The Phoenix Foundationin ”Closer”-albumi kääntää katseen kohti kesää

Turkulainen The Phoenix Foundation julkaisi tänä vuonna viidennentoista äänitteensä 15-vuotisen uransa aikana. Kunnioitettava saavutus. ”Closer”-albumi on yhtyeen seitsemäs pitkäsoitto, jolta löytyy noin puolen tunnin verran koukuttavaa fiilistelymusiikkia.

The Phoenix Foundationista löytyy todella niukasti tietoa internetin ihmemaailmasta. Tutkimisesta teki entistä haastavampaa se, että Uudesta-Seelannista löytyy yhtyeen kaima, jota en myöskään tuntenut entuudestaan. Onneksi yhtyeen lähettämässä saatekirjeessä oli sellaista informaatiota, jota pääsin hyödyntämään. Raapustuksissaan yhtye kuvailee soundinsa liikkuvan punk-rockin ja emon välimaastossa, mikä on varmasti osuva määritelmä, vaikka itse koenkin ”Closer”-levyn liikkuvan enemmän vaihtoehtorockin suunnalla. Syy siihen, miksi koen näin, löytyy esimerkiksi ”Down Below” ja ”Closer” -kappaleista, joiden riffit muistuttavat minua Placebosta. Toisaalta sydäntä riipivä ”In My Heart” ja ”With You In Here” lukeutuvat paremmin The Phoenix Foundationin omiin määritelmiin.

Vaikka ”Closer” ei ole mikään tajunnanräjäyttävä kokemus, on albumissa oma mielenkiintoinen twistinsä, joka saa palaamaan levyn äärelle yhä uudelleen. Kokonaisuus kulkee sulavasti läpi kuin keväinen puro. Kappaleiden rakenteet ovat pääasiassa letkeitä, mutta niistä löytyy purevuutta niin riffien kuin lauluosuuksienkin muodossa. Levyn äänimaailmaan tuntuu sisältyvän myös omanlainen mystisyytensä: tuntuu kuin ”Closerista” ei saisi täysin otetta, mikä pitää yllä kuuntelemisen mielenkiintoa. The Phoenix Foundationin ”Closer” sopisi loistavasti kuunneltavaksi kesäisenä terassi-iltana, minkä takia albumi saakin katseen suuntautumaan kesää kohti.

7½/10

Kappalelista:

  1. Down Below
  2. In My Heart
  3. Once Upon A When
  4. Closer
  5. With You In Here
  6. I Still Believe In You
  7. Promises Kept and Broken
  8. All These Questions

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentit