Hero Dishonest – Liha ja teräs

18 minuuttia on ihan riittävä aika, jos on tykiteltävänä niin tiukkaa kamaa kuin Hero Dishonestilla levyllään ”Liha ja Teräs”. Bändi piirtää yhdentoista raidan verran äkäistä, tiheää ja nopeilla vedoilla piirrettyä kuulokuvaa. Erityisesti soundista jää tärykalvoille rento, mutta iskevä bassottelu ja intensiivinen, värikäs huutolaulu. Kovin paljoa pitempään ei tätä välttämättä jaksaisi yhtäjaksoisesti kuunnella, mutta nyt mitta on sopiva ja tunnelataus kohdallaan.

Levyn aloittava ”Ihmisvihaa ja ketsuppia” tekee linjan täysin selväksi, ja siinä pysytään kiekon loppuun saakka. Levy loppuu kappaleen ”Kyklooppien paritanssi” päätteeksi suoraan huutoon, kun on todettu, että ”miedot litkut ei nyt riitä”. Voiko siitä edes olla eri mieltä?

Metallisävyjä on punkin ja hardcoren seassa runsaasti, mutta metallista ei ole kyse. Siinä missä metallin piirissä ollaan usein eskapistilla linjoilla, Hero Dishonest ei larppaa vaan kirjoittaa auki sitä usein vittumaista, ajoittain miellyttävää, mutta pääosin harmaata todellisuutta, joka meitä ympäröi. Levy ei politikoi eikä tee vallankumousta, mutta kuulija tuskin välttyy ajatuksilta. Jonkin verran selkeän toteavaa julistamista on jo kappaleiden nimissä – kuten nyt vaikka kappaleesa ”Suomi on rasistinen perähikiä”.

Lyriikoita on aika ajoin vaikea seurata, mutta paljon iskulauseenomaista hienoutta jää mieleen. Toteamus ”en nyt muista tilastoja, mutta ihmisiä tapetaan” vie huomion yksinkertaisen tehokkaasti olennaiseen.

Hardcoren, sillä siihen genreen Hero Dishonest kai pääpiirteissään luetaan, parissa bändi erottuu joukosta juuri kiinnostavilla lyriikoilla. Soitannollisesti kaikki kikkailu lisää joissakin kohtaa kiinnostavuutta, mutta kääntyy muutamassa biisissä jo itseään vastaan. Yksinkertaisuus kaunistaisi. Erittäin toimiva levy silti. Hyvä herätys vaikkapa aamulla töihin matkatessa – monessakin mielessä.

9/10

Kappalelistaus:
1. Ihmisvihaa ja ketsuppia
2. Viulut vireeseen
3. Naapurit
4. Donitsit
5. Ihra ja teräs
6. Seinät
7. Suomi on rasistinen perähikiä
8. Nyt loppu tykittely
9. Sepalusten laskija
10. Oikea suunta
11. Kyklooppien paritanssi

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentoi julkaisua