Smash Into Piecesin Per Bergquist: ”Julkaisemme vielä tämän vuoden aikana uusia singlejä”

(English text below finnish version) Elektroninen rock -yhtye Smash Into Pieces vieraili Suomessa kolmen klubikeikan verran syyskuun alussa. Ennen Kuopiossa soittamaansa keikkaa yhtyeen kitaristi Per Bergquist ja basisti Viktor Vidlund ehtivät vaihtaa muutaman sanasen Kaaoszinen kanssa. Miehet kertoivat kiireisestä vuodestaan, avarsivat hiukan mystistä Apocalypse DJ -rumpalia sekä kertoivat tulevista julkaisuista.

Soititte eilen keikan Helsingissä. Kuinka se sujui?

Per: Soitimme eilen Nosturissa, jossa olemme olleet muutaman kerran aiemminkin. Aikaisemmin olemme olleet yläkerrassa, kun olemme olleet lämmittelemässä muita bändejä, mutta tällä kertaa olimme alakerrassa. Alakerta oli pienempi, mutta tunnelma oli hyvä ja yleisö lauloi mukana.

Kuulostaa kieltämättä hyvältä. Kuinka vuotenne on muuten sujunut?

Per: Vuosi on ollut todella kiireinen: Julkaisimme uuden albumin ”Rise & Shinen” alkuvuodesta, minkä jälkeen lähdimme Yhdysvaltoihin yhdessä Amaranthen kanssa viideksi viikoksi. Olemme myös kiertäneet Eurooppaa pääesiintyjänä. Olemme siis soittaneet todella paljon keikkoja. Lähiaikoina aiomme julkaista myös uusia singlejä.

Kuten sanoit, olette soittaneet todella paljon tänä vuonna. Oletteko vieläkin innoissanne keikkojen suhteen, vai alkaako väsymys jo painaa?

Viktor: Ei oikeastaan, koska jokainen keikka on yksilöllinen ja jokaista niitä odottaa omalla tavallaan. Esimerkiksi eilinen Nosturin keikka pienessä tilassa oli hyvin persoonallinen ja hauska kokemus.

Suomen-kiertueesta poikkeuksellisen tekee se, että yhtyeenne vokalisti Chris Adam ei ole mukana. Tuuraajaksi valittu Philip Strand on vokalistina Normandie-yhtyeessä. Kuinka päädyitte valitsemaan hänet?

Per: Normandie-yhtye on tuttu meille entuudestaan. He ovat hyviä ystäviämme ja olivat soittamassa uuden albumimme julkaisukeikalla. Päätimme yhteisymmärryksessä, että Chris Adam jättäytyy pois, koska hänen lapsensa saattaa syntyä kiertueen aikana. Strand on hyvä laulaja, ja pyysimme häntä paikkaamaan Adamia, ja hän suostui. Hauskintahan tässä on se, että emme harjoitelleet kappaleita etukäteen yhdessä. Laitoin hänelle vain miksaukset kappaleista ilman Chris Adamin lauluosuuksia, jotta hän pystyisi harjoittelemaan kappaleita. Kerroin hänelle, miltä niiden pitäisi kuulostaa. Eilen soundcheckin yhteydessä kokeilimme muutaman kappaleen yhdessä, mutta muuten soitimme kylmiltään yhdessä. Ja sehän toimi todella hyvin! Strand oli opetellut sanoituksia vain ulkoa mutta osasi silti tulkita niitä. Hän on hieno esiintyjä.

Tämä kiertue on myös siinä mielessä mielenkiintoinen, että se antaa uutta perspektiiviä kappaleisiin. Olemme yhtyeenä hyvin hitsautuneita ja tunnemme toistemme tavat, joten on ollut hauska kuulla erilaisia painotuksia kappaleissa. Eilen tuntui kuin olisi soittanut eri yhtyeessä! Toivon, etteivät fanit olisi pettyneitä sen takia, että Chris Adam puuttuu, vaan ajattelisivat tämän enemminkin ainutkertaisena kokemuksena kuulla kappaleet eri henkilön tulkitsemana.

Tuo on hyvä huomio, vaikka en voikaan kieltää, ettenkö olisi ollut hiukan pettynyt kuullessani, ettei Chris Adam esiinny tällä kiertueella. Mielestäni hän kuitenkin teki oikean ratkaisun jäädessään kotiin odottamaan lapsensa syntymää. Keikkailusta puheen ollen, kuinka yleisö on ottanut uuden albumin vastaan?

Per: Sanoisin, että todella hyvin. Olemme tehneet hiukan muutoksia livenä soittamista varten – olemme esimerkiksi korvanneet akustiset rummut digitaalisilla, koska akustisten tuottamaa ääntä ja säröä on hankala kontrolloida pienissä tiloissa. Digitaaliset rummut sen sijaan mahdollistavat sen, että voimme kuulostaa pienessäkin tilassa todella hyvältä. Se on tuonut samalla uutta piirrettä Smash Into Piecesin musiikkiin. Tämä oikeastaan näkyi Euroopan kiertueella, jolla olimme pääesiintyjä: yleisöä oli aiempaa enemmän, mikä tietenkin innostaa meitä kehittämään musiikkiamme eteenpäin.

Mainitsit aiemmin, että teiltä on tulossa uutta musiikkia. Minkälaista se tulee olemaan?

Viktor: Uudet kappaleet kuulostavat jossain määrin ”Rise & Shinen” kaltaisilta, mutta niissä on omat erityiset piirteensä.

Per: Fanit tulevat tunnistamaan ne, mutta niissä on uusia piirteitä. Ensimmäisellä singlellä, jonka julkaisemme parin viikon päästä, on vieraileva artisti, Jay Smith, joka on voittanut ruotsalaisessa Idols-kilpailussa. Jay Smith on tainnut olla Suomessakin muutaman kerran, joten ehkä jotkut tunnistavat hänet. Kappale on Chris Adamin ja Smithin duetto.

Tiedänkin Jay Smithin laulajana, hänhän lauloi joskus Von Benzon riveissä, ja heidän ”Yes Kids It’s True” -albuminsa on erinomainen. Smash Into Pieces on ollut kasassa kohta kymmenen vuotta. Olisitteko osanneet aavistaa aloittaessanne saavuttavanne joskus tämän asteisen suosion?

Per: Jotakin tämän suuntaista, mutta en osannut aavistaa suosion kestävyyttä. Ennen kuin liityin SIPiin olin soittanut monissa yhtyeissä, mutta tässä yhtyeessä ilmapiiri oli todella motivoitunut ja kemiat tuntuivat kohtaavan. Liittyminen yhtyeeseen oli ainutkertainen tilaisuus, jonka jälkeen jätinkin kaikki muut projektit ja aloin keskittyä tähän.

Yhtyeenne jäsenistö on tainnutkin pysyä lähes muuttumattomana alusta lähtien?

Per: Sen jälkeen, kun tulin mukaan kahdeksan vuotta sitten, ainoastaan Apocalypse DJ on tullut yhtyeeseen.

Viktor: Oikeastaan Apocalypse DJ on alusta lähtien ollut osa yhtyettä, ja kun edellinen rumpali lähti, emme joutuneet ottamaan rumpaliksi ulkopuolista.

Per: Jos ensimmäisen albumin kansilehtistä katsoo, voi huomata Apocalypse DJ:n. Toinen levy onkin nimetty hänen mukaansa, ja kolmannella hän liittyi yhtyeeseen, joten muutos on ollut hidas. Edellinen rumpalimmekaan ei ole jättänyt yhtyettä vaan toimii nykyisin agenttinamme.

Nyt kun olette puhuneet mystisestä rumpalistanne, voisitteko hiukan avartaa hänen merkitystään yhtyeelle?

Per: Oikeastaan emme tunne häntä juurikaan, koska hän puhuu vähän. Hän antaa itsestään musiikin ja esiintymisen kautta. Kun hän liittyi yhtyeeseen, me pelkäsimme häntä vähän, mutta nyt olemme oppineet tuntemaan hänet. Hän on hyvä tyyppi, joka pyrkii kehittämään itseään ja siinä samalla meitä.

Kuinka näette musiikkibisneksen muuttuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana?

Viktor: Kun aloimme soittaa yhtyeenä, CD-levyt olivat pääasiassa se formaatti, jolla musiikkia myytiin. Nykyisin streaming-palvelut ovat tärkeässä asemassa, mutta en osaa sanoa, onko muutos vaikuttanut yhtyeeseemme.

Per: Nykyisin ihmiset voivat kuunnella musiikkia streaming-palveluiden kautta ja katsella keikkavideoita. Videoiden myötä ihmiset eivät ehkä tule enää yhtä helposti keikoille. Toisaalta nykyään meillä on sosiaalinen media, joka on suora väylä faneihin. En sanoisi, että asiat olisivat menneet parempaan tai huonompaa suuntaan, ennemminkin koko asetelma on muuttunut.

Kuinka tärkeä sosiaalinen media on yhtyeellenne?

Per: Kuten muutkin yhtyeet pyrimme tavoittamaan mahdollisimman monia kuuntelijoita sosiaalisen median avulla. Se on kuitenkin aikamoista taistelua, koska pitäisi löytää ainutlaatuinen väylä, jolla pääsee ihmisten uutisvirtojen läpi ja saa tuotua itsensä esiin. Sosiaalinen media on tärkeä väylä, kun yritämme saada uusia kuuntelijoita. Emme tietenkään ole luopuneet perinteisistä tavoista, koska soitamme keikkoja.

Mainitsittekin jo tulevista singleistä, mutta voimme odottaa uutta albumia ensi vuodelle?

Per: On hankala arvioida albumin ilmestymistä, koska yleensä kaikki vie pidempään kuin on suunnitellut: aluksi pitää äänittää albumi, tehdä kansilehdet ja muut viimeistelyt, ja sen jälkeen pitää löytää levy-yhtiö, joka hoitaa mainostamisen ja muut käytännön asiat. Meillä on paljon demoja, joita työstämme, mutta julkaisuajankohtaa on hankala arvioida. Uusi levy saattaa ilmestyä ensi vuoden lopussa, mutta sitä ennen julkaisemme paljon musiikkia, tämän vuoden aikana ehkä vielä kolme tai neljä singleä.

Kiitoksia ajastanne Per ja Viktor! Haluaisitteko lähettää terveisiä lukijoille?

Per: Olemme nauttineet Suomessa esiintymisestä, tämähän taitaa olla neljäs kertamme maassanne. Suomi on hyvä maa rock-musiikille, ja haluamme kiittää teitä siitä, että olette tulleet katsomaan meitä ja kuunnelleet musiikkiamme. Jatkakaa sitä, mitä teettekin!

Smash Into Pieces Facebookissa

Smash Into Pieces, kuva Aleksi Parkkonen

Electronic rock band Smash Into Pieces played three club shows in Finland in September. Before the Kuopio’s gig SIP’s guitarist Per Bergquist and Viktor Vidlund had few minutes to talk with Kaaoszine. Guys talked about SIP’s hectic year, told little bit about mysterious Apocalypse DJ and also mentioned that there will be new releases coming soon.

Hi guys! Last night you played in Helsinki. How was the gig?

Per: Well last night we played in Nosturi. We have been there a couple a times but when we have been there we played up stairs in big events as supporter band. This time we played down stairs and well, it was smaller but the crowd was awesome. They sing a long and it was a great fun!

That sounds good. How has the year been so far to Smash Into Pieces?

Per: It has been a busy year. We started as releasing new album ”Rise & Shine” and after that we played for five weeks is U.S.A. with Amaranthe. We also had European tour so we have played a lot of shows. For now we’re about to release couple new songs in next few weeks.

Like you said you have played a many shows in this year. Are you still excited to play shows or are you getting tired?

Viktor: I think every show is unique and I feel good every time to go on stage. Like yesterday we played on small stage so the atmosphere got really personal. It is always fun to play.

On this finnish tour Chris Adam isn’t on the board but you got replacing singer Philip Strand from Normandie. How did you end up with Strand?

Per: When we had release party for ”Rise & Shine” Normandie was supporting band. We know the guys well and think that Strand is good singer. We discussed in the band about that Chris Adam would stay in home ’cause his baby could birth in that time. We asked Strand to replace Chris Adam on this tour and funny thing is that we didn’t practice songs together. I sent to him mix about songs that this is how the songs going to sound without Chris Adam’s voice so he could practice to it. Yesterday we sound checked few songs and then we played them alive. And it went very well! Strand just learned to lyrics at home and then performed them. He is really talented guy.

It’s kind of interesting to play songs with Strand ’cause we’re used to know how the songs sound with Chris Adam, so playing last night with Strand was almost playing with a different band. Now we’re hearing different things from the songs and it makes it interesting. I hope that fans aren’t disappointed ’cause this is quite unique situation to hear songs differently.

That’s good point even I have to admit that I was little bit disappointed when I received information about that Chris Adam won’t be singing. Anyway I think he made right choice when he decided to stay home and wait his child’s birth. Talking about playing alive, how has the crowd took the new album?

Per: I would like to say very well. We made some changes to compared to studio album ’cause we want to play little clubs like this and sound well. It’s kind a hard with acoustic drums with the cymbals ’cause it is hard to control the sound. So we decided to change drums to digital drums so we could control everything. It gave some new flavours to SIP’s sound and I think people have liked ’cause in last European headline tour we had more crowd than before. This has of course inspired us to play more and keep developing our music.

You mentioned earlier that you’re about to release new music soon. Is it something like on ”Rise & Shine” album or different?

Viktor: The new songs has same style as songs on ”Rise & Shine” but this songs has own touches.

Per: Fans will recognize them but they will get something new. The first single which will be released in couple of weeks includes singer Jay Smith, who is Swedish artist that won ”Idols”-compitation once. I think he has been couple of times in Finland so maybe few from you recognize him. First single is going to be duet with Chris Adam so it’s going to be special song.

Actually I know Jay Smith as a singer he used to sing band called Von Benzo. They had this ”Yes Kids It’s True” album which is great. But hey I realized that Smash Into Pieces has been together almost ten years. When you started to band could you ever imagined to get this level?

Per: I guess I had thought about it but I wouldn’t think that it would last. Before the Smash Into Pieces I played in many bands but this band was the first we’re the chemistry were great and everyone were focused and aiming to same goal. This was unique and great opportunity to join and I canceled working with other projects and fully focused to Smash Into Pieces.

If I’m right Smash Into Pieces haven’t had much member changes?

Per: Well yeah when I came in eight years ago we haven’t had any other changes than Apocalypse DJ.

Viktor: But I think from the first album he has been with us. Well when Isac left the band we didn’t take anyone one totally strange to us.

Per: If you actually take a look to first album the apocalypse DJ is in the booklet. The second album is named after to him and the latest album he joined to us. It has been slow transforming. But the Isac still connected to band, he is our agent and doing some management so he is still connected to us.

Could you tell little bit about this mysterious Apocalypse DJ?

Per: The fun thing is that we’re actually getting to know him ’cause he doesn’t speak much. He is mostly speaking through to music and performing. Firstly when he joined to us we little bit feared to him but now we’re getting to know him he is kind a funny dude. I think he is most motivated person, always improving himself and at the same time doing it to us.

You have been part of the music business almost a decade. How do you see music business evolved, better or worse way?

Viktor: I think when we started to band we were using CDs to listen music but nowadays there are streaming services. Things have changed but is it worse or better for the band I don’t know.

Per: I think that nowadays everyone has access to listen music they want and watch music clips from internet. Maybe it is little bit harder to get people to come live show nowadays. At the same time bands has social media which gives access to straight contact to fans. I don’t know has it gone better or worse way but the situation is different to bands nowadays.

How important social media is to SIP?

Per: As any band we want to reach as much people as possible but it is battle for bands. Every band is trying to find unique way to connect to people. I’m not saying that it is the most important way ’cause we’re trying to connect people in traditional ways, like playing shows.

Like you already mentioned that you’re going to release few singles in this year, but I’d like to know that can people expect new album from on next year?

Per: It is always hard to say next albums schedule ’cause usually everything is taking much longer than was expected: first album must be ready with booklet and every detail, then we have to find right label which promotes and manages things. We have a lot of demos which needs to be finished, but it is hard to tell. Maybe in late of the next year. But by the mean time we’re releasing new songs and I would say that there would be three or four songs out on this year.

Per and Viktor thanks for your time! Do you want to send some greetings to readers?

Per: We have really enjoyed our visits in Finland and I think this was our fourth time in your country. Finland is good country for rock and we want to thank you for coming our shows and listening our music. Keep doing what you’re doing Finland!

Smash Into Pieces, kuva Aleksi Parkkonen

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentit