Lähes kolmenkymmenen vuoden herjaukselle riittää edelleen kysyntää ja sanomaa – arviossa Deiciden kahdestoista julkaisu ”Overtures of Blasphemy”

Death metal -veteraani Deiciden herjaukselle ei näytä loppua näkyvän, vaikka kohta puolin bändillä on mittarissa pyöreät kolmekymmentä vuotta. Jäsenmuutosta on tapahtunut viimeisten vuosien aikana, joista tuorein tapaus koski Jack Owensia (ex-Cannibal Corpse). Erillisten yhteisymmärrysten seurauksena Owens siirtyi syrjään ja tilalle saapui Monstrosity -yhtyeestä tuttu Mark English. Uusi päivitetty kokoonpano tarjoaa uudella kokopitkällä ”Overtures of Blasphemy” tuoreimman puoleista vihaa ja pahennusta.

Vuoden 2011 julkaistu munaton ja pökkelö ”To Hell With God” jätti aikoinaan kysymyksiä sen suhteen, onko kaikki mehut puristettu Deiciden pahamaineisesta legioonasta. Onneksi ”In the Minds of Evil” (2013) osoittautui paremmaksi suoritukseksi, joten pyyhettä ei tarvinnut vielä heittää kehään. Toivoa ja uskottavuutta löytyy Glenin ja pirulaisten myötä. Kahdestoista kokopitkä nostattaa omalla kohdallani kiinnostusta ja jopa isoja odotuksia Deiciden nykyiseen menoon.

”Overture of Blasphemy” kuulostaa siltä tutulta vihaiselta Deicideltä. Luottamus yksinkertaiseen ja suoraviivaisempaan jälkeen on edelleen läsnä bändin tuotannossa, joten mitään erityisempiä muutoksia ei uudelta levyltä tulla kuulemaan. Ja tuskinpa sellaista edes kaivataan. Kumminkin uuden levyn tarjoama nopeatempoinen raivo on hyvää laatua. Erityisesti albumin alkupuoliskon ”Crawled From the Shadows”, ”Seal the Tomb Below”, ”Compliments of Christ” ja ”Excommunicated” eivät petä aggressiivisuudellaan. Myös Bentonin kiukku kristinuskoa kohtaan on edelleen suurta ja jylhää ilman pienintäkään armahdusta.

Harmikseni ”Overture of Blasphemyn” taso laskee puolen välin tienoilla. Erityisesti kahdentoista kappaleen mittainen levy tuottaa pientä puudutusta, kun loppupuoliskon näytteet jatkuvat toistuvilla ratkaisuilla. Kappaleet eivät ole surkeita, mutta eivät herätä mitään mielenkiintoa. Levyn alkupuoliskon näytteet on sovitettu nerokkaasti yhdistäen melodisia koukkuja. Loppupuolen tarjoama liekki on ehtinyt sammua, jolloin kappaleet ovat pahimmillaan niitä perinteisiä täytekappaleita, joista ei löydy paljoa kehuttavaa.

Pääasiassa Deicide on hyvässä iskussa. ”Overture of Blasphemy” ei ole mikään mestariteos, mutta se kuulostaa ja tuntuu siltä tutulta vihaiselta Deicideltä. Death metalin suurkuluttajille levy on ehdottomasti tarkastamisen arvoinen. Ja erityisesti plussaa täytyy antaa levyn tyylikkäästä ja raa’asta kansitaiteesta.

7½/10

Kappalelista:

01. One with Satan
02. Crawled from the Shadows
03. Seal the Tomb Below
04. Compliments of Christ
05. All That Is Evil
06. Excommunicated
07. Anointed in Blood
08. Crucified Soul of Salvation
09. Defying the Sacred
10. Consumed by Hatred
11. Flesh, Power, Dominion
12. Destined to Blasphemy

Deicide Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit