Sevendustin ja All That Remainsin yhteiskiertue oli onnistunut kokonaisuus, vaikka ongelmilta ei vältytty

Sevendust

Joulukuu potkaistiin Iso-Britanniassa vauhdilla käyntiin, kun Sevendust ja All That Remains toteuttivat kuuden keikan mittaisen yhteiskiertueen 1.-7. joulukuuta. Kiertue alkoi Southamptonista ja jatkui sieltä Lontoon, Manchesterin, Glasgowin ja Nottinghamin kautta Bristoliin. Kiertueella oli myös Suomi vahvasti edustettuna, kun oululainen violent pop -yhtye Blind Channel lämmitteli yleisön pääbändeille. Keikkaillat pitivät sisällään siis kolmen bändin keikat: puolen tunnin setin Blind Channelilta ja tunnin mittaiset setit All That Remainsilta ja Sevendustilta.

Kiertueen alussa keikat alkoivat noin puoli tuntia ovien aukeamisen jälkeen, kun Blind Channel aloitti puolen tunnin settinsä uuden intron saattelemana. Kuullessani Blind Channelin lämmittelevän lauteet Sevendustin ja All That Remainsin kaltaisille alternative metal/metalcore -bändeille kyseenalaistin, onko genreissä liian suuri ero, sillä loppujen lopuksi Blind Channelin tuotanto on niin paljon edellä mainittujen tuotantoa kevyempää. Settilista oli kuitenkin laadittu selvästi pääbändejä ajatellen, joten listalle valikoitui raskaampia kappaleita kuten vastajulkaistu sinkku ”Over My Dead Body”, ”Enemy For Me” ja yleisön ääntä avaava ”Bullet (With Your Name On It)”. Uusimman sinkun voit kuunnella musiikkivideon kera jutun lopusta.

Blind Channelin keikat olivat jokaisessa kaupungissa tuttuun tapaan räjähtävän energisiä, ja Blind Channel onnistui täyttämään lämmitelijän saappaat niin hyvin kuin suinkin mahdollista bändien välisestä pienestä genre-erosta huolimatta. Vaikka yleisö oli muutamassa kaupungissa hieman jäinen, sai viimeistään ”Bullet (With Your Name On It)” yleisön vastaamaan bändin ”I’ve got a bullet with your name on it!” -huutoon ”Name on it!” Kiertueen puolen välin tietämillä aikataulut muuttuivat, ja Blind Channelin oli määrä aloittaa keikkansa jo kymmenen minuuttia ovien aukeamisen jälkeen, mikä oli sinänsä harmi, koska porukkaa ei ehtinyt sisälle kuin muutama kourallinen Blind Channelin aloittaessa.

Puolisen tuntia Blind Channelin jälkeen oli All That Remainsin vuoro aloittaa oma settinsä. Setti alkoi vauhdikkaasti ”Two Weeks” -kappaleella ja jo heti setin alussa huomasin harmikseni, ettei tulossa ollut showta, josta jäisi kotiin kerrottavaa. Bändillä oli paljon ongelmia lavalla koko kiertueen ajan, eikä homma tuntunut toimivan – eihän tuo ole tosin mikään ihme bändin alkuperäisen kitaristin, Oli Herbertin, kuoleman jälkeen. Yleisön kanssa oli todella vähän kontaktia, jos sitäkään, ja bändiltä tuntui puuttuvan kokonaan tietynlainen show-mieli. Bändistä huomasi, että jotain tärkeää puuttui.

All That Remainsin keikan puolen välin tienoilla laulaja Philip Labonte kertoi bändin kokeneen merkittävän menetyksen pari kuukautta sitten ja osoitti kunnioituksensa Oli Herbertille kuvaillen hänen rakastaneen metallia ja kiertueita. Puheen aikana tila täyttyi yleisön kovalla ”Oli! Oli! Oli!” -huudolla, jota jatkui vielä tovi ennen kuin Labonte esitteli Herbertin korvaajan Jason Richardsonin. Sen jälkeen bändi soitti kappaleen ”Wasteland” uudelta ”Victim of the New Disease” -albumilta. ”Wasteland” oli yksi viimeisiä kappaleita, joita Oli Herbert soitti. Uudelta albumilta All That Remains soitti myös ”Fuck Love” -nimisen kappaleen. Uusi tuotanto upposi yleisöön kuin kuuma veitsi voihin, ja yleisö selvästi odotti kuulevansa uutta tuotantoa. Minulle mieleen painuivat hieman vanhempi kappale ”Not Alone” ja rauhallisempi ”What If I Was Nothing?” yleisön laulaessa mukana täydestä sydämestään.

Kahden bändin jälkeen yleisö oli selvästi valmis Sevendustille. Innostuksen pystyi aistimaan yleisöstä. Sevendustin keikat olivat tasaista laatua, ja niitä pystyikin seuraamaan tylsistymättä monta iltaa putkeen – täydellinen vastakohta All That Remainsille. Basisti Vinnie Hornsby otti kontaktia yleisöön bongaillen ja osoitellen ihmisiä yleisöstä ja heitellen yleisöön plektroja ja rumpukapuloita. Hänen hymynsä lavalla näkyi takariviin asti, ja se tarttui myös yleisöön. Oli hienoa seurata Hornsbyn tekemistä ja sitä, miten hän nautti esiintymisestä. Lavalla oli nähtävää koko keikan ajan ja moshpitit pyörivät yleisössä tasaisesti bändin kannustaessa yleisöä liikkumaan. Ja yleisö teki työtä käskettyä.

Myös Sevendust muisti All That Remainsin kohtaamaa menetystä ja osoitti bändille tukensa omistaessaan ”Shine” -kappaleen Oli Herbertille ja koko yhtyeelle. Herbertin menetys oli kova paikka myös Sevendustin laulajalle Lajon Witherspoonille, sillä hän selvästi herkistyi puhuessaan kuolleesta ystävästään. Sevendustin setin viimeisen vartin aikana esitetty ”Bitch” sai yleisön innostumaan järisyttävän kovaan yhteislauluun, josta nautittiin selvästi lavallakin, ja yleisöä haluttiin laulattaa lisää. Illan päätti ”Face To Face”, jonka aikana yleisön viimeisetkin mehut kulutettiin loppuun illan viimeisissä moshpiteissä.

Kiertue oli kokonaisuudessaan onnistunut ja järjestelyt toimivat kunnolla. Aikataulut pitivät paikkansa, ja yleisöä riitti tasaisesti joka keikalle. Keikat olivat myös visuaalisesti hienoja upeiden valoshowden vuoksi. Valot mukailivat erinomaisesti musiikkia, mikä vielä paransi keikkoja kokemuksena. Pienen kysymysmerkin herätti kuitenkin se, miten aikaisin Blind Channel joutui aloittamaan settinsä muutamana päivänä.

Kommentit