Apocalyptica Coffee taipuu hyvin lahjaksi tai vaikka omaan hemmotteluhetkeen

Kirjoittanut Jaakko Nygård - 9.8.2021

Kotimainen sellohevin edelläkävijä lanseerasi heinäkuussa perinteistä poiketen hieman toisenlaisen fanituotteen. Kun viimeaikoina olemme tottuneet näkemään esimerkiksi paljon erilaisia ”bändioluita”, lähti Apocalyptica täysin toisenlaiselle polulle. Humalaa sisältävän tuotteen vastineeksi yhtye lanseerasikin aivan ikioman nimikkokahvin, joka juhlistaa bändin tuoreinta ”Cell-0-albumia.

Kyseessä on tummapaahtoinen kahvi, jota kuvaillaan täydelliseksi espressoksi niille, jotka arvostavat perinteisempiä makuja. Sen mainitaan sopivan hyvin myös latteen, ja ompas sen makua muissa piireissä kehaistu myös varsin kermaiseksi ja mainiosti suodatinkahviksikin kelpaavaksi tuotteeksi.

Kahvi on valmistettu yhteistyössä Helsingin kahvipaahtimon kanssa. Itse kahvin makuun on päädytty tarinan mukaan makutestin kautta, jossa Apocalyptican jäsenet valitsivat suutuntuman ja maun perusteeella parhaan kahvin kuvaamaan yhtyettä. Ja se paras kahvi on näemmä saman paahtimon ”50/60”-kahvi uudelleen pakattuna Apocalyptica-kääreisiin. Valmiin tuotteen testaukseen päästiin myös Kaaoszinen toimituksessa, kun postiluukusta kolahti mieluisana yllätyksenä yksi tällainen kahvipussukka.

Tämä haaste otettiin suurella innolla vastaan. Myönnettäköön kuitenkin, että allekirjoittanut ei pysty kehumaan itseään miksikään kahvipuristiksi, joka salamana erottaa kaikki pienimmätkin nyanssit. Viime vuosina olen kuitenkin oppinut arvostamaan huomattavasti enemmän kahvin valtavaa maailmaa, ja erikoisuudet ovatkin olleet suuri intohimoni. Pienempien paahtimoiden putiikeissa kiertely mahdollisuuksien mukaan on tuttua hommaa. Helsingin Kahvipaahtimon tuotteita ei kuitenkaan tähän päivään mennessä ollut vielä eteeni päätynyt, mutta tilanne on onneksi juuri korjaantunut.

Testiin saapunut kahvi on suodatinjauhatusta, eli kaapista ei tarvinnut kaivaa myllyjä esiin. Koska kahvin mainossloganissakin todetaan ”Sopii myös suodatinpussin räplääjille”, tartuin oitis tuumasta toimeen kaivaen Pirkka-pussit esiin, ja eikun kahvit porisemaan. Ensimmäinen kuppi eteen ja menoksi. Ensin nuuhkaisu, kuten paremmissakin piireissä ennen hörppäämistä tieten tehdään. Tämä nenä haistaa tumman suklaan vivahteita päälimmäisenä.  Ensimmäinen hörppy täysin mustana, mikä yllättääkin mietoudellaan. Etiketissä mainitaan sana ”tummapaahto”, mutta asteisuudesta ei ole erikseen mainintaa. Otan yhteyttä itse valmistajaan, joka varmistaa lopulta paahteisuusasteeksi noin 3,75. Se täsmää makunystyröiden kanssa, sillä mausta puuttuu onnekseen tietynlainen kitkeryys sekä loppuunpolttaminen. Se istuu juuri sopivaan välimaastoon tumman ja vaalean paahdon kanssa.

Jauhatus on sekoitus arabicaa sekä robusta. Se toimii ”ärhäkkänä” mustana tehopaukkuna tai vaikkapa espresso-tyylisenäkin nautittuna. Itse kuitenkin kuulun koulukuntaan ”latte/maitokahvimiehet” eli iKaffen purkki löytyy aina jääkaapista. Edellämainitun tuotteen kanssa kahvi sopiikin mielestäni varsin mainiosti. Kermainen jälkimaku korostuu tuolloin hyvin.

Kahvi maistuu kesälomaviikon ajan sekä aamukahvina että päiväunien korvikkeena iltapäivisinkin. Kofeiinin suuresta määrästä en valitettavasti pysty sanomaan, saiko se nuoren miehen pärisemään sen enempää kuin ES:ää nauttivaa teinipoikaakaan. Ehkä ero ei tähän kroppaan korostunut sen enempää kuin kaapissa lojuvasta kofeiinimäärältään miedommasta Löfsbergistäkään. Mutta meitähän on moneksi.

Summattuna Apocalyptica Coffee on maistuva ja laadukkaalta vaikuttava kahvikokonaisuus, joka ei kuitenkaan sovellu kaikille. Sen puolesta puhuu kahvin alkuperäinenkin nimike ”50/60”-kahvi. Sen on mainostettu olevan tuote, joka jakaa kahvittelijat. Toinen puolisko rakastaa, toinen taas arastelee viimeiseen saakka. Tällä kertaa itse päädyin kuitenkin fanittavaksi osapuoleksi. Se sai minut kiinnostumaan kyseisen kahvipaahtimon tuotteista enemmänkin. Hinta –  noin 11e, on kuitenkin varsin kova, joten tällaista tuotetta ei usein raaski kaappiin hommata. Varmastikin esimerkiksi lahjana tummapaahtoisen kahvittelijan tai yhtyeen musiikin ystävälle se on nappivalinta. Kuukauden hemmotteluhetkenä itselleeen se voi myös olla käypä, mikäli kukkaro antaa putiikissa vieraillessasi myöten. Toki Apocalyptican kovimmat fanit voivat tällaisen hankkia vaikka vain koristeeksikin. Etiketti on sen verran päheä, ettei vastaavaa ihan jokaisesta Tarmon Lähikaupasta löydäkään.

Apocalyptica Coffee saa toimitukselta virallisen suosituksensa. Vaikkei kyseessä olekaan mikään tajunnanräjäyttävä makukokemus, herättää se silti mielenkiintoa kokeilla kyseisen paahtimon tuotteita tulevaisuudessakin.

Voit ostaa itsellesi Apocalyptica Coffeeta Helsingin kahvipaahtimon kotisivuilta.

Teksti: Jaakko Nygård

Kuvat: Jaakko Nygård