Punkin puraisu – Tampere Punk Fest 2018

Kirjoittanut Johanna Ania - 17.6.2018
Tampere Punk Fest 2018 kuva: Jouni Parkku

Suomen suvessa vietettiin viime viikonloppuna metallin juhlaa. Festarikansa kokoontui niin Hyvinkäälle, Helsinkiin kuin Tampereelle. Tampere toimi metallin lisäksi punkin kehtona, kun kautta aikain ensimmäinen Tampere Punk Fest järjestettiin 8.-9. kesäkuuta. Festivaalipaikkana toimi Lielahden tehdasalueella sijaitseva Kuivaamo. Festivaalikäyttöön oli valjastettu kolme lavaa, joilla nähtiin viikonlopun aikana lähes kolmekymmentä bändiä. Tapahtuman ohjelma kattoi suomipunkin lisäksi spektaakkeleita niin Espanjasta, Puolasta, Virosta, Tsekistä kuin Englannistakin. Kaukaisimmat artistit olivat tulleet Tampereelle Japanista saakka. Ohjelmaan kuului myös skeittausta, sekä esimerkiksi Tampereen itä-länsi -köydenvetokilpailu.

Tampere Punk Fest 2018 kuva: Jouni Parkku

Festaritunnelmaan päästäkseni jututin helsinkiläistä Arttua, joka ylisti tapahtumaa niin järjestelyjen kuin lineupin osalta. Koska olen sen verran untuvikkoinen punk-musiikin kuuntelija, haastoin itseni lähinnä nuuhkimaan festareiden tunnelmaa sekä sisäistämään punkin sanomaa.

”Tämä on uskomattoman kokoinen tapahtuma. Voi vain kuvitella, miten paljon työtä tämän kokoamiseen on käytetty. Line up on ihan pirun kova. Se, mikä iski ensimmäisenä, oli just nämä esiintyjät. Täällä on niin kova määrä kovia bändejä sekä kotimaasta että ulkomailta, että toivottavasti tämä järjestetään ensi vuonna uudestaan,” kommentoi Arttu tapahtumaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arttu oli tullut katsomaan erityisesti Disorderia (UK), joka on Englannissa vuonna 1980 perustettu hardcore punk -bändi. Anekdoottina kerrottakoon, että Disorderin keikan jälkeen kuulin kommentin, jonka mukaan ”Disorderin viimeinen hyvä keikka oli vuonna 1982″.

Lauantain ohjelmasta nostan esiin Kohu-63:n ja Radiopuhelimien keikat. Kohu-63 on tamperelainen  hardcore punk -bändi, jonka ensimmäinen ”Lisää verta historiaan” -niminen studioalbumi on julkaistu jo vuonna 1982. 35-minuuttiseen keikkaan mahtui kuvainnollisesti verta, hikeä ja vauhdikkaita tilanteita. Biisit iskivät rytinällä takaraivoon ja takoivat tiensä sieluun saakka. Radiopuhelimet päätti perjantain tunnin setillään. Keikalta jäi mieleen laulaja J.A. Mäen kieppuminen, kiipeily sekä, sanotaanko, raivostuttavan upea teatraalisuus ja aggressiivisuus. Ja eturivissä takovat nyrkit kattoa kohden.

Tampere Punk Fest 2018 kuva: Jouni Parkku

Juttelin lauantaina Helenen, Samin ja Antin kanssa lisää punk-musiikista. Keskustelun aikana selvisi, että punk on henkinen tila, elämäntapa, yhteisöllisyyttä. Se on arvomaailma, solidaarisuus ja tasa-arvo. ”Punk” on rehellistä, itse tehtyä, kuten Antti kertoo:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Punkissa on enemmän rehellisyyttä ja sitä tehdään enemmän sydämellä kuin esimerkiksi nykyajan metalli. Olen old school -jätkä ja tuntuu, että metalli on menettänyt omassa genressään sen merkityksen, mitä se nykyään edustaa. Punk on mielestäni pysynyt aina sellaisena, että se on rehellinen itselleen”.

Keskustelu kääntyi kuin huomaamatta muotiin ja trendeihin. Tänä päivänä niitit, hakaneulat, musta nahka ja räikeän väriset hiukset koristavat katukuvaa. – Asioita, jotka olen tottunut yhdistämään lähinnä ”punkkareihin”. Onko silloin ”punk”, jos pukeutuu muodin mukaisesti hakaneuloihin ja niitteihin?

”Jos ei keksitä mitään uutta, niin mennään alakulttuureihin. Alakulttuurit ovat pärjänneet aina ja tulee aina olemaan undergroundia. (–)  Eihän ne voi ottaa jotakin Adidaksen logoa siihen (muotiin), niin miksi ne voi ottaa jonkin punk-bändin logon? Justin Bieberillä oli t-paita, jossa oli Black Flagin logo, ja sen päällä luki ’Justin Bieber’, ei ’Black Flag’.”

Tampere Punk Fest 2018 kuva: Jouni Parkku

Lauantain bändeistä nostan esiin kuopiolaisen Ongelma-bändin. Ongelma on vuonna 2014 perustettu bändi, joka omien sanojensa mukaan soittaa rokkia, koska se on kivaa. Miehillä näyttikin olevan kivaa sen 40-minuuttisen, jonka he paahtoivat lavalla. Välillä laulaja-kitaristi Ville siirtyi vallan mikin varteen, kun näin bändiä etukäteen tuntematta lavalle näytti nousevan yleisöstä valmis kitaristi vetämään omaan korvaani punkilta kuulostavaa musiikkia. Ongelman settilistalta jäi erityisesti mieleen ”Mä en haluu nukkuu tänä yönä” -biisi, joka laittoi jalkoihin vipinää ja pään heilumaan tunnelman tahdissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ja, ei, en nukkunut tänä yönä. Enkä sitä seuraavana.

https://www.facebook.com/KOHU-63-50815414095/
RADIOPUHELIMET
https://www.facebook.com/kuopionongelma/
http://www.tamperepunkfest.com

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat