Oudoin juhannus ikinä – kurkistus virtuaaliseen Nummirock-tapahtumaan 19.-20.6.2020

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 23.6.2020

Elämäni oudoimman juhannuksen koin varmasti vuonna 2020. Virtual Nummirock 2020, Nummirock Play -striimi tai pelkkä Nummirock. Kyseessä tällä kertaa rajoituksien aikana Suomen ainoa festivaali, joka striimattiin paikan päältä katsojille, ja kaiken lisäksi ilmaiseksi. Toki ennen festivaaleja oli varmasti monella epäilys, että miten kaikki tulisi toimimaan, kun Nummirock järjestetään kuitenkin järven rannalla, keskellä ei mitään ja metsääkin on ympärillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikalle oli kilpailun kautta valittu kymmenen festivaalileiriä, jotka saivat osallistua tapahtumaan yleisönä. Fiilis oli outo,kun kävin kiertämässä leirialueella (metsän puoli). Vaikka leirit olivat kuin ”normaalina” Nummirock-aikana, niin muistissa oli tasan tarkkaan se, missä aikaisemmin oli ollut ruokakojuja, krääsämyyjiä tai niitä muita leirejä, autoja, busseja, rakennelmia ja ihmisiä. Ihme kyllä, festivaalin slogania ”Älä tule meille, me tullaan teille!” kunnioitettiin melkoisen mainiosti, eikä missään näkynyt ylimääräisiä säheltäjiä.

Tällainen moninkertaisesti pienemmän kokoluokan ja fiiliksen Nummirock oli kuitenkin tunnelmaltaan tiivis ja vallan mukava. Kyllä se oli Nummirock, mutta mini-versiona. Ei ole toista moista festaria Suomessa, enkä edes osaisi kuvitella viettäväni tulevia juhannuksia enää missään muualla. Allekirjoittanut pääsi tällä kertaa toteuttamaan tapahtuman viralliset kuvatkin, jotka ovat nyt osa Nummirockin historiaa. Eipä sitä olisi osannut 24 vuotta sitten vielä kuvitella, että kun vuonna 1996 koin ensimmäisen Nummirockin (mm. Sepultura ja Iron Maiden esiintyivät tuolloin), vielä joskus olisin tässä tilanteessa – kaikilta osin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kahdelle päivälle oli tarjontaa yhteensä kuuden live-esiintyjän ja kahden ennakkotallennekeikan muodossa. Aikataulut, juhannus ja muut tekijät tekivät tilanteesta hankalan esiintyjien hankkimisen suhteen, mutta paikalle saatiin mahtiannos kotimaista metalliosaamista, joista striimien katsojat saivat nauttia. Festivaali toteutettiin muutenkin kaikilta osin juuri striimien katsojien ehdoilla, mutta paikalla olleet pääsivät toki myös nauttimaan menosta normaalia vapaammin ja rennommin – olihan kyseessä kuitenkin niinsanotusti yksityistilaisuus.

Perjantain avasi Nummirockin henkilökunnasta koostuva Nummirock Ensemble, jonka repertuaariin kuului nippu cover-biisejä aina Totosta Kikkaan. Tämän jälkeen striimiin pääsi esiintymään Wagtails ennakkotallenteen muodossa. Ylivieskalainen nuori bändi esitti räväkkää osaamistaan hard rockista progeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavaksi olikin vuorossa Tyrantti, jonka omintakeinen ja energinen pienen yleisön festivaalikeikka sai jo striiminkin liekkeihin, ja kansaa valui linjoille Nummirockin striimeihin Facebookissa ja YouTubessa. Perjantain juhannusaaton huipentuma oli monen odottama Ruoska. Suomen Rammsteiniksi tituleerattu yhtye oli todella hyvässä vedossa paikan päällä livenä, ja striiminkin kautta saatiin ylistystä.

Oli selkeästi havaittavissa, että edellä mainitut yhtyeet olivat positiivisesti yllättyneitä päivän sisällöstä ja muotoutumisesta. Yleisö, joka koostui leiriläisistä, loi kyllä esiintyjille hyvän pohjan oikeasti esiintyä. On varmasti aivan erilaista vetää keikka ihmisille kuin pelkästään kameroille, oli se lokaatio sitten mikä tai missä tahansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juhannuspäivä alkoi astetta paria viileämpänä kuin harvinaisen lämmin ja täysin sateeton juhannusaatto, mutta sehän ei menoa haitannut. Striimiin napautettiin ajallaan kello 18.15 erittäin pirteä ja aina hauska Suamenlejjona. Yhtye sai jo soundcheckin aikana jengin nauramaan, joten voin kuvitella, että striimin katsojille itse keikka oli erityisen mahtavaa komediakultaa. Keikallahan kuultiin toki myös yhtyeen uusin biisi ”Klamydia”, ja yhtyeen toivoma ”Jyrki-kamera” saatiin myös seuraamaan keikkaa.

Turkulaisten jälkeen oli vuorossa oululaisen Fatal Effect -yhtyeen ennakkotallenne, joka tarjosi katselijoille täyslaidallisen thrashia. Inferno-lavan (sininen lava, rantalava), joka toimi koko striimi-festareiden ajan ainoana lavana esiintyjille, otti seuraavaksi haltuun Verikalpa. Folk-metalli tekee muutenkin vahvaa uutta tulemista Suomessa, joten oli vain luonnollista saada kyseisen genren yhtye näyttämään osaamistaan Nummirockiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Illan päätti odotettu, ja joidenkin puheiden mukaan vuoden viimeisen keikkansa juurikin Nummessa vetäissyt, Omnium Gatherum (korjaus: yhtye esiintyy myös Saarihelvetti-tapahtumassa elokuussa).  Ei ole tietoa, mitä juhannustaikoja oli tehty, mutta muutaman kerran bändin livenä nähneenä porukka oli todella energinen ja vaikuttava – onhan se ennenkin ollut, mutta nyt oltiin jotenkin aivan erilaisella energialla mukana.

Molempina päivinä striimit alkoivat kello 17 pitäen sisällään mm. aikaisemmin tallennettua Nummirock-materiaalia hahmoineen, Poppamiehen juttuja, leirihäröilyjä ja bändihaastatteluita. Myös kantahenkilökuntaa päästiin kuulemaan veteraanijuontajien (Hansu & Laura) haastattelemana.

Monikameratuotannon kimpussa hääräsi yhdeksän Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon opiskelijaa vetäjänään kulttuurituotannon työpajamestari Mikko Parkkonen. Striimi sujui hienosti. Otetaan myös huomioon se, että monella opiskelijalla ei ollut lainkaan kokemusta monikameratuotannosta ennen tätä juhannusviikkoa. Kaikki kuitenkin kaikki suoriutuivat mahtavasti hommastaan, ja tekemällä oppii parhaiten, vaikka haastavaa olisikin.

Jos mennään nopeasti tietotekniikkaan, niin striimiä piti pystyssä kolme tietokonetta, joista yksi toimi mediakoneena, toinen lähetyskoneena ja kolmas moderointia varten (ja hätävarana). Siis hyvin yksinkertaista, mutta tarvitseeko sen ollakaan yhtään sen monimutkaisempaa. Statistiikan osalta on sanottava, että Facebookin puolella oli jatkuvasti 100-150 innokasta katsojaa ja YouTuben puolella yli 400.

Kaiken kaikkiaan ja kaikesta huolimatta virtuaalinen Nummirock oli menestys. Kaikki toimi, pieniä kommelluksia tietenkin oli, ja striimin katsojat saivat varmasti nauttia tarjonnasta enemmän kuin tarpeeksi. Ja ehkä se Nummirock-meininki tarttui tuleviinkin festarivieraisiin. En ihmettele yhtään, jos joku olisi saanut striimistä kipinän lähteä tulevaisuudessa ensimmäistä kertaa Nummijärven maisemiin festaroimaan, mutta pieni varoituksen sana: sää ei ole läheskään aina näin aurinkoinen.

Tapahtumassa oli niin paljon toimintaa ja sisältöä, että heikompaa saattoi hirvittää. Jo perinteeksi muodostunut, yleensä festivaalialueella järjestettävä ”Penan krapulabingo” ja Rock-jooga oli siirretty luonnollisesti leirinnän puolelle, ja molemmat aktiviteetit keräsivät suurimman osan paikan leiriläisistä pitämään hauskaa.

Tähän väliin on pakko antaa erikoismaininta Marika ”Pena” Miettisen vetämälle krapulabingolle, jonka toisen emännän piti käydä vähän välillä helpottamassa oloaan bingoteltan takana. En ole aikoihin näin hauskaa krapulabingoa todistanutkaan, lisäksi aina sanavalmiit leiriläiset toivat tähänkin oman komediansa. Hymyilyä aiheuttivat varmasti myös leiri-Jeesuksen perjantaina vetämät promillepohjat.

On toki myös mainittava, että leirinnässä oli myös Zoom-striimi, joka alkoi jo juhannusviikon keskiviikkona (17. päivä). Tapahtumajuontaja Mikko Jokipiin isännöimä striimi välitti Zoomia käyttäneille festaritunnelmien fiilistelijöille livekuvaa leireiltä, ja likimain kuka tahansa sai osallistua striimiin näin halutessaan, kunhan aihe liittyi jollain tapaa Nummirockiin. Esimerkiksi Tukholmassa tällä hetkellä majaileva Nummirockin kuvaaja-ässä ja graafinen suunnittelija Jussi Panula piti torstaina noin kaksituntisen katsauksen vanhoihin Nummirock-grafiikoihin ja kuviin.

Sellainen festivaali tällä kertaa. Varmasti tulevaisuutta ajatellen jokainen oppikin tästä jotain. En voi olla ainut jolla on käynyt mielessä, että festivaalia voisi jatkossakin striimata nettiin. Festivaalin pääpromoottorin, Tero Viertolan mukaan monenmoista on mietitty tulevaa ajatellen, mutta vielä ei ole aika tehdä ratkaisuja. Meidän täytyy siis vain malttaa vielä tovi.

Paljon jäi taas sanomatta, mutta PND (post-Nummirock depression) puskee päälle taas vähäsen, joten on pakko lopettaa – ei muuta, kuin kiitos Nummirock, ja nähdään ensi vuonna!

#oispanummi

Kuvat & teksti: Jarmo Hänninen Photography // Jarmophoto

Nummirock.fi
Nummirock Facebook
Nummirock Instagram
Nummirock YouTube

 

Luetuimmat

Uusimmat