Aavemaista tunnelmointia – arviossa Tribulationin ”Alive & Dead At Södra Teatern”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.1.2020

Joulukuussa 2018 ruotsalainen Tribulation soitti erikoislaatuisen konsertin Tukholman vanhimman teatterin, Södra Teaternin pääsalissa. Yhtye jakoi settinsä kahteen osaan soittaen ensimmäisessä osiossa tuoreimman studioalbuminsa ”Down Below’n” kokonaisuudessaan ja toisessa osiossa kappaleita ”The Formulas of Deathilta” (2013) sekä ”The Children of the Nightilta” (2015). 15. marraskuuta 2019 tämä paketti saatiin kauppojen hyllyille audiona sekä DVD:n muodossa.

Livelevy esittelee tiukasti soittavan yhtyeen, joka kuulostaa erittäin hyvältä ja uskolliselta kappaleiden studioversioille, mutta koko homman hienouden näkee vain katsomalla keikan kuvatallenteen. Konsertin tapahtumapaikkana toimiva Södra Teatern tarjoaa täydellisen miljöön tunnelmallista death metalia soittavalle Tribulationille. Konsertin avaa seremoniamestarina toimivan Orvar Säfströmin esipuhe, jonka aikana näytetään mustavalkoista kuvaa bändin valmistautumisesta illan koitokseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esiripun pudotessa käy heti selväksi, kuinka visuaalisesti eläytyvä bändi Tribulation on. Laulaja-basisti Johannes Anderssonin ja rumpali Oscar Leanderin keskittyessä instrumenttiensa kurittamiseen panostaa kitaristikaksikko Jonathan Hultén ja Adam Zaars itse esiintymiseen. Etenkin Jonathan Hulténin liikehdintä lavalla on paikoitellen suorastaan hypnoottista katseltavaa. Bändi saakin aikaiseksi yhdessä teatterin tarjoamien puitteiden kanssa aavemaisen tunnelman, joka välittyy kotisohvalle asti.Tribulation kahlaa tuoreimman albuminsa läpi hurjalla intensiteetillä valojen ja savun aiheuttamassa sumussa. Instrumentaalikappale ”Purgatorion” aikana näytetyt videopätkät tuovat hienon lisän. Biisikaksikko ”The World” ja ”Here Be Dragons” viimeistelee ensimmäisen setin komeasti, ja teatterin noin 400-päinen yleisö antaa ansaitut aplodit bändin poistuessa hetkeksi lavalta.

Toinen osio alkaa jälleen Säfströmin esipuheella, ja lavan punainen tausta on vaihtunut Tribulationille tutuksi tulleisiin luurankokuvituksiin. Yhtye palaa lavalle esittämään instrumentaalikappale ”Trollens Brudmarschin”, jota seuraa yhtyeen parhaimpiin biiseihin lukeutuva ”Melancholia”. Edelliseen, ”Down Below’n” kokonaisuudessaan sisältäneeseen osioon verrattuna toisen osion vanhemmat biisit vaikuttavat raivokkailta ja suoraviivaisilta. Eron huomaakin selkeästi siinä, miten Tribulation on hionut tyyliään vuosien varrella. Toisen osion kohokohtiin kuuluvat jo edellä mainittu ”Melancholia”, huikeat kitaramelodiat omaava ”The Motherhood of God” sekä hienon päätöksen konsertille antava ”Strains of Horror”. Yhtye kumartaa ja kiittää. Yleisö nousee penkeistään antamaan seisovat aplodit, ja näin päättyy yksi tyylikkäimmistä konserttitaltioinneista, mitä olen nähnyt.

Myös DVD:n tekninen toteutus on mielestäni onnistunut täydellisesti. Kuvakulmat videossa vaihtuvat maltilliseen tahtiin, eivätkä ne hypi edestakaisin, kuten monissa keikkatallenteissa on ikävä kyllä saanut huomata. Monesta eri suunnasta kuvattu materiaali on selkeää katsottavaa ja antaa hyvän kuvan siitä, mitä lavalla tapahtuu. Myös äänimaailma on selkeä, mutta ei yliviilattu. Soundissa kuuluu livenä soittamiseen kuuluva särö. DVD sisältää myös bonuksena Johannes Anderssonin, Adam Zaarsin sekä Orvar Säfströmin haastattelut ja Tribulationin musiikkivideoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Alive & Dead At Södra Teatern” on loistava livejulkaisu, joka esittelee yhden mielenkiintoisimmista yhtyeistä tällä hetkellä. Monelle bändille teatterissa esiintyminen istuvalle yleisölle voisi olla haastavaa, mutta Tribulationin esiintymiselle se sopii täydellisesti. Itse en hirveästi livelevyjä kuuntele, ja etenkään tämän levyn yhteydessä en keksi, miksi haluaisin kuunnella ”Down Below’n” kokonaan livenä, kun itse studiolevykin on tarjolla. Tämän julkaisun helmi onkin juuri DVD, joka on kiitettävän arvoinen ja jota voin suositella kaikille tunnelmallisen death metalin ystäville. Bonukset eivät juuri tarjoa lisäarvoa julkaisulle, ja varsinkin haastattelut ovat kertakäyttöistä materiaalia, joiden pariin ei tule palattua uudelleen. Tämän nähneenä en varmasti ole ainoa, jolle kelpaisi yhtyeen oma klubikeikka täällä Suomessakin.

9/10

Kappalelista:
Akt 1:
1. Introduction
2. The Lament
3. Nightbound
4. Lady Death
5. Subterranea
6. Purgatorio
7. Cries From the Underworld
8. Lacrimosa
9. The World
10. Here Be Dragons
Akt 2:
1. Middle Speech
2. Trollens Brudmarsch
3. Melancholia
4. The Motherhood of God
5. Rånda
6. Ultra Silvam
7. Guitar Solo
8. Strange Gateways Beckon
9. Strains of Horror

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat