Sormusaaveiden vahva ja ylväs paluu – arviossa Summoningin kahdeksas kokopitkä ”With Doom We Come”

Uusi vuosi on alkanut! Osa on juhlinut uutta vuotta siihen malliin, että kankkusella saattaa olla osaa ja arpaa. Onneksi tilanteeseen löytyy lääke, jota voi hyödyntää – rauhoittumalla ja astumalla eeppisen black metalin pariin, jota tarjoaa ikivahva Summoning uudella teoksellaan ”With Doom We Come”. Ja kyllä, tätä julkaisua on todellakin odotettu kuin Kuuta nousevaa. Onneksi odotukseen ei kulunut tällä kertaa seitsemää vuotta.

Nykyajan nazgulit, Protector ja Silenus, ovat säestäneet mystistä ja eeppistä black metalia jo yli kaksikymmentä vuotta. Nyt yhtyeen pitkä eepos saa jatkoa kahdeksannella kokopitkällä ”With Doom We Come”, joka ei suuresti poikkea bändin edellisistä julkaisuista. Keskitempoinen musta, kylmän kaunis musiikki kulkee polkua, joka syöksee kuulijat omaan fantastiseen maailmaansa.

Summoning on perinteisesti luottanut melko laajalti yksinkertaisiin mutta pitkiin säestyksiin ja soittoon, eikä ”With Doom We Come” -levyllä muuteta kaavaa. Yksinkertaisista sovituksista huolimatta on melko käsittämätöntä, miten tämän kaltaiset teokset voivat kuulostaa hienoilta. Varsinkin mitä useammin levyn laittaa soimaan  soittimelle ja paneutuu kaikkiin levyn kappaleiden pienimpiinkin yksityiskohtiin. Jo albumin ensimmäiset näytteet ”Tar-Calion” ja ”Silvertine” nostattavat kylmiä väreitä, joten voi vain pohtia, että Protector ja Silenus on sellainen parivaljakko, joka osaa hoitaa homman kotiin.

Albumin varsinaiset helmet ovat ehdottomasti kaunis, aavemainen ”Herumor”-teos sekä levyn päätöskappale, eeppisistä eeppisin ”With Doom I Come”, josta kuulijat ovat jo saaneet pientä ennakkomaistiaista. Erityishuomio kiinnittyy myös lyhyeen (ainakin tämän yhtyeen asteikolla) ”Barrow-downs”-ralliin, josta olisi voinut toki saada enemmänkin irti, mutta joka harmikseen tuntuu loppuvan melko nopeasti kesken.

Soundillisesti julkaisu kulkee melko samaa polkua kuin edellinen ”Old Mornings Dawn” (2013), jokseenkin pieniä eroja kuulee uuden julkaisun ambient-osuuksissa. Ohjelmoidut rummut ovat jo osa Summoningia, eikä niistä tarvitse pahemmin ottaa esille sen suurempia tulkintoja. Tärkeintä on, että tunnelma uppoutuu mieleen, ja siinä ”With Doom We Come” -levyllä on onnistuttu.

Pitkä viisivuotinen odotus on ohi, ja se on palkitseva. ”With Doom We Come” aloittaa ylväästi vuoden 2018. Aivan täydelliseen tasoon levy ei yllä, mutta uusista Tolkien-aiheisista teoksista löytyy niitä upeita hetkiä, joihin lumoutuu täysin.

9/10

Kappalelista:
1. Tar-Calion
2. Silvertine
3. Carcharoth
4. Herumor
5. Barrow-downs
6. Night Fell Behind
7. Mirklands
8. With Doom I Come

Summoning Bandcamp

Summoning Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit