Thy Art Is Murderin Andy Marsh: ”Emme koskaan tee kompromisseja musiikkimme kanssa”

Thy Art Is Murder

Australialainen deathcoren jättiläinen Thy Art is Murder julkaisi elokuun 18. päivä uusimman ”Dear Desolation” -nimisen albuminsa Nuclear Blastin kautta. Tavoitimme juuri lähes loppuunmyydyltä Australian-kiertueelta palanneen yhtyeen kitaristin Andy Marshin ja kyselimme tuoreita kuulumisia levyn julkaisun yhteydestä:

Terve Andy. Olette parhaillaan isolla kiertueella kotimaassanne Australiassa. Kuinkas kiertue on tähän asti sujunut?

Andy Marsh: Australian kiertue meni kokonaisuudessaan loistavasti. Keikat olivat suurin osa loppuunmyytyjä ja emme olisi voineet miettiä parempaa tapaa toivottaa CJ:ta takaisin yhtyeeseen.

Uusi albuminne ”Dear Desolation” julkaistiin itseasiassa eilen. Kuinka iso helpotus albumin julkaisu teille oli tietäen, että CJ on takaisin bändissä ja millaista palautetta levystä olette saaneet?

Andy Marsh: CJ:n paluu itsessään ei ollut helpotus, mutta tottakai se auttoi meitä julkaisemaan sellaisen albumin, kuin olimme halunneetkin julkaista. Albumista saatu palaute on ollut todella positiivista ja olemme äärettömän onnellisia, että meillä on faneja ympäri maailman, jotka meitä tukevat. Nousimme albumilla Australian albumilistan viidenneksi ja se taitaa olla äärimetallibändille kautta aikain korkein sijoitus listalla.

Voisin ainakin kuvitella, että osa albumista on kirjoitettu CJ:n ollessa pois yhtyeestä. Kuinka albumin kirjoittaminen sujui kokonaisuudessaan ja kirjoitettiinko siihen osioita uudestaan CJ:n liityttyä takaisin bändiin?

Andy Marsh: Kirjoitamme aina kaiken musiikin valmiiksi ennen sanoituksia, joten albumi oli lähes kokonaan valmis studioon siirtyessämme. Emme olleet albumia kirjoittaessa varmoja kuka levylle tulee laulamaan, mutta tiesimme kuitenkin, että haluamme albumin tehdä. Onneksi kaikki kääntyi lopulta parhain päin meille.

Musiikillisesti ”Dear Desolation” on ehdottomasti yksi uranne parhaista albumeista ja omaan korvaani albumi kuulostaa hieman enemmän death metallilta kuin aiemmat albuminne. Oliko tämä tietoinen päätös vai tuliko albumista vain sen näköinen luonnollisesti?

Andy Marsh: Oikeastaan se on yhdistelmä noita kumpaakin. Kirjoitamme kappaleita itsellemme, mutta tottakai jossain kohtaa studiossa tehdään tietoisia valintoja, että levylle syntyisi jokin tietty ”saundi.” Siitä se lopputulos oikeastaan aina koostuu.

Laulajanne CJ McMahon jätti yhtyeen vuonna 2015, ja onnistuin näkemään teidät vuonna 2016 Leipzigissa Saksassa Nick Arthurin kanssa ja Nummirockissa Kauhajoella Lochlan Wattin kanssa. Kuinka vaikeita aikoja nuo olivat yhtyeelle ja oliko teillä jotain muitakin vaihtoehtoja Thy Art Is Murderin vakituiseksi laulajaksi?

Andy Marsh: Kummatkin laulajat suoriutuivat tehtävästä loistavasti, mutta jos meidän olisi joku laulaja pitänyt valita täyttämään vakituisesti CJ:n saappaat niin ainut joka olisi tullut mieleeni olisi Nick Arthur.

Nummirockin keikka oli teidän uran ensimmäinen Suomessa ja festivaalihan sijaitsee keskellä metsää järven rannalla. Millaisia muistoja teillä on festarista? Ainakin jotkin teistä kävivät testaamassa myös festivaalin saunan keikan jälkeen?

Andy Marsh: Muistan sen festivaalin kyllä hyvin. Jouduimme matkustamaan sinne Helsngistä pitkän matkan ja se matka tuntui todella ikuisuudelta. Nummiroc festivaalina oli aika pieni, mutta miljöö oli todella upea ja kaikki tuntui toimivan siellä loistavasti. Se on kyllä sellainen festivaali että, emme ole nähneet mitään vastaavaa ennen eikä jälkeen sen festivaalin. Todella ainutlaatuinen kokemus.

CJ vihdoin palasi bändiin vuoden 2017 tammikuussa. Kuinka suuri helpotus oli saada takaisin vakituinen laulaja bändiin? Voisin ainakin kuvitella sen olevan melko stressaavaa, jos laulajaa joutuu vaihtamaan jokaisen tehdyn kiertueen jälkeen?

Andy Marsh: Oikeastaan keikkailun kannalta se ei ollut niin stressaavaa kuin albumin nauhoitusten kannalta. Onneksi Nick on paitsi loistava laulaja myös mahtava ihminen, joka istui heti mukaan meidän bändiin niinkuin olisi ollut mukana alusta asti. CJ:n paluu oli kuitenkin siinä mielessä upea asia, että olimme kuvitelleet tulevan musiikin hänen lauluilleen, joten olisi ollut hieman outoa kuulla kappaleita jonkin muun laulajan laulamana.

Teidän edellinen albumi ”Holy War” sai aikaan paljon pahennusta albumin alkuperäisen kansitaiteen takia. Oletteko te koskaan saaneet tuosta kannesta johtuen uhkauksia uskonnollisilta ihmisiltä?

Andy Marsh: Emme onneksi. Monet ihmiset eivät sulata albumin ajatusta, mutta se tulee varmaan aina olemaan niin kun se albumi kuitenkin koskettaa aika arkaa aihetta.

Kiitoksia paljon Andy ajastasi ja onnea albumin tiimoilta. Haluatko vielä sanoa jotain suomalaisille faneillenne viimeisinä sanoina:

Andy Marsh: Toivottavasti pääsisimme uuden albumin tiimoilta sinne soittamaan. Rakastamme Suomea ja olisi kiva palata sinne. Kiitos.

https://www.facebook.com/thyartismurder/

Kommentit