Merkityksetöntä kiemurointia vai hallittua kaaosta? – Arviossa Veldin ”S.I.N.”

Valkovenäläinen Veld esittää modernia ja melko teknistä death metalia, jota ryyditetään aivan hienoisilla black metal -mausteilla. Kuulostaako tutulta? Tyyliltään bändi ei juuri eroa muista alan yrittäjistä, joita kasvaa nykyään kuin sieniä sateella. Bändin juuret yltävät kuitenkin jo 1990-luvun puolenvälin tietämille, vaikka tositouhuihin onkin päästy vasta 2000-luvun alkupuolella. Teemaltaan yhtye liikkuu jossain anti-kristillisyyden ja nihilistisen filosofoinnin ikiaikaisissa syövereissä, johon albumin nimikin viittaa. ”S.I.N.” kääntyy tässä tapauksessa muotoon ”Spawned in Nothingness”. Käsillä oleva albumi on yhtyeen neljäs kokopitkä ja ensimmäinen astetta isomman levy-yhtiön leivissä. Kesäkuun puolen välin tietämillä ilmestyneen levyn julkaisusta vastasi siis ranskalainen Listenable Records.

Bändi on taitava: Aggressiiviset riffit ovat kiemuraisia ja kokonaisuus lähentelee hallittua kaaosta. Produktio on ammattimaista jälkeä. Sliipattu ja steriili tuotanto syö kuitenkin musiikilta kaiken terän. Moinen moderni tuotanto tekee albumista tylsän ja kasvottoman. Vikaa on myös sävellyksissä: Kaikki näyttää hyvältä paperilla, mutta helposti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos sujahtavat kappaleet jäävät valitettavasti merkityksettömäksi kiemuroinniksi. Koukkuja ei juuri viljellä vaan levy vedetään lähes sata lasissa alusta loppuun saakka, vaikka pieniä hengähdystaukoja annetaankin intron ja välisoiton muodossa. Olisi edes enemmän sooloja. Esille on turha nostaa yhtään kappaletta, sillä yksikään niistä ei  erotu useammankaan kuuntelukerran jälkeen sen enempää edukseen kuin mitenkään muutenkaan. Mainitaan nyt kuitenkin, että ”Sacred War of Lawlessnessissa” on vierailevana sooloilijana Nile-mies Karl Sanders.

Albumin ehdottomana ongelmana ovat ylituotettu ja steriili äänimaailma sekä merkityksettömät ynnä turhat kappaleet. Voisi todeta, että tyhjyydessä syntynyt levy on myös tuomittu elämään iankaikkisessa tyhjyydessä. ”S.I.N.”on kaikesta tästä huolimatta katsastamisen arvoinen paketti, mikäli moderni ja tekninen death metal tai vaikkapa uudempi Behemoth on juttusi. Arvostelija pysyy mieluummin vanhan liiton viemäriä henkivissä äänitteissä tai laittaa Manowarin soimaan.

6-/10

1. The Beginning of Madness
2. Grand Day of Demise
3. Everlasting Hate
4. Divine Singularity
5. We Will Forever Be
6. Awakening
7. Sacred War of Lawlessness (Invert Your Savior)
8. Perfecting Slavery
9. Hatred Forever Dispersed
10. Throne of SIN

Veld Facebookissa
Veld Bandcampissa

Kommentit