Mørketida tarjoilee tunnelmoivaa black metalia debyyttialbumillaan ”Panphage Mysticism”

Kirjoittanut Iida Elstelä - 12.9.2018

Suomalaisen black metal -yhtye Mørketidan ensimmäinen pitkäsoitto ”Panphage Mysticism” on vakuuttavaa ja genreuskollista bläkkistä. Alku lupailee hyvää, mutta loppua kohden toisiaan toistavat biisit alkavat kyllästyttää.

Mørketida tuntuu albumillaan nojaavan vahvasti norjalaisen black metalin soundiin ja estetiikkaan, sekä pimeään ja mystiseen tunnelmaan, jonka kulmakivenä toimivat utuiset, vahvalla kaiulla höystetyt vokaalit — jotka muuten kuulostavat todella hyvältä. Yhtyeen norjankielinen nimi viittaa pimeyteen ja synkkyyteen, jota levyn parhaisiin biiseihin kuuluvat ”Witchcraft” ja ”Throne of Unseen” muiden muassa välittävät onnistuneesti. Parhaimmillaan kappaleet tuovat mieleen seesteisen synkän fiiliksen. Mørketida ei tunnu lainkaan aggressiiviselta tai päällekäyvältä, vaan soljuu rauhallisen hitaasti eteenpäin. Muutaman valonpilkahduksen luovat kauniit, kappaleiden taustalla kuin häilyvänä verhona soivat synamelodiat.

”Panphage Mysticismin” miinuspuolia ovat se, ettei se tarjoa mitään uutta, sekä — kuten aiemmin todettua — sen lievä itsensätoistavuus. Levy ei yllätä hyvässä eikä pahassa, mutta perusturvallista black metalia se tarjoilee tasaisen miellyttävästi. Mørketida ei debyytillään aivan vielä saavuta täyttä potentiaaliaan, mutta ensimmäiseksi pitkäsoitoksi ”Panphage Mysticism” on hyvä. Bändi on selvästi löytänyt tyylinsä, jota lähteä jalostamaan kohti uusia ulottuvuuksia ja kohti omaa, tunnistettavampaa soundiaan.

”Panphage Mysticism” sopii erityisesti bläkkistunnelmointiin, ja istuu kuin nenä päähän pian koittavaan pimenevään syksyyn. Genren diggailija viihtynee varmasti tovin Mørketidan parissa.

7/10

Kappalelista:

1. Intro
2. Invoking the Seventh Moon
3. Witchcraft
4. Serpent’s Grail
5. Throne of Unseen
6. Panphage Mysticism
7. Temple of Prevailing Darkness
8. Outro