Wöyhötysrockia parhaimmillaan: Haastattelussa Wöyhin Jussi Hyyrynen

Suomalaisen progressiivisen wöyhötysrockin ehdoton kulmakivi WÖYH! -yhtye julkaisi kolmannen pitkäsoittonsa ”KRTKRTK” tänään. Lähestyimme sähköpostitse juuri julkaisun alla toista Hyyrysen veljeksistä, Jussia, ja kyselimme hieman tuoreita kuulumisia albumin julkaisun yhteydessä:

Terve Jussi. Kuinkas syksy 2017 on otettu vastaan Wöyhin leirissä?

Jussi Hyyrynen: Odotamme innolla tulevaa ”Rohkeus Voittaa Järjen” -kiertuetta joka starttaa perjantaina 15.9 Tampereen Olympiasta. Mahtavaa päästä soittamaan uusia biisejä wöyhöfaneille!

Teiltä on ilmestymässä tänään järjestyksessään kolmas albumi nimeltä ”KRTKRTK”. Millaisin miettein itse albumin julkaisua odottelet?

Jussi Hyyrynen: Olen elänyt viimeisen puolitoista vuotta tätä albumia rakentaen: säveltäen, sanoittaen ja sovittaen materiaalia kokonaisuuteen sopivaksi. Sen verran paljon olemme uhranneet aikaa ja vaivaa levyn suhteen, että voin todeta, että kaikki kivet on käännetty. Siinä mielessä edes levyarvioilla ei ole oikeastaan kovin suurta merkitystä. Itse olemme tyytyväisiä ja se on tärkeintä.

Levy on tosiaan järjestyksessään bändille jo kolmas. Onko ”KRTKRTK” mielestäsi looginen jatkumo ”Dwzyrek” -albumille vai oliko teillä jälleen tarkoituksena ottaa hyppy tuntemattomaan ja luoda jotain täysin erilaista albumille?

Jussi Hyyrynen: Kyllä tässä alusta pitäen koottiin loogista jatkumoa kahdelle ensimmäiselle albumille. Toki musiikki on muuttunut johonkin suuntaan, vaikeaa kuitenkin itse arvioida että miten.  Tavoitteenamme oli luoda ehjä albumikokonaisuus, jonka laulut voisivat toimia itsenäisinä kappaleinakin.

Millaisia aiheita uusi albuminne käsittelee? Onko albumilla jokin yhdistävä teema?

Jussi Hyyrynen: Biisit ovat osa trilogian tarinaa, jonka alkuosasta on siis nyt kyse. Tässä kerrotaan eräänlaisesta matkasta, vastoinkäymisistä ja onnistumisistakin. Tietyllä tavalla tämä on klassinen sankaritarina erilaisine juonenkäänteineen.

Levy ilmestyy tänään niin fyysisenä kuin myös digitaalisesti kuunneltavaksi, vaikkapa Spotifyn kautta. Mitä mieltä itse olet muusikkona digitaalisesta musiikista? Striimaatko itse musiikkia vai hankitko levyt fyysisessä olomuodossa?

Jussi Hyyrynen: En omista enää cd-soitinta, mutta silti olen hankkinut joskus joitain levyjä ihan kannatuksen vuoksi. On hauskaa tutkiskella kansista erilaisia juttuja, hypistellä niitä ja tavailla lauluntekstejä. Yleensä ostan kuuntelemani musiikin iTunesista, mutta käytän myös Spotifyn palveluita paljon.

Mitä mieltä itse olet striimauspalveluista? Ovatko ne muusikoille hyväksi vai haitaksi?

Jussi Hyyrynen: Näkisin striimauspalvelut hyvänä matalan kynnyksen porttina tutustua erilaisiin artisteihin. Kun sitä kautta löydän jotain kiinnostavia artisteja, niin sitten ostan heidän tuotoksiaan ja käyn kuuntelemassa keikkoja jne. Eli näen lähinnä positiivisia asioita muusikoiden kannalta. Rikastumaanhan niillä harvoin pääsee.

Mikäs on viimeisin albumi, jonka olet fyysisenä ostanut? Entäpä kaikkien aikojen ensimmäinen jonka muistat ostaneesi?

Jussi Hyyrynen: Viimeisin ostamani levy oli muistaakseni Mokoman ”Elävien kirjoihin.” Ensimmäinen hankintani oli Maukka Perusjätkän ”Säpinää.”

Kuinka itse näet levykokonaisuuden nykypäivänä verrattuna vaikkapa EP:hen tai yksittäisiin kappaleisiin? Pitäisikö bändien yhä julkaista täyspitkiä albumeita vai siirtyä tulevaisuudessa pienempiin julkaisuihin, joita sitten julkaistaisiin ehkäpä hieman tiheämpään tahtiin?

Jussi Hyyrynen: Olen vanhan koulukunnan miehiä ja täyspitkät albumit tuntuvat minusta mielekkäimmiltä kokonaisuuksilta.

Nykypäivänä elämme varsin nopeassa yhteiskunnassa, jossa informaatio pitäisi olla aina saatavilla samantien. Jos sinun täytyisi suositella kahta kappaletta kuunneltavaksi tuoreelta albumiltanne, niin mitä kappaleita suosittelisit ja miksi?

Jussi Hyyrynen: Totuuskone ja Takaperoisten Kuiskausten Metsä. En osaa sanoa, että miksi nämä tulivat mieleen ensimmäisenä. Toivoisin näinä hektisinä aikoina kuitenkin sen verran pitkäjännitteisyyttä, että ihmiset jaksaisivat kuunnella albumin (noin 35 minuuttia) alusta loppuun.

Viimeisen muutaman vuoden aikana on saatettu hautaan lukuisia rockin suuruuksia. Onko jokin muusikon kuolema koskettanut sinua itseäsi muita enemmän? Millainen vaikutus kyseisellä muusikolla on itseesi ollut?

Jussi Hyyrynen: David Bowie oli merkittävä hahmo, ja ehkä jotain vaikutteitakin olen joskus musiikistaan saanut.

Kiitoksia paljon lyhyestä haastattelusta ja onnea tulevan albumin julkaisuun. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain viimeisiä sanoja Kaaoszinen lukijoille?

Jussi Hyyrynen:  Kuunnelkaa levyä, keikoilla nähdään!

Rohkeus Voittaa Järjen -kiertue:
Pe 15.9 Tampere, Olympia
La 16.9 Jyväskylä, Lutakko
Ke 20.9 Helsinki, Tavastia
To 21.9 Turku, Gong
Pe 22.9 Kuopio, Henry’s Pub
La 23.9 Lahti, Möysän Musaklubi
Pe 29.9 Lappeenranta, Old Cock
La 30.9 Joensuu, Kerubi
Pe 7.10 Espoo, Sellosali
La 8.10 Kouvola, House Of Rock

www.woyh.fi
www.facebook.com/WOYHWOYH

Kommentit