Näkökulma: Näin Cashless-rannekkeet voisivat toimia paremmin Rock-festivaaleilla

Kirjoittanut Matti Mäkinen - 15.1.2020

Kesän 2019 aikana kaikki ei ihan mennyt nappiin uusien Cashless-rannekkeiden kanssa. Cashless-rannekkeet ovat täysin uusi tapa maksaa festareilla ilman käteistä näpäyttämällä ranteessa olevaa sirua kassan maksupäätteeseen.

Ainakin teoriassa tämänkaltaisen idean pitäisi toimia erittäin helposti. Sen sijaan että jonotat kymmeniä minuutteja maksaaksesi oluen tai ostamasi ruoat, voit vain ojentaa ranteesi kassalle jonka jälkeen maksu vapautuu automaattisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cashless-rannekkeen avulla sinun ei myöskään tarvitse etsiä lompakostasi kolikoita tai seteleitä. Vältyt myös siltä ärsyttävältä vaivalta kun saat vaihtorahana kolikoita. Jokainen meistä varmasti tietää sen, että niitä kolikoita harvoin löytyy festarien jälkeen. Yleensä niillä heitetään vesilintua tai ne vain mystisesti katoavat kahdeksanteen ulottuvuuteen. Tai ainakin siltä se tuntuu.

Nämä olivat vain muutamia kärjistettyjä esimerkkejä siitä miten Cashless-rannekkeet voivat parantaa ihmisten arkea, sekä sitä, että miten esimerkiksi Weekend- tai muiden Rock-festivaalien kävijät voisivat viihtyä paremmin alueella. Rahaa voi rannekkeelle siirtää esimerkiksi Pivon avulla kuten Blockfesteilla oli mahdollista.

Eri festivaalit ympäri maailmaa ovat myös todenneet sen, että kynnys maksaa rannekkeella on huomattavasti pienempi käteiseen tai korttiin verrattuna. Se myös nopeuttaa maksuja huomattavasti tavallisiin maksutapoihin verrattuna. Tämän on huomannut myös Ilosaarirock joka siirtyi käyttämään rannekkeita vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mitkä maksutavat voivat korvata Cashless-rannekkeet?

Cashless-rannekkeiden parhaimpana etuna voidaan pitää sitä, että niille voi ladata rahaa jo ennen festivaaleille menemistä. Näin festivaalien kävijät ainakin teoriassa välttyvät suurilta jonoilta.

Korvaajaksi Cashless-rannekkeille on ehdotettu myös mobiilimaksua. Suurin ongelma mobiilimaksuissa kuten Apple Pay:ssä on se, että ne vaativat käyttäjältään puhelinta. Näinkin yksinkertainen vaatimus voi olla vaikeaa toteuttaa festivaaleilla. Yön tunteina akut ovat yleensä lopussa. On myös todennäköistä, että puhelin saattaa kadota festivaalien aikana.

Tämän lisäksi mobiilimaksujen ongelmana on se, että toimiakseen ne vaativat internet yhteyden. Esimerkiksi Rammsteinin loppyynmyydylle keikalle Tampereella saapui yli 32 000 ihmistä. Näin suuri määrä ihmisiä yhdellä alueella tarkoittaa käytännössä sitä, ettei internet toimi suunnitellusti. Tämä johtuu siitä, että liian suuri määrä ihmisiä yhdellä alueella aiheuttaa häiriöitä verkkoon. Tästä syystä ainakaan vielä ei mobiilimaksu tule korvaamaan ongelmia kohdanneita Cashless-rannekkeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näistä asioista Cashless-rannekkeita tarjoavien festivaalien tulisi ottaa opiksi

Kun tarkastellaan vuotta 2019, ei kaikki aivan mennyt nappiin Cashless-rannekkeiden kanssa useammalla eri festivaalilla. Weekend sekä Rockfest kokivat suuria ongelmia rannekkeiden käytön kanssa.

Rockfestin suurimpana ongelmana oli se, että asiakkaiden rannekkeet eivät toimineet kuten niiden piti. Pahimmillaan jonot venyivät jopa viiden tunnin mittaisiksi asiakaspalvelupisteellä. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että maksavat asiakkaat eivät päässeet käsiksi rannekkeisiin ladattuihin varoihin. Tämä puolestaan johtui siitä, että järjestäjä oli vahingossa lähettänyt lipun ostaneille aktivoimattomia rannekkeita.

Toivomme todella että tämä ei toistu vuoden 2020 Rockfesteillä ja että asiasta on otettu opiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen suuri ongelma sai laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa sekä lehdistössä. Tämä ongelma oli käyttämättömien varojen palautus. Sen sijaan, että varat olisivat palautuneet asiakkaiden tileille välittömästi festivaalien jälkeen, joutuivat he anomaan niitä takaisin erillisen lomakkeen avulla. Tähänkin ongelmaan on parempi ratkaisu. Esimerkiksi Trustly, jota pikakasinot käyttävät maksujen prosessoimiseen palauttaa varat tilille alle viidessä minuutissa.

Weekend-festivaalien järjestäjältä rahojaan joutui anomaan erikseen. Pelkästään siihen, että asiakkaat saivat ohjeen rahojen anomiseen, kesti melkein viikko. Kun verrataan tätä ongelmaa siihen, että on jo olemassa maksutapoja joiden avulla käyttämättömät rahat voi saada takaisin alle viidessä minuutissa herää yksi kysymys: Miksi tätä toimintoa ei ole käytössä kaikilla festivaaleilla?

Ainakin meidän mielestämme kalliin lipun, sekä rahaa rannekkeisiin ladanneet festivaalikävijät ansaitsevat näinkin yksinkertaisen asian toteuttamisen. Jos rahojen palautukseen ei saada nopeutta, saattavat asiakkaat valita ensi kesän festivaalinsa jostakin muualta.

Mitkä festivaalit käyttävät Cashless-rannekkeita tulevaisuudessa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juuri nyt näyttää siltä, että suurin osa eri festivaaleista on siirtymässä Cashless-rankkeiden pariin. Tämä siirtymä on täysin ymmärrettävää. Vaikka rannekkeet ovatkin alkuun kohdanneet ongelmia uskomme vahvasti, että tulevaisuudessa niiden alkukankeudesta johtuneet ongelmat eivät ole niin suuria.

Jokaisen uuden teknologian kanssa on aina alussa ongelmia. Weekend, Rockfest ja Ilosaarirock tullaan varmasti muistamaan myöhemmin tämän alan pioneereina. Cashless-rannekkeet ovat tulleet festivaaleille jäädäkseen.

Luetuimmat

Uusimmat