Yleisökuva - Tuska 2018

Millä työkalulla saa turvallisimman yksityisyydensuojan netissä?

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.5.2019
Yleisökuva – Tuska 2018

Yksityisyys on tärkeä asia meille kaikille – myös musiikin ystäville. Nykyisin yksityisyyden käsite on laajentunut merkittävästi aiempaan nähden. Emme enää nimittäin puhu yksityisyydestä pelkästään siten, että sillä tarkoitetaan vain henkilön oikeutta ja vapautta suojautua ulkopuolisen tahon tai henkilön puuttumiselta omiin asioihimme.

Jokaisellahan meistä on oikeus kuunnella juuri niin raskasta ja rajua rokkia kuin vain sielu sietää ilman, että jokin taho päättää sen omasta puolestamme.

Tämän rinnalle on tullut myös tuoreempi yksityisyyden käsite, joka pitää sisällään nimenomaan henkilön toimet internetiä käytön yhteydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksityisyyden osa-alueen suojaamiseksi on kehitetty useita palveluita, joiden väliltä pitäisi valita juuri se itselle sopiva menetelmä. Markkinoilla on tänä päivänä saatavilla turvallista netin käyttöä – ja vaikkapa musiikin suoratoistamista ajatellen, useita erilaisia VPN-palveluita, perinteisempiä Proxy-palvelimia sekä erittäin salainen Tor-verkko.

Mikä näistä vaihtoehdoista mahtaa sopia sinun päivittäisen musiikin kuuntelemisen turvaamiseksi?

Proxyt

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Proxy-palvelimet eli avoimet välityspalvelimet ovat kuin virtuaalisia putkia, jota pitkin käyttäjän internet-liikenne matkaa kohdepalvelimeen. Näin ollen käyttäjän verkkoliikenne näkyy asianomaiselle kohdepalvelimelle proxy-palvelimelta tulevana liikenteenä. Käyttäjän IP-osoite ja toiminta tallentuu proxy-palvelimelle.

Proxy-palvelimia on kahtalaisia SOCKS- ja HTTP-välityspalvelimia. Näistä kahdesta SOCKS on kehittyneempi ja kattaa myös muita palveluita pelkän verkon selailun sijaan. Näiden palvelimien erikoisosa-alueena pidetään nopeutta verrattaessa muihin yksityisyydensuojatyökaluihin. Toki proxy-palvelimien käytöllä on myös haittapuolensa, sillä niiden suoja ulottuu yleensä vain käyttäjän IP-osoitteen piilottamiseen, mutta kärsii samalla muista mahdollisista turvallisuusongelmista.

Tor

Tor-verkko (The Onion Router, sipulireititin) on erittäin yksityinen ja huolellisesti salattu työkalu. Sen idea on luoda silmukoista koostuva salattu verkko. Verkossa operoivat käyttäjät jakavat IP-osoitteensa ja kaistanleveytensä. Se tarkoittaa siis käyttäjien voimavarojen jakamista auttaakseen verkkoa säilymään täysin salattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torin käyttämisen ehdottomina etuina on sen hyödyntämän verkon useamman tason kerroksellinen salaus. Sen käyttö ei myöskään maksa mitään. Torin käytön negatiivisiin puoliin kuuluu hitaus. Vaikka hitaus onkin selitettävissä sen useista salauskerroksista, ei Tor-verkko ole paras mahdollinen vaihtoehto esimerkiksi juuri musiikin suoratoistamiseen.

Sen negatiiviin puoliin lukeutuu myös se, että koska Torin käyttö on suosittua erilaisiin epäilyttäviin tarkoituksiin jopa rikollisten keskuudessa, se voi saada käyttäjänsä näyttämään epäilyttävältä – vaikka omat lyriikat olisivatkin täysin päivänvaloa kestävät.

Verkon käyttö on hyvin suosittua sellaisten toimijoiden, kuten toimittajien tai ihmisoikeustyöntekijöiden keskuudessa, jotka asuvat internetin käyttöä, musiikin kuuntelua ja sananvapautta rajoittavassa valtiossa.

VPN

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko tarjoaa kehittyneitä turvallisuus- ja yksityisyysominaisuuksia. Kun proxy-palvelimet kuvattiin eräänlaisina putkina, niin VPN-palvelua kuvastaa puolestaan enemmänkin salatut tunnelit. Nämä tunnelit kykenevät piilottamaan syövereihinsä paljon muutakin kuin pelkän käyttäjän IP-osoitteen. VPN-ohjelma muodostaa yhteyden VPN-palvelimelle, joka salaa kaiken käyttäjän muodostaman liikenteen.

VPN:n positiiviisiin puoliin kuuluu ehdottomasti sen turvallisuus. Käyttäjän yhteys on nimittäin yksityinen, turvallinen ja täysin salattu. VPN-ohjelmat ovat samalla myös mukautuvia ja luotettavia. Sen huonoihin puoliin voidaan laskea se, että markkinoiden ilmaiset versiot voivat olla melko lailla hitaita. Tässä tapauksessa käyttöön tarvitaankin maksullinen tili, jolla on mahdollista saavuttaa absoluuttisen vakauden ja toiminnallisuuden saavuttamisen taso.

Mikä näistä vaihtoehdoista tarjoaa sitten parasta suojaa verkon käyttäjän yksityisyyden suojaamiseen?

Voimme lopuksi todeta, että Proxy-palvelimet eivät ole kokonaisvaltainen ratkaisu käyttäjän yksityisyyden suojaamiseksi, sillä niiden ilmaisversiot saattavat vaarantaa verkkoyksityisyyden. Lisäksi, vaikka Tor-verkon käyttö on maksutonta, sen heikkoutena on puolestaan hitaus sekä soveltumattomuus esimerkiksi suoratoistoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näin ollen parhaimman yksittäisen kokonaisvaltaisen ratkaisun saa varmasti VPN-yhteyden avulla.

VPN on monessa suhteessa markkinoiden luotettavin valinta, sillä se parantaa käyttäjänsä verkkoyksityisyyttä huomattavasti. Sen avulla voi myös sivuuttaa maaestoja sekä käyttää internetiä vapaammin ja huolettomammin.

On hyvä myös tiedostaa lopuksi se, että Tor-verkko ja VPN-yhteys kulkevat myös loistavasti käsi kädessä. Voit nimittäin piilottaa oman IP-osoitteesi VPN-palvelun avulla, jolloin edes erittäin salainen Tor ei pääse käsiksi tähän tietoon. Samalla suojaudut myös mahdolliselta käytössä olevalta verkkopalveluntarjoajan puolelta tuleviin ongelmiin liittyen Tor-verkon hyödyntämiseen, sillä jos Tor ei tiedä sinun IP-osoitettasi, ei sitä tiedä myöskään nettiyhteyden tuottava osapuoli.

Tällöin oma verkkoturvallisuus on varmasti nostettu rokkimusiikin soitattamisen kestävälle tasolle.

Luetuimmat

Uusimmat