Nykyaika – Nykyaika (EP)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 29.5.2016

Näköjään on mahdollista tehdä vakavasti otettavaa punk-rockia vielä nykyaikanakin. Helsinkiläinen yhtye Nykyaika on syössyt ilmoille ensimmäisen julkaisunsa ”TMH” (Tänäänkin Menee Hyvin) Productions Oy:n kautta. Yhtyeen jäsenet ovat vaikuttaneet/vaikuttavat useammissa muissa bändeissä, muutaman mainitakseni Cats of Transnistria, God Given Ass, Tehosekoitin ja The Patsy Walkers ja Koivuniemen Herrat, joka on arvostelijallekin tuttu tapaus.

Meno on levyllä reipas, energinen ja sopivan rosoinen. EP:tä kuunnellessa voi melkein haistaa pölyisen kellarikeikan jossain Kallion lähiönurkassa. Neljän kappaleen julkaisun starttaa hyväntuulinen rock’n’roll ”Juna”, joka nimensä mukaisesti heittää kuuntelijan mielessään vanhan ajan rokinrämpytykseen. Kappaleen luulisi maistuvan myös vähemmän punkkia kuluttavan kuuntelijan korville. Musiikkivideoksikin päätynyt biisi on taattua tavaraa kesäiselle automatkalle kavereiden kanssa.

Kakkosraita ”Terveiset Alakerrasta” rauhoittaa hieman menoa, ei kuitenkaan lyyrisesti vaan nopeudellisesti. Rauhallisempi kappale tarjoilee viittauksia luokkayhteiskuntaan, huumeidenkäyttöön ja yleiseen ”lähiömeininkiin”. Jos levyltä pitäisi keksiä slovari, se olisi tämä. Kertosäkeen kohdalla viimeistään alkaa jalka nytkyä. Ahdinkoa ja pirinkatkua ei niinkään hierota naamaan, vaan sitä enemmänkin tarkkaillaan ja kuvaillaan.

B-puolen aloitusraita ”Nykyajan Reinikainen” vakuuttaa nopealla kitaroinnilla ja näppärillä sanoilla ja toimii ”hienostuneena” päänaukomisena virkavallalle ja korkea-asemaisten vallan väärinkäytölle. Laulu seuraa hyvin soittimia, ja rytmitaju pysyy koko kappaleen ajan. Mieleen tulevat hieman rapakontakaiset skate punk -piirit. Vaikka B-puoli alkaa mainiosti vanhan hengen punkrock-meiningillä, sitä seuraava ”Liikkumaton/Muuttumaton” ei yllä muun julkaisun tasolle. Teknisesti etevä kappale sortuu hienoiseen sanahelinään, ja mieleen jää lähinnä levylle sijoitettu täytekappale. Fiilistä kyllä löytyy.

Kaiken kaikkiaan ”Nykyaika”-EP on mukava hybridi rokkia ja punkkia, melkein jopa radioystävällistä päännytkytysmusiikkia, joka kuitenkin säilyttää särmikkyyden ja sen kuuluisan räkäisyyden, jota jotkut vaativat punk-levyiltään.

9-/10

Kappalelista:
01. Juna
02. Terveiset Alakerrasta
03. Nykyajan Reinikainen
04. Liikkumaton/Muuttumaton

https://www.facebook.com/Nykyaika/

Kirjoittanut: Joni Asukas