Kuusi syytä, miksi tulevaisuudessa kannattaa käydä pohjoismaisilla musiikkifestareilla

Kun ajattelee pohjoismaita, mitä tulee ensimmäisenä mieleen? Ehkä pitkät ja atleettiset vaaleilla hiuksilla varustetut ihmiset, alueen kauniit vuonot ja kirpeän kylmä sää. Ajatus kesän musiikkifestareista ei ole niin ilmiselvä ensimmäiseksi, mutta on paljon syitä, miksi kaikkien meidän kannattaisi kokeilla ainakin yhtä mahdollisuuden auetessa. Alueella on tarjottavanaan monia erinomaisia tapahtumia, ja nyt katsomme muutaman syyn siihen, miksi pohjoismaiden tulisi olla festarikohteiden listallasi lähitulevaisuudessa.

Pitkät pohjoismaiset kesäyöt

Yksi parhaista asioista festareilla on juhliminen pitkälle kesäyöhön. Melkeinpä missään paikassa koko maailmassa ei ole kirkkaampia kesäöitä kuin pohjoismaissa.

Festarikävijät voivat luottaa siihen, että saavat nauttia vähintään 18 tuntia pitkistä päivistä toukokuusta elokuuhun asti, ja äärimmäisissä tapauksissa, kuten Tromsøn Bukta-festarilla, aurinko ei laske ollenkaan.

Hauskanpitoon tulee siis enemmän mahdollisuuksia, kun kuuluisa keskiyön aurinko käynnistää perinteikkään juhlimisen ja onnellisuuden ajanjakson pohjoismaalaisten keskuudessa.

Lisättynä bonuksena on taivaan ainutlaatuinen väri tänä aikana, joten luontoa rakastavia ihmisiä hemmotellaan taivaan värikkäillä violetin ja oranssin sävyillä lempibändien soidessa taustalla.

Festareilla esiintyy maailman suurimpia nimiä

Jos sinulle on tärkeää, että festarin esiintyjälistalla on supertähtiä, Roskilde Festival on ehdoton valinta.

Tanskan suurin ja Euroopan merkittävimpiin kuuluva kesän musiikkitapahtuma omaa joitain suurimmista nimistä esiintyjien joukossa: The Rolling Stones, Paul McCartney ja Bob Dylan ovat kaikki olleet tapahtuman pääesiintyjinä viime vuosina.

Tapahtuman pienempi tanskalainen serkku, Aarhusissa pidettävä NorthSide Festival, tykkää myös osallistua kilpailuun. Heidän lavojaan ovat siunanneet muun muassa Robyn ja Green Day tuhansien juhlijoidensa iloksi.

Tanska ei ole kuitenkaan ainoa suurten festarien maa. Ruotsin Way Out Westin esiintyjien joukossa ovat olleet Kanye West ja Arctic Monkeys, kun taas Oslossa pidettävä Øyafestivalen on miellyttänyt yleisöään sellaisilla nimillä kuten Arcade Fire ja Florence and the Machine.

Kun siis haluat tyydyttää suurten nimien himosi, pohjoismaisilla festareilla on aina jotain tarjottavanaan. Mukana on myös pienempiä esiintyjiä, joista saattaa kuin saattaakin tulla ‘seuraava iso juttu’.

Festareilla on loistavan erikoisia aktiviteetteja

Tiedät, että musiikkifestareilla kyse ei ole pelkästään musiikista, jos olet ollut sellaisella aiemmin.

Juhlahenki näyttäytyy monilla eri tavoin. Se alkaa yksinkertaisista asioista, kuten puhumisesta täysin tuntemattomille ihmisille, ja jatkuu aina massayhteislaulun järjestämiseen saakka, joka onkin itse asiassa vuosittainen tapahtuma Ison-Britannian Glastonbury-festareilla.

Roskilde -festareiden The Naked Run on yksi erikoinen esimerkki jo mainitusta juhlahengestä. Festarikävijät kutsutaan juoksemaan alueen ympäri täysin alasti. Voittajat saavat palkintoja, ja osallistumismaksut lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Perinteisiin kuuluvat myös vesisodat, graffitialue ja jopa valtava tyynysota.

Way Out Westillä on jopa oma keskiyön jälkeinen alueensa Stay Out West, joka levittyy Göteborgin kaupungin lävitse ja omaa paljon eri aktiviteetteja sinne meneville joukoille, kuten vartalomaalausta ja sirkusnäytöksiä.

Jos haluat tehdä jotain erittäin epätavanomaista, mitenkäs olisi vaellus Fäärsaarille sen G! Festivalia varten? Se pidetään pienessä vain 400 ihmisen kylässä, mikä tarkoittaa, että lavat pystytetään mitä epätavanomaisimpiin paikkoihin, kuten jalkapallokentille ja rannoille.

Festarit kattavat joskus koko kaupungin

Pohjoismaalaiset tunnetaan heidän sosiaalisesta luonteestaan, ja tämä pätee myös festarijärjestelyihin. Kuten aiemmin mainitsimme, Way Out West tykkää juhlinnan jatkamisesta useissa keskiyön jälkeisissä tapahtumapaikoissa, mutta Distortion Festival vie tämän askeleen pidemmälle.

Nämä festarit erottuvat useimmista kilpailijoistaan siinä, että ne valtaavat koko kaupungin. Joka vuoden kesäkuun ensimmäisenä lauantaina Kööpenhaminan kadut ovat täynnä innostuneita juhlijoita, jotka ovat valmiina viettämään elämänsä parasta aikaa.

Vaikka festareilla on myös useita rock- ja indie-esiintyjiä, festarit tunnetaan sen monenkirjavasta maustaan, ja tämä ei päde ainoastaan musiikkiin. Kaupat, ravintolat ja museot omaavat kaikki osansa useiden erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Lähellä on myös Tanskan suurin kasino, jossa festarikävijät voivat testata blackjack-strategioitaan pitkän juhlapäivän jälkeen, jos heillä riittää edelleen energiaa.

Tunnettu osa ovat noin 40 katujuhlaa kaupungin kaduilla, joihin osallistuu ihmisiä kaikenlaisilta elämänpoluilta. Kuuluisien pohjoismaisten kesäöiden ansiosta juhlinta voi jatkua monta päivää ilman, että loppua olisi näkyvissä.

Et sula paahteessa

Vaikka jotkut kesäfestarit läkähtyvät kuumuudesta (Espanjan Benicassim Festivalin lämpötila on perinteisesti osunut korkeimmillaan noin 40 celsiusasteeseen), pohjoismaiset festarit nauttivat leudoista lämpötiloista.

Noin 15-22 celsiusasteessa on helppo liikkua ja juhlia ilman hiessä kylpemistä. Vaikka on aina järkevää käyttää aurinkorasvaa ja juoda paljon vettä, niin lämpöön liittyvien ongelmien, kuten lämpöuupumuksen ja auringonpistoksen vaarat ovat siltikin paljon lievempiä.

Täten tyypillisen festariasun tulisi sisältää villapaita tai takki kylmempiä öitä varten, mutta päivällä voit silti nauttia edelleen menosta t-paidassa ja shortseissa. Älä vain unohda aurinkolasejasi!

Ihmiset ovat maailman ystävällisimpiä

Kuten jo aiemmin mainittua, juhlahenki on tärkeä osa mitä tahansa juhlintaa. Pohjoismaalaiset tietävät onneksi tämän erittäin hyvin, joten olit sitten millä tahansa festareilla pohjoismaissa, on ympärilläsi hymyilevää väkeä.

Myös tilastot tukevat tätä väitettä. Vuoden 2019 maailman onnellisuusraportti listasi Suomen, Tanskan, Norjan ja Islannin maailman neljäksi onnellisimmaksi maaksi, ja Ruotsikaan ei jää paljoa taakse ollessaan seitsemännellä sijalla.

Yksi tämän tiedon tärkeimmistä mittareista oli ‘prososiaalisen käyttäytymisen’ määrä, jota tapahtuu joka valtiossa. Tämä voidaan määritellä ‘aikomukseksi auttaa, jakaa ja/tai olla tekemisissä muiden kanssa’. Näillä kriteereillä pohjoismaat ovatkin siis itse asiassa erittäin hyvässä asemassa.

Tämän mielessä pitäen, festivaali on täydellinen paikka kaikkien näiden piirteiden kokemiseen. Joten, jos et osaa valita seuraavaa juhlamatkakohdettasi, pohjoismaiden tulisi ehkä olla listasi huipulla.

 

 

 

Kommentoi julkaisua