”Musiikki kuulostaa juuri siltä, miltä pitääkin” – haastattelussa tunnelmallisen metallin nouseva lupaus Alase

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 30.7.2019

Kotimainen tunnelmallista metallia esittävä Alase julkaisi kesäkuun alussa odotetun debyyttialbuminsa ”Vastaus”. Vuonna 2015 perustettu yhtye on ennen albumiaan julkaissut kasan yksittäisiä singlejulkaisuja, eikä se ole vielä ehtinyt soittaa yhtäkään keikkaa. Monia eri vaikutteita musiikissaan yhdistelevä Alase harjoittelee kuitenkin ahkerasti ja työstää jo uusia kappaleitakin. Kaaoszine jututti yhtyeen kitaristi Janne Lunnasta debyyttialbumin tekoprosessista ja bändin tulevaisuuden suunnitelmista.

Tervehdys! Miten kesä on sujunut Alasen leirissä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Janne: Moro! Touko- ja kesäkuu meni aika pitkälti levyä promotessa, ja olemme käyneet n. 2–3 viikon välein treenaamassa keikkoja varten. Olemme alkaneet tässä hiljakseen työstämään myös uusia kappaleita – nyt on pari lupaavaa raakiletta työn alla.

Julkaisitte kesäkuun alussa debyyttialbuminne ”Vastaus”. Miten se on otettu vastaan Suomessa ja maailmalla?

Janne: Fanit ovat ottaneet levyn avosylein vastaan, ja uusiakin faneja on levy meille tuonut. Arvostelumenestys on kulkenut akselilla ”loistava debyytti – ihan hyvä”. Yleisesti ottaen vastaanotto on ollut todella hyvä, mutta toki levyn näkyvyys olisi voinut olla huomattavasti parempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksi bändin erikoisuuksista on se, että käytätte lukuisia eri vokalisteja kappaleissanne. Miten koet eri laulajien vaikuttaneen musiikkiinne? 

Janne: Eri laulajien käyttäminen mahdollistaa monipuolisemman kappalemateriaalin. Kun alamme työstämään uutta biisiä, emme aluksi tiedä, kuka sen voisi laulaa. Joskus jo yhden säkeistön perusteella osaan sanoa, kenen ääni olisi biisiin optimaalinen, kun taas joskus koko biisi on jo valmiina alustavine laulusovituksineen, mutta ei tiettyä laulajaa mielessä. Toki siinä vaiheessa olen jo itse demottanut laulut, ja se kertoo pitkälti, ketkä voisivat äänen ja tyylin puolesta soveltua.

Aiotteko käyttää jatkossa eri solisteja, vai onko suunnitelmissanne löytää vakituinen laulaja?

Janne: Meillähän oikeastaan on vakituinen laulaja, eli Markus Hirvonen. Markus tulee laulamaan keikat ja onhan hän useassa studiobiisissäkin solistina (”Utopian hellimät”, ”Vielä”, ”Vastaus”, ”Näkyvä” ja ”Riisuttu”). Markuksen lisäksi jatkossa tullaan todennäköisesti edelleen kuulemaan muitakin laulajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albumillanne kuullaan muun muassa Mors Subitan Eemeli Boddea. Aikaisemmin myös Swallow The Sunin Mikko Kotamäki on vieraillut kappaleellanne ”Kidukset”. Millaista yhteistyö heidän kanssaan on ollut?

Janne: Hienoja laulajia ja mahtavia tyyppejä ollaan saatu laulamaan biiseihimme, ja olemme siitä todella kiitollisia. ”Vastaus”-levyn kappaleisiin kaikki laulajat äänittivät osuutensa itsenäisesti omissa kodeissaan tai treenikämpillään. Lähetin heille itse demottamani versiot lauluista, ja olin kavereihin yhteyksissä aktiivisesti. Homma toimi hyvin näin. Aiemmin on myös tehty joko näin tai että laulaja on tullut meille kylään ja ollaan vietetty päivä minun kotistudiossa. Olen kyllä todella mielissäni, kun saan tutustua uusiin hienoihin tyyppeihin ja tämän kautta olla enemmän joidenkin vanhojenkin tuttavuuksien kanssa tekemisissä, koska on yhteinen tavoite: biisi.

Ketä laulajaa haluaisit kuulla tulevaisuudessa Alasen musiikissa?

Janne: Tuon oikeastaan määrittelee tulevat biisit, eli se, miltä ne kuulostavat ja millainen fiilis ja ääni niihin sopisi. Ainakin yhteen uuteen raakileeseen täydellinen laulaja vaikuttaisi olevan meidän oma Markus. Muut biisit ovat vielä niin alkutekijöissään, että niistä ei osaa sanoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Millainen prosessi debyyttialbumin tekeminen oli?

Janne: Helvetti! No ei vaiskaan, mutta melkoisen työläs homma, kun olin niin moniin laulajiin yhteyksissä ja samaan aikaan piti säveltää ja demottaa biisejä ja koittaa pitää kaikki ohjat sopivasti käsissä. Rumpujen osalta homma meni todella kivuttomasti, kun löysin veljeni suosituksesta huikean sessiorumpalin, eli Paanasen Tonin, ottamaan biisit tekemistäni demo-ohjelmoinneista haltuun ja lopulta soittamaan ne pätevästi studiossa nauhalle. Huomasin että kokonaisen albumin teko ei ole itselleni yhtä mieluisaa kuin työskennellä yhden tai muutaman biisin kanssa, eli todennäköisesti seuraava julkaisu ei ole ainakaan albumi. Silti olen todella tyytyväinen edelleen ”Vastaus”-levyyn ja siihen, että päätimme sen tehdä.

Oletko jostakin kappaleesta erityisen ylpeä?

Janne: Mainitaan nyt ”Riisuttu”, joka lohkaistiin levyltä myös sinkkuna ja musiikkivideona. Mielestäni kyseinen kappale edustaa laajasti monia eri Alasen musiikillisia puolia. Lisäksi biisiä on todella mukavaa soittaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albumilla kuullaan metallin seassa vaikutteita myös erilaisista tyylilajeista. Mistä kaikkialta eri vaikutteet tulevat? 

Janne: Aiempaa enemmän olen kuunnellut post-rockia ja trip hoppia, ja sanoisin, että noista genreistä levylle tuli aika paljon uudenlaisia mausteita ja ideoita aiempaan verrattuna. Post-rockista haluan mainita tanskalaisen huikean bändin, Mewin. Heidän jutustaan olen ammentanut paljon etenkin kitarasoundipuolella. Sitten trip hopista Massive Attack on vaikuttanut paljon fiilisjuttuihin. Deftones voisi olla myös syytä mainita, vaikka se onkin enemmän sitä metallipuolta. Löysin kyseisen bändin varttuneemmalla iällä, kuten Toolin ja A Perfect Circlenkin – mutta kaikki nuo ovat antaneet minulle todella paljon musiikillisesti.

Minkälaista musiikkia kuuntelet vapaa-ajallasi? Ketkä ovat musiikillisia vaikuttajiasi?

Janne: Vaihtelee pitkälti mielialan mukaan, minkälaista musiikkia kuuntelen. Joskus saattaa mennä pitkiä aikoja, etten halua kuunnella mitään, missä on särökitaroita tai äänekkäitä rumpuja. Tuohon vaikuttaa myös tinnitusongelma, joka on ollut arjessani jo vuodesta 2005 mukana. Vaikea nimetä tiettyjä musiikillisia vaikuttajia, koska kaikki musiikki, mitä kuuntelen, vaikuttaa jollain tasolla.

Ette ole ymmärtääkseni vielä keikkailleet kovin paljoa. Miten Alasen musiikki toimii livenä?

Janne: Alase ei ole soittanut vielä ainuttakaan keikkaa. Ainakin treeneissä musiikki kuulostaa juuri siltä, miltä pitääkin, ja meillä on usein tapana videoida ainakin osa treeneistä, koska on helpompi analysoida silloin, kun ei itse soita. Lopullinen arvio jää yleisölle, kunhan pääsemme astumaan lavalle.

Sanoituksistanne vastaa A. Aho, joka ei kuulu yhtyeen viralliseen kokoonpanoon. Mistä saitte idean käyttää ulkopuolista sanoittajaa?

Janne: Sanoittaja löytyi hyvinkin läheltä, eli kanssani saman katon alta. Koitin taistella ensimmäiseen biisiimme sanoitusta, ja se oli niin hirveätä rimpuilua kaikkine metallimusiikin kliseineen, että Anni päätti auttaa minut pulasta. Tuon oli kai tarkoitus olla kertaluonteinen juttu, mutta Annilta löytyi pöytälaatikosta melko valmiita tekstejä, jotka toimivat meidän musiikilliseen juttuumme todella hyvin. Lisäksi musiikkimme inspiroi häntä kirjoittamaan lisää tekstejä meille.

Sanoituksenne ovat erittäin runollisia ja kauniita. Löytyykö albumilta jotakin yhtenäistä teemaa sanoitusten puolesta, vai ovatko kaikki kappaleet vain omia itsenäisiä hetkiään?

Janne: ”Vastaus”-albumille haluttiin tietty punainen lanka sanoitusten suhteen, mutta silti ei voida puhua varsinaisesta teemalevystä.

Levyltänne löytyy suomenkielisten kappaleiden lisäksi myös yksi englanninkielinen kappale, ”Binary Stars”. Mistä saitte idean sisällyttää debyytillenne myös englannin kieltä?

Janne: Alasen alusta asti meillä on ollut ajatuksena, että lyriikat voisivat olla kahdella eri kielellä. Olemme päättäneet, että emme yritä kääntää englanniksi suomeksi sanoitettuja tekstejämme, koska niissä on usein monia merkityksiä, jotka ei käännettynä toimisi. Ulkomaisilta kuuntelijoiltamme on kuitenkin tullut usein toiveita englannin kielellä olevasta sanoituksesta, ja Annilta sattui sellainen valmiiksi löytymään, niin päätimme käyttää sitä.

Mistä yhtyeenne nimi on peräisin, ja mitä se tarkoittaa?

Janne: Alase ei varsinaisesti tarkoita mitään sen enempää kuin Janne tai Samuel, eli se on käytännössä erisnimi. Simppeli lyhyt sana, joka sijoittuu aakkosten alkuun. Idean nimeen olen todennäköisesti saanut aikoinaan Oulussa vaikuttaneen loistavan post metal -bändin, Seithin, biisin ja levyn nimestä ”Alas”.

Alase vaikuttaa erilaisten taidemuotojen summalta. Tunnelmallista musiikkianne täydentävät niin runolliset sanoitukset kuin vahvat visuaaliset elementit. Esimerkiksi musiikkivideollanne ”Riisuttu” nähdään näyttävää kehomaalausta. Tullaanko Alasen yhteydessä näkemään muitakin taidemuotoja?

Janne: Hienoa kuulla, että visuaalisuus ja runollisuus välittyy myös bändin ulkopuoliselle kuulijalle! Mielikuvien herättäminen musiikin, sanoitusten ja graafisten/visuaalisten elementtien kautta on meille tärkeää. Aika näyttää, mitkä muut taidemuodot yhdistettynä musiikkiimme voisivat toimia hyvin.

Koetko nykyisen streamauskulttuurin vaikuttaneen tapaanne tehdä ja julkaista musiikkia? Miten itse suhtaudut nykyiseen musiikin kulutukseen?

Janne: Streamauskulttuuri sattuu tosiaan tukemaan aiempaa tapaamme julkaista biisi kerrallaan. Emme kuitenkaan tuota erityisemmin ajatelleet vuonna 2015, kun Alasen taival oli alussa. Itse pidin kovasti tuosta ”biisi kerrallaan” -julkaisumallista, mutta halusin koittaa tehdä isomman kokonaisuuden kerralla, ja muutkin bändissä olivat sen kannalla. Ymmärrän, että CD-levy on katoava formaatti, mutta halusimme julkaista edes yhden, ennen kuin formaatti häviää kokonaan. Meidän painoksemme ei ole kovin suuri, mutta kyllä niitä jäi vielä keikoillekin myytäväksi. Kyllähän fyysinen levy on kiva, mutta kestävän kehityksen kannalta streaming on toisaalta parempi ja myös kovin näppärä juttu.

Julkaisitte albumistanne myös komean fyysisen painoksen, jossa on mukana bonuslevy. Bonuslevyllä ovat mukana aikaisemmin julkaistut yksittäiset kappaleenne. Mistä saitte ajatuksen sisällyttää aikaisemmat kappaleet fyysiselle albumillenne?

Janne: Silloin, kun julkaisimme vain yksittäisiä kappaleita ainoastaan digitaalisessa formaatissa, meille tuli kyselyitä, että mistä saa meidän CD-levymme hankittua. Eli vuosikaudet pystyimme noihin kyselyihin myymään vain ei-oota. Hiljakseen idea kehittyi, että olisi EP ja sen perässä aiemmin vain diginä julkaistut sinkut. Sitten idea kasvoi, että olisi albumi ja perässä bonus-raitoina ”vanhat” biisit. Mutta tuo olisi ollut liian sekavaa, joten päätimme että julkaistaan komeampi paketti, jossa on selkeästi ”Vastaus”-albumi ja erillinen levy, jossa kokoelmana kaikki digisinkut. Tuo on mielestämme hyvä paketti ostajalle.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia Alasella on?

Janne: Meillä on nyt ykkösprioriteettina saada treenattua keikkoja varten settilista hyvään kuntoon. Biiseissä riittää paljon muistettavaa, joten se ottaa nyt meiltä hiukan aikaa, kun ei varsinaisesti olla aiemmin Alase-porukalla hirveesti treenattu. Tämän piti olla alunperin vain studio-proggis, mutta mieli muuttui ja hinku esiintymislavoille kasvoi ajan myötä. Tuon lisäksi työstetään rinnalla uutta materiaalia. Emme tee biisejä treeniksellä, vaan etänä, sillä se toimii meille parhaiten.

Haluaisitko sanoa jotakin Kaaoszinen lukijoille ja faneillenne?

Janne: Tsekatkaahan meidän ”Vastaus”-levy, jos ette vielä ole ehtineet! Faneille sellaisia terveisiä, että kovasti treenailemme live-settiä kuntoon, ettei tarvitse tuottaa teille pettymystä!

Alase Facebookissa

 

 

Luetuimmat

Uusimmat