Metallia ja genremusaa videopeleissä

Metallimusa ei ole yleensä sellainen genre tai taiteenlaji, joka yhdistettäisiin helposti videopeleihin. Metallia ja rockia on nähty kuitenkin flippereissä 70-luvulta alkaen, jolloin Kiss sai oman flipperin (1979).

Journey aloitti trendin

Metallimusan ja muun genremusan edustajia (Ozzysta lähtien) on nähty myös Suomi kasino -sivustojen kolikkopeleissä, mutta niitä ei voi digitaalisuudestaan huolimatta videopeleiksi laskea. Ensimmäinen videopeli, jonka pääosassa oli rockyhtye, oli Journey Escape vuodelta 1982 eli lähes 40 vuotta sitten. On toki totta, ettei Journey nykypäivän mittapuun mukaan ole metallia, mutta hard rock -hetkensä bändillä on ollut. Journey Escape julkaistiin Atari 2600 -konsolille ja pelissä tuli ohjata bändin jäsenet kreisien bändäreitten, paparazzien ja limaisten promoottorien ohitse lavalle.

Seuraavana vuonna julkaistiin myös pelkällä Journey-nimellä varustettu arcadepeli pelihallien valikoimiin. Kumpikin peli on käytännössä haukuttu lyttyyn.

Seuraavaa metalliin viittavaa peliä saatiin odottaa seitsemän vuotta Journey Escapesta, mutta Holy Diver -nimisen pelin suurin osa tämän verkkojulkaisun lukijoista varmasti tunnistaakin.

Castlevania-henkinen peli ei ollut virallisesti missään kytköksissä kuitenkaan Dioon, mutta pelin hahmot ovat nimetty hyvinkin tutun kuuloisesti: Ronnie James Dio ja Ozzy Osbourne seikkailevat Holy Diverissa, samalla kun viittauksia viljellään jopa Slayeriin, jonka viimeisin levy ”South of Heaven” oli ilmestynyt vuotta ennen tämän pelin ilmestymistä.

Holy Diver julkaistiin vain suomalaisillekin tutulla Nintendo Entertainment Systemillä, eli tuttavallisemmin NESsillä, mutta vain Japanissa.

Nintendollakin metallia 90-luvun alussa

Nintendon silloinen kilpailija, 16-bittinen Sega Mega Drive sai oman metallipelinsä vuonna 1992. Crüe Ball on kuin onkin Mötley Crüelle tehtailtu videopeli, joka on käytännössä flipperipeli. Bändiltä sisällytettiin tähän peliin kuitenkin kolme hittiä:  ”Dr Feelgood”, ”Home Sweet Home” and ”Live Wire”.

Legendaarinen Doom-peli lasketaan Kerrang!-lehden mukaan myös metallimusaa sisältäviin peleihin, vaikka siinä ei suoraan olekaan yhteyttä tiettyyn bändiin. Pelin musiikkiin on otettu kuitenkin vaikutteita metallista.

Revolution X vuodelta 1994 on peli, jossa on tarkoituksena pelastaa Aerosmithin jantterit. Juoni sisältää 90-luvun uhkakuvia, joissa kielletään rockmusiikki, televisio ja videopelit. Tämä antaa oikeutuksen ruveta räiskimään pahiksia ja keräämään laserdisceja.

Doomin jatko-osa vuodelta 1996, Quake on armoton räiskintäklassikko, jonka soundtrackiin on antanut panoksensa itsensä Trent Reznor Nine Inch Nailsista.

Saman vuoden toinen räiskintäklassikko Duke Nukem 3D sai pari vuotta myöhemmin jatkokseen soundtrack-levyn, jossa esiintyivät  Coal Chamber, Megadeth, Sevendust ja Type O Negative. Lisäksi levyllä kuultiin ankaraa hiphopia, kuten Wu-Tang Clania.

Carmageddon oli 90-luvun pahamaineisimpia pelejä, joissa sai ajella ihmisten päälle autolla. Turhaakin kohua herättänyt peli sisälsi musiikkia muun muassa Fear Factorylta, joka oli varsinkin pelin ilmestymisaikaan industrial metalin kärkinimiä.

Ed Hunter oli vuonna 1999 ilmestynyt PC-peli jonka pääosassa on itsensä Eddie, Iron Maidenin kalmankalpea maskotti. Eddie seikkailee Iron Maidenin levyihin viittaavissa maisemissa.

Tony Hawk opetti punkin kuunteluun

Tony Hawks Pro Skater oli monien skeitti- ja lumilautailupelien tapaan täynnä hyvää musaa ja tämä peli on ehkä kaikista legendaarisin musiikkinsa suhteen. Moni pelaaja on löytänyt suosikkibändejään juuri tämän pelin kautta. Soundtrackilla musisoivat muun muassa

Dead Kennedys, Primus, Suicidal Tendencies, The Vandals ja Unsane.

Kiss: Psycho Circus: The Nightmare Child ilmestyi vuonna 2000 ja tämä FPS-peli (First Person Shooter) perustui Todd McFarlanen sarjakuvaan. McFarlane on tunnettu Spawn- ja The Amazing Spiderman -sarjakuvista, mutta mies oli jo ennen Kiss-peliä suunnitellut kansitaidetta Kornille sekä ohjannut yhtyeen Freak on a Leash -musiikkivideon.

Ensimmäinen Rock Band -peli ei ollut ainoa soittamispeli, joissa kuultiin metallia tai muuta rankempaa rockia. Tämän pelin soundtrack oli kuitenkin kokonaisuudessaan todella kovaa kamaa – edelleen: Soundgarden, Ramones, Kiss, Metallica, Faith No More, Queens of the Stone Age, Nirvana, Foo Fighters, Iron Maiden, Rush, Nine Inch Nails ja Stone Temple Pilots – sekä paljon monia muita.

Brütal Legend on metallipelien klassikko

Vuoden 2009 Brütal Legend on yksi legendaarisimmista metallipeleistä videopelien historiassa. Jack Black tähditti pelin päähahmoa Eddie Riggsiä ja sivuosissa vilahtivat esimerkiksi for Rob Halford, näyttelijä Tim Curry, Lemmy Kilmister ja Ozzy Osbourne. Pelin soundtrackilla soittivat 75 artistin (!) seassa muun muassa Rotting Christ, Children of Bodom, Deathstars, Dark Tranquillity, Testament, Mastodon, Dimmu Borgir ja Coroner. Sekä paljon muita ja tietenkin klassikometalbändit Black Sabbathista alkaen.

Vuoden 2010 jälkeen on nähty metalliin viittaavia pelejä kuten Iron Maiden: Legacy of the Beast ja Metal Gear Rising: Revengeance ja on hyvin todennäköistä että genremusa tuottaa lisää ideoita ja teemoja peleihin – varsinkin siksi koska pelialustoja on tullut viime vuosina ja vuosikymmeninä koko ajan enemmän. Mobiilipelaaminen valtaa alaa sekä esimerkiksi Facebookin Instant Games -pelit kasvattavat suosiotaan.

Kommentoi julkaisua