintekoon. Se on nykyään vakavampaa ja ammattimaisempaa. Yhtyeet ovat kehittäneet niin työskentelyään kuin albumien tekemistä paremmaksi.

Sen lisäksi nykyään on enemmän yhtyeitä, jotka voisivat soittaa parille tuhannelle ihmiselle. Kreikkalainen metal-skene on laajentunut, ja yhä useammat ihmiset ovat löytäneet raskaamman musiikin. Moni kreikkalainen yhtye on julkaissut hienoja albumeja tänä synkkänä aikana, jota parhaillaan elämme. Taide saa aina voimaa tällaisista olosuhteista, ja viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet kuin räjähdystä! Metalli voi Kreikassa hyvin, mikä on todella hyvä asia.

Kun miettii rockia ja metalia maailmanlaajuisesti, niin viime aikoina on tullut takaiskuja monien artistien poismenon myötä. Onko rock sinusta kuollut?

George: On valitettavaa, että elämme aikaa, jolloin moni merkittävä artisti on poistunut keskuudestamme. Rock ei kuitenkaan ole mielestäni kuollut, ei ollenkaan. Luulen, että tämä näkemys on peräisin ihmisiltä, jotka ovat eläneet stadionrockin aikakauden 80 -ja 90-luvulla. Ne yhtyeet, joilla on yhtä valtavat yleisöt, ovat myös tuolta ajalta, esimerkiksi Guns ’N’ Roses, Metallica ja Rolling Stones. Jos joku yhdistää valtavat areenakonsertit rock-konsertteihin, niin okei, siinä tapauksessa ehkä. Mutta se ei ole rockin merkittävin piirre. Ja toinen seikka on se, että ajat muuttuvat: ihmiset voivat kuunnella tuhansia yhtyeitä internetistä ja kuluttaa musiikkia nopeasti kuuntelemalla kappaleen tuolta ja toisen täältä. Mielestäni nykyään on niin paljon musiikkitarjontaa, etteivät isot stadionkonsertit toteudu enää samalla lailla kuin 80 -ja 90-luvuilla. Rock-yhtyeitä ei enää yhdistetä isoihin stadionkonsertteihin. Mielestäni rock voi kuitenkin hyvin, maailma on pullollaan erilaisia ja hyviä rock-yhtyeitä, joita ihmiset voivat kuunnella.

Jos saisitte valita yhden yhtyeen, jonka kanssa lähtisitte kiertueelle, mikä olisi tämä yhtye?

Charis: Luulen, että valintani olisi Gojira.

George: Ehdottomasti Gojira! Se esiintyi Ateenan Rockwave-festivaalilla kaksi päivää sitten, ja he olivat uskomattomia kavereita! He soittavat uskomattoman hyvin ja heidän esiintymisensä oli mykistyttävä!

Onko yhtyeellänne tiedossa keikkoja lähiaikoina?

George: Emme ole vielä ehtineet soittaa keikkoja, koska työmme ovat todella aikaa vieviä. Onneksi työmme kuitenkin liittyvät musiikkiin. Itse työskentelen tuottajana ja insinöörinä, ja minulla on ollut oma studio Grindhouse Studios Athens jo yli kymmenen vuoden ajan. Vastaavasti Charis työskentelee sinfoniaorkestereissa ja musiikkiyhtyeissä kontrabasistina.

Charis: Tällä hetkellä Stone Cold Dead on studiobändi, sillä haluamme keskittyä musiikin luomiseen. Valitettavasti meillä ei ole vielä aikaa keskittyä live-esiintymiseen, mutta kun sen aika tulee, olen varma, että siitä tulee mukavaa!

Nykypäivänä vanhat ja isot yhtyeet ovat alkaneet tehdä albumikiertueita, joilla käyvät läpi vanhan levynsä. Näin tekevät esimerkiksi Dream Theater ja The Scorpions. Mitä mieltä olette tällaisista kiertueista?

George: Mielestäni se riippuu näkökulmasta, josta asiaa katsoo. Jos olet yhtyeen fani ja pidät todella siitä albumista, sehän on mahtava tilaisuus. Mitä tulee The Scorpionsiin, se on ollut jäähyväiskiertueella 15 vuotta. Minusta ideassa soittaa albumi kiertueella ei ole vikaa, mutta haluaisin kuulla muitakin kappaleita yhtyeeltä. Jos levy kestää 50 minuuttia, on se minusta liian lyhyt, ellemme sitten puhu ”The Wall” -albumista, joka oli upea ja unohtumaton kokemus.

Charis: Itse en ole tuollaisten kiertueiden suurin fani. Suurimmaksi osaksi siinä on kyse rahastamisesta. Jokainen kerta riippuu tietenkin albumin laadusta ja siitä, mistä näkökulmasta sitä lähestyy. Henkilökohtaisesti tykkään keskittyä asioihin, jotka tapahtuvat nyt ja tässä. Tästä johtuen en ole kovin suuri museoidenkaan fani!

Entä Stone Cold Deadin tulevaisuudensuunnitelmat? Kuten aiemmin mainitsittekin, olette äänittämässä EP:tä.

Charis: Kyllä, siihen juuri keskitymme. Teemme neliraitaista EP:tä, josta löytyy groovaavan ja kokeellisen rockin sekä metallin elementtejä. Aiomme kehittää kolmea kappaletta debyytiltämme sähköakustisella tavalla ja lisätä ”This Is U” -kappaleen siihen. Todennäköisesti julkaisemme EP:n oman levy-yhtiömme Volcanic Recordsin kautta ja sen jälkeen keskitymme seuraavaan täysipitkään.

Kiitoksia ajastanne! Haluaisitteko laittaa lukijoille terveisiä?

George: Haluamme kiittää sinua Aleksi tästä haastattelusta ja tuestasi ”Lava Flowsia” kohtaan. Toki haluamme kiittää kaikkia Kaooszinen lukijoita. Tutustukaa meihin sosiaalisen median kautta, ja jos haluatte ostaa albumin, käyttäkää alla olevia linkkejä.

Stone Cold Dead Facebookissa

Stone Cold Dead YouTubessa

I found recently interesting Greek band called Stone Cold Dead. I noticed that they had release a debut album in the end of 2015. Band’s music made me curious so I had to get known better to their album. After that I got chance to talk with Stone Cold Dead’s singer-guitarist George Bokos and contrabassist Charis Pazaroulas. George and Charis described the debut album’s process and they told me the reason they had three drummers on the album. Guys also mentioned how rock and metal are doing in Greece and what they think about old bands album tours.

Hi guys! How has the year 2017 been so far for Stone Cold Dead?

George: Well, 2017 has been running smooth till now. At the moment we are working on a EP which we are hoping to release early next year. Last year was more creative for us, as we made two tribute songs for compilation CDs published by the Greek Metal Hammer magazine. First, we covered Motörhead’s song called “In The Name Of Tragedy”. I like more the older Motörhead stuff but this newer song was more close to our stuff so we choose a direction that was more of a challenge for us. We didn’t want to just play a cover song, we wanted to leave our mark on it. After a while we made another one cover for Greek metal band called Nightstalker, for the song “This is U”. We have just released this cover on our YouTube channel and it’s also going to be included on our physical EP release.

Actually I was going to ask when you’re going to create music but here it came.

George: The new music will be different than on “Lava Flows”. You can hear the difference on “This is U”. On this song we didn’t use a typical drum set but percussive contrabass sounds and the entire song is based on Charis’ contrabass ideas. The vibe is dark, atmospheric and meditative. We felt that this is the sound we want to do next and on next EP we’re going to that direction. In Stone Cold Dead we feel ourselves free to create music as we please and we don’t let anything to chain us.

Then I’d like to go back to your debut album “Lava Flows”. The album has a really interesting and groovy sound and I’m wondering where did this all came from?

George: I would say that this came from our influences that were driven by inspiration. Our music is a groove-based combination of metal and rock and blues music with progressive elements using growling vocals as a melodic effect. I personally get inspiration from the nature, mostly from mountains, rocks and volcanoes but also from other music that I am listening to, or even other musicians as performers and as characters. The most interesting thing is that you never know when that magic moment comes. You can be sitting in the studio with no ideas and suddenly ideas start to flow and you create something that at first place you haven’t prepared. Actually the whole album started like that, from demos and ideas. After that me and Charis began to build the structures of the album and work on every little detail of it. The beauty to me is, that even a sound from a metallic object or walk in the city can inspire you to make music. ”Lava Flows” includes many of these moments that came without a call and transformed later on, into riffs, sonic experimentations, vocal lines, lyrics and heavy grooves that will move you like an earthmover moves the earth’s ground … So this is how it worked for us.

On “Lava Flows” album you have three different drummers. How did you end up with this idea?

George: Indeed, and to me this is something that makes this album very unique. We didn’t do that on purpose or in order to make impression. The reason was the concept of the album itself. The idea came up by the needs of Charis’ concept which he was developing at that time. “Lava Flows” has three parts. Each drummer recorded his own part which includes three songs. Yannis Stavropoulos is behind the Stone-part, Dimitrios Dorian (Zemial) performed the Cold-part and the Dead-part has been recorded by George Kollias (Nile).

Charis: It was a very challenging idea to have three drummers and each one to perform on a different part of the album. This is how we wanted to support our concept story. These parts actually represent the three different cosmic levels: the Underworld, the Terrestrial World and the Upper World. Furthermore, the triptych idea is also connected to the band’s name, which has the three words – Stone, Cold, Dead.

Your band has a personal sound and I have to ask, which bands have influenced you the most?

George: I think you can connect our music to bands like Gojira, Mastodon, Tool, Rob Zombie, Grip Inc., Meshuggah and Sepultura. Perhaps and with some old progressive rock bands from 70’s.

In Finland we have a lot of metal and rock bands but what kind of situation do you have in Greece?

George: First of all, I have to agree that in Finland you have lots of excellent metal bands. In Greece the things have changed during the last 5-10 years. I mean you might know well-known bands like Rotting Christ, Nightfall, Septic Flesh and Firewind. Especially, Rotting Christ is the most well-known band out of Greece and I was part of that for seven years. And I was also member of Nightfall four years. In the last 5-10 years, the bands have changed their attitude to music making – it’s more serious and professional now. Bands have involved their working and album producing and everything has made by higher standards.

Also there are many more bands nowadays that could play shows for two thousand people. The Greek metal scene has enlarged but also more people have found heavy music. Many Greek bands have released awesome albums during this dark period we living in. Art is always flourishing in these kind of circumstances! Last ten years has been like an explosion! Metal is doing well in Greece and it’s a very good thing.

If you think rock and metal music as world wide there has been some setbacks: many great artists has passed away recently. Do you think rock ‘n’ roll is dead?

George: Unfortunately, we are living in a period of time that many of the most significant rock and metal artists are passing away… But I think rock ‘n’ roll is not dead. Definitely not. I think this kind of opinion is coming more from people who have lived the times of huge, stadium rock concerts in 80’s and 90’s. Nowadays the bands which have huge audiences are also from those times, like Guns ‘N’ Roses, Metallica and Rolling Stones. If somebody is connecting to huge arena shows to rock bands, okey, maybe. But this is not the most important aspect of the rock. And from the other aspect is that times are changing: Nowadays people can found thousands of bands from the internet. Also people are now listening very fast, one song from there and another from there. There is so much bands and music that in my opinion, it is the reason why the huge stadium concerts are not happening nowadays like in the 80’s and 90’s. Rock bands are not anymore connected to huge arena shows. But I think rock is doing very well, there is a lot of different and really good rock music coming all around to world which people can listen to.

If you could choose one band that you would like to tour with, which band it would be?

Charis: I guess my choice would be Gojira.

George: Definitely Gojira! They were playing to Athens Rockwave Festival two days ago and they’re amazing guys! They play really well and their shows are simply outstanding!

What about Stone Cold Dead’s upcoming gigs?

George: We haven’t play gigs yet because our day jobs are taking a lot of time. Thankfully we both have jobs which are connected to music. I am working as a producer and engineer and have my own studio more than 10 years now which is called Grindhouse Studios Athens and Charis is collaborating with symphony orchestras and music ensembles as a double bass player.

Charis: At the moment Stone Cold Dead is a studio band and we’re focusing on making and recording our own music. Unfortunately, we don’t have the proper time to focus ourselves on live music making, but when this time will come, I’m sure will be of a great pleasure!

Nowadays some old rock and metal bands, like Dream Theater and Scorpions are making tours, where they’re playing their classic albums. The Scorpions is about play “Crazy World” on their next tour. What do you think about this idea?

George: I think it depends on from different views. If you’re fan of the band and love that album that they’re playing, then it’s great opportunity. Talking about the The Scorpions… The last 15 years they have been doing this farewell tour. To me it’s not bad idea play one album through but I would like to hear some other songs from the band. If the album is like 50 minutes long, to me it’s too short for a show unless it’s we are talking about “The Wall”, which was an awesome and unforgettable show in my opinion.

Charis: I’m not a big fan of those album tours. Most of the time it’s about marketing and how to sell a product, which has been made many years ago but… every time depends on the quality of the album and the musical approach of the band. Personally, I like more to focus on things which are happening now. From that point of view, I’m not a great fan of museums either!

What about Stone Cold Dead’s future? Like George mentioned before you’re now focusing on EP.

Charis: Yes, that’s what we’re doing at the moment. We’re working on a 4-track EP of groovy and experimental rock/metal music. Our main focus is to reinvent 3 songs of “Lava Flows” with an electro-acoustic orientation and include the “This is U” cover as the fourth track. Most probably, the release will take place next year via our own label Volcanic Music and afterwards we’ll start making plans for our next full-length album.

Thanks for your time guys! Do you want to send greetings to readers?

George: We would like to thank you Aleksi for this great interview and for supporting our debut album ”Lava Flows”. And of course all the readers of Kaaoszine. Check out our social media and if you like our music purchase our album through the links above this english text.

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentit