Parhaat pelit rockteemalla

Metalli sopii moniin kulttuuri-ilmiöihin kuin nakutettu. Monet pelit ovat lainanneet teemansa ja tunnelmansa rock- tai metallimusiikista, ja usein tämä on johtanut jopa varsin menestyksekkäisiin pelijulkaisuihin. Rockteemaisia pelejä löytyy niin PC:lle kuin eri konsoleillekin, mutta myös esimerkiksi kolikkopelien valmistajat ovat tarttuneet teemaan yllättävän innokkaasti.

Konsolipelit

Tunnetuimpiin rockteemaisiin konsolipeleihin kuuluu ehdottomasti Guitar Hero. Aikanaan PS2:lle julkaistu peli nousi huimaan menestykseen, ja siitä julkaistiin useita versioita – viimeisimpänä liveversio, mutta myös mm. Metallica-teemainen Guitar Hero: Metallica. Suosittu Rock Band on jo pitkään taistellut rock-pelien kuninkuudesta Guitar Heron kanssa konsolipelien joukossa. Rock Bandista on myös tehty erikoisversioita, kuten Green Day: Rock Band.

Samalla teemalla toimii myös BandFuse: Rock Legends, joka ei kuitenkaan niittänyt yhtä paljon menestystä kuin GH. BandFuse sai kuitenkin yleisesti ottaen hyvät arvostelut ilmestyessään. Pelistä löytyy monia klassikkoja esimerkiksi Jimi Hendrixiltä ja 90-luvun suurilta bändeiltä, mutta myös useita uudempiakin kappaleita.

PC- ja verkkopelit

Monet suosituimmista peleistä on jo muokattu useille alustoille sopiviksi. Esimerkiksi Doom on saatavilla PC:n lisäksi PlayStationille ja Xboxille. MS-DOS-alustalla tunnetuksi tullut peli on kenties yksi ensimmäisiä metallipelejä, monille jopa ensimmäinen ikimuistoisimpia sen ajan pelejä. Aikanaan merkittävä 3D-grafiikka ja väkivaltaisuus keräsivät pelin pariin miljoonia pelaamia, ja nettipelaamisen aikakausi alkoi pelin ilmestymisen myötä. Musiikki pelissä ei ole metallibändeiltä, mutta se on vahvasti inspiroitunut mm. Slayerin, Metallican ja Panteran musiikista. Lisäksi metallimpaa teemaa saa hakea; pelaaja taistelee pelin läpi demoneita tappaen metallin soidessa.

Punk-o-Matic on täysin musiikille omistettu verkkopeli, jossa pelaaja pääse itse tekemään punkkia. Pelin suosio piilee siinä, että vaikka se on helppo lähestyä ja aloittaa, korkealla tasolla pärjääminen vaatii todellista taitoa. Pelissä voi itse tehdä oman bändinsä, ja omat kappaleet voi muuntaa mp3-muotoon.

Kiss: Psycho Circus on puolestaan Kiss-yhtyeen musiikkia hyödyntävä ensimmäisen persoonan ammuntapeli. 2000-luvun taitteessa julkaistu peli perustuu oikeastaan Todd McFarlanen Kiss-sarjakuviin, joissa bändin jäsenet saavat yliluonnollisia kykyjä. Peli sai ilmestyessään melko vaihtelevia arvosteluja.

Muut pelit

Kiss-teemaan on tartuttu myös kolikkopelivalmistajien toimesta. WMS julkaisi bändiin perustuvan kolikkopelin, josta löytyy mm. Gene Simmonsin kieli symbolina ja bändin albumeihin perustuvia bonuskenttiä.

Myös muut rockbändit ovat innoittaneet kolikkopelien valmistajia. Esimerkiksi Leander Games on julkaissut Megadeth-teemaisen kolikkopelin, jossa erikoisiakin toimintoja – kuten naisvankien etsiminen. Mr Greenin sivuilta näkee myös, että NetEntiltä on puolestaan tullut kokonainen trilogia rock-pelejä; yhtiö on nostanut teemoiksi Motörheadin, Jimi Hendrixin ja Guns ’n Rosesin. Ensimmäinen ja viimeinen ovat keikkateemaisia, ja pelaaja pääsee nauttimaan bändien musiikista ja kuvittelemaan olevansa keikalla. Jimi Hendrix-pelissä ollaan myös keikalla, mutta peliin on lisäksi sisällytetty värikkäät, hienosti toteutetut 60-luvun grafiikat.

Myös lautapelien saralla on julkaistu muutamia pelejä rock-teemalla. Esimerkiksi Rock Science tutustuttaa pelit rockin historiaan. Se on tietovisa, jossa kilpaillaan kuudessa eri kategoriassa. Jännittävin kategorioista lienee Rock the Song, jossa pääsee esittämään lempikappaleen ilman sanoja. Pelissä on kolme vaikeustasoa: Poser, Fan ja Scientist. Korttipeleistä Lords of Rock on myös pureutunut teemaan. Siinä pelaajat ovat rock-jumalia, joiden pitää eri taitojen voimalla pitää konsertteja ja kilpailla muita bändejä vastaan.

Yhteenveto

Metalheadeille ja rokkareille löytyy pelejä laidasta laitaan, ja kaksi intohimoa on todellakin mahdollista yhdistää sujuvasti. Keskinkertainenkin peli paranee, kun sen musiikit ovat omalta lempibändiltä, ja muiden samanhenkisten ihmisten kanssa pelaaminen on vieläkin hauskempaa. Todellinen musiikkidiggari voi helposti ujuttaa rockin lähes jokaiseen harrastukseensa.

Kommentoi julkaisua