Glam metalin pelastaja Crashdïet valtaamassa Suomea – 19.10.2019 On The Rocks

Kirjoittanut Marko Valve - 21.10.2019

Glam metal kuoli suurimmaksi osaksi jo 90-luvulla, ja Mötley Crüen lopetettua vuonna 2015 oli se viimeinen isku genrelle. Tällä hetkellä maailmaa ei kierrä montaa glam metal -bändiä Crashdïetin lisäksi. Mutta varsinkin Ruotsista on viime vuosina noussut sleaze metal -nimikkeellä bändejä kuten Vains of Jenna, H.E.A.T. sekä jo edellä mainittu Crashdïet. Myös illan lämmittelijä Bloody Heels kantaa sleaze metalin soihtua maailmalla eteenpäin.

Kuulin On The Rockissa 19. päivä lokakuuta esiintyneestä latvialaisesta Bloody Heelsistä vasta ensikerran tuolla keikalla. Bändi on perustettu vuonna 2011, ja se on julkaissut yhden albumin ”Through Mystery” (2017). Bändi solmi juuri levytyssopimuksen Frontier Musicin kanssa, ja uusi albumi on tiedossa ensi vuoden puolella.

Keikka alkoi bändin tulevan albumin uudella kappaleella ”Ignite”. En saanut kappaleesta vielä aivan kunnolla kiinni, mutta toisena kappaleena tullut ”Hungry For Your Love” iski jo paljon kovempaa. Kappaleesta sai todella vahvan kasarifiiliksen ja mieleen tuli vahvasti Van Halenin musiikki. ”Hunry For Your Love” on yhtyeen EP:ltä ”Summer Nights” vuodelta 2014, ja sitä seurasi neljä kappaletta tulevalta albumilta. Laulaja Vicky White kertoi, että osa kappaleista on kirjoitettu vain kaksi kuukautta aikaisemmin, eli keikalla pääsi todistamaan todella tuoretta materiaalia. Ainoastaan illan lopettanut ”Cheap Little Liar” oli bändin ensimmäiseltä levyltä.

Bloody Heelsille oli annettu vain 35 minuutin slotti. Bändi onnistui kuitenkin käyttämään hyvin tehokkaasti sille suodun ajan, eikä keikalla kuultu turhia välispiikkejä vaan kappaleita kappaleiden perään. Oma suosikkini keikan annista oli ”Criminal Mastermind”, ja jäänkin mielenkiinnolla odottamaan bändin tulevaa albumia. Bändi on vielä nuori ja uskon, että sillä on tulevaisuudessa mahdollisuuksia, vaikka se edustaakin tänä päivänä hieman huonommin menestyvää genreä.

Kappalelista:
1. Ignite
2. Hungry For Your Love
3. Stand Your Ground
4. Thin Line
5. Criminal Mastermind
6. No Matter
7. Cheap Little Liar

Crashdïetin edellisestä omasta klubikeikasta Suomessa on ehtinyt vierähtää kuusi vuotta, joten olikin jo aika päästä kokemaan bändi elementissään. Bändin tuorein levy ”Rust” julkaistiin syyskuussa ja oli odotettavissa, että levyltä tultaisiin kuulemaan useampikin kappale On The Rocksissa. Keikka alkoi kankeasti, kun bändi nousi lavalle 20 minuuttia myöhässä kaiuttimien alkaessa soittaa Katto-Kassisen teemakappaletta, tietenkin ruotsiksi laulettuna. Keikka alkoi bändin tuoreimmalla ”Reptile”-sinkulla. Hämmästyin keikan aluksi bändin laulajaa – olen ilmeisesti bändin edesottamuksista niin pihalla, etten tiennyt Simon Cruzin lopettaneen laulajan pestinsä jo vuonna 2015. Nykyään vokaaleja hoitaa Gabriel Keyes, ja hyvin hoitaakin. Ulkonäöllisesti oli hiukan ikävä Simon Cruzia, mutta Keyesin lauluäänessä ei ollut mitään valittamista. Myös rummuissa oli kasvot vaihtuneet, sillä Eric Youngin tilalla oli Michael Sweet, joka on bändin kitaristi Martin Sweetin veli. Kyseessä on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, ja Eric Young on palaamassa bändiin heti, kun hän saa henkilökohtaiset asiansa hoidettua.

”Reptile” oli erinomainen valinta ensimmäiseksi kappaleeksi, sillä se sai yleisön heti mukaansa, ja olinkin lähes hypnoosissa koko loppukeikan. Kuten Bloody Heels ei Crashdïetkaan tuhlannut aikaa välispiikkeihin, vaan kappaleita soitettiin kovalla tahdilla. Bändin ulkonäöstä ja soitannasta tulee hyvin vahvasti mieleen vuonna 1981 aloittanut Mötley Crüe, ja Crashdïet olisi hyvin sopinut näyttelemään Mötley Crüeta The Dirt -elokuvassa.

Keikan puolivälissä hidastettiin tahtia, kun muu bändi lähti, ja lavalle jäi vain laulaja Gabriel Keyes kitaransa kanssa. Keyes soitti Skid Row’n ”I Remember You” -kappaleen. Se kuulosti todella hyvältä, vaikka olisin toivonutkin, että kappaleen olisi esittänyt koko bändi. Veikkaan, että bändi kaipasi tässä välissä keikkaa hiukan lepoa jatkuvan soittamisen vuoksi. Yhtye nousi taas lavalle ”I Remember You” –kappaleen jälkeen, ja loppuilta olikin pelkkää musiikin ilosanomaa.

On the Rocks oli loppuunmyyty, joten glam metalille löytyy selvästikin kuuntelijoita myös Suomesta. Vaikka keikka kestikin vain 70 minuuttia, saatiin siihen ängettyä lähes kaikki bändin suurimmat hitit uutuusalbumin materiaalia unohtamatta. Keikka olisi voinut kestää ehkä parin biisin verran pidempään, jolloin olisi vielä päässyt nauttimaan kappaleista kuten So Alive”, ”Rebel”, ”In the Raw” tai ”Native Nature”.

Crashdïetin keikka oli hyvin tasaista suorittamista, eikä yksikään biisi loistanut setistä erikseen. Yleisö oli täysillä mukana koko reilun tunnin ajan. Jopa niinkin täysillä, että lattia oli täynnä lasinsirpaleita, ja Gabriel Keyes joutui kappaleiden välissä rauhoittelemaan yleisöä tarjoamalla sille olutta ”no one fights in my audience, take this to cool down” lauseen kera. Keikka loppui ”Generation Wild” -hittiin ja raikuviin aplodeihin. Yleisö olisi halunnut lisää, mutta kaiken kivan on loputtava ajallaan. Nyt jäämmekin odottamaan, näemmekö bändin seuraavan oman keikan vasta kuuden vuoden jälkeen, vai jo aikaisemmin. Toivottavasti ei kestä kuitenkaan kuutta vuotta, koska kyseessä on bändi, jonka valtava lavaenergia tuntuu luissa ja ytimissä asti. Glam rock ei ole vielä kuollut, ja se elää yhä varsinkin bändeissä kuten Bloody Heels ja Crashdïet.

Kappalelista:
1. Reptile
2. Tikket
3. Riot In Everyone
4. Down With The Dust
5. We Are The Legion
6. Cocaine Cowboys
7. Rust
8. Queen Obscene / 69 Shots
9. In The Maze
10. I Remember You (Skid Row)
11. Breakin’ The Chainz
12. Idiots
13. Chemical
14. It’s A Miracle
15. Falling Rain
16. Generation Wild

Raportti: Marko Valve