Kataklysmin ”Unconquered” on vahva paluu takaisin ruotuun

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 6.10.2020

Kanadalainen metallipartio Kataklysm on paininut death metallin parissa jo ysärin alusta alkaen. Juno-pystillä palkittu, kriitikoiden kehuma ja fanien arvostama kuolojuhta ei osoita hyytymisen merkkejä, sillä bändi julkaisi juuri järjestyksessään neljännentoista studioalbuminsa ”Unconquered”, jota on kuvailtu osoitukseksi siitä, että bändi voittaa kaikki esteet ja on palannut vahvempana kuin koskaan.

Hivenen heikomman suorituksen eli ”Meditations” -albumin jälkeen bändi tuntuu toden totta palanneen astetta lihaisampana ja rautaisempana. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat kappaleet ”The Killshot”, ”Cut Me Down”, ”Underneath The Scars” sekä ”Defiant”, jotka kaikki saavat adrenaliinin pumppaamaan vereen riippumatta siitä, minkälaiset suonitukokset kuuntelijalla on.

Avauskappale ”The Killshot” alkaa valheellista rentoutta mutta samalla uhkaavaa värinää synnyttävällä introllaan, joka kuitenkin lakoaa pian matalavireisen 8-kielisen kitaran louhiman riffittelyn alta. Riffiä tukee entisestään vivahteikas rumputyöskentely ghost-noteineen, ja koko paketti omaa varsin modernin tunteen kauttaaltaan. Sopii niin pittiin, lenkille kuin salillekin, sen verran lyijyinen kappale kyseessä.

Aikaisemmin mainitut kappaleet ”Cut Me Down” ja ”Underneath The Scars” eivät suinkaan häviä kiivaudessaan avausraidalle. ”Cut Me Down” ravaa eteenpäin vauhkojen blast beattien ruoskiessa kuulijaa vereslihalle, ja ”Underneath The Scars” puolestaan jatkaa hieman kimmoisammalla kompilla mutta sitäkin ilkeämmällä riffillä. Lisää ruista ranteeseen ja piikkiä hermoihin saadaan kappaleessa ”Focused To Destroy You”, jonka riffi möyrii jo Meshuggahmaisissa syvyyksissä. Tuntuu siltä, kuin bändi iskisi jatkuvasti lujemman vaihteen silmään.

Valitettavasti meno kuitenkin hyytyy hieman loppua kohden, vaikka esimerkiksi ”Defiant” sisältääkin miellyttävää paiskomista. Kokonaisuudessaan ”Unconquered” on kuitenkin vahva paluu takaisin raiteille, ja saattaa ajan kanssa kehkeytyä Kataklysmin tuotannon raikkaimmiksi julkaisuiksi kappaletarjontansa osalta.

7½/10

Kappalelista:

01. The Killshot
02. Cut Me Down
03. Underneath The Scars
04. Focused To Destroy You
05. The Way Back Home
06. Stitches
07. Defiant
08. Icarus Falling
09. When It’s Over