Sodom – Decision Day

Thrash-kulttikokoonpano Sodomin tahdista ei näytä tulevan loppua, vaikka yhtyeelle on kertynyt ikää jo 35 vuotta. Sodasta ja kuolemasta on raivottu ties kuinka monta kertaa, mutta silti Saksan oma veteraanibändi tarjoaa jotakin uutta. Syksyllä 2016 päivänvalon näkee yhtyeen 15. studiojulkaisu ”Decision Day”, joka jatkaa sodankäyntiä omassa sarjassaan.

Viimesen kymmenen vuoden aikana Sodomin tuotannon taso on ollut hyvänlaatuista ja moitteetonta. Toki jokaisesta albumista löytyy omat pienet ongelmansa, mutta voin valehtelematta myöntää, etteivät julkaisut ole pelkästään keskinkertaisuudella höystettyjä lättyjä. Esimerkiksi kolmen vuoden takainen ”Epitome of Torture” (2013) on raaka, nopea ja ilkeä julkaisu, josta monet kriitikot ovat antaneet hyvää palautetta. Pidän itsekin kyseisestä albumista sen verran, että Sodomin uusin julkaisu pitää pistää soittimeen pyörimään ja kuunnella, mitä veteraanit tarjoavat tällä kertaa.

Jatkaako ”Decision Day” samaan tapaan kuin viimeisin julkaisu? Tom Angelripper ja kumppanit todistavat tänäkin päivänä sen, mistä Sodom on höystetty. Pommitusjäljet ovat sitä luokkaa, että heikoimpia hirvittää. Ensisijaisesti ”Decision Day” kuulostaa ja tuntuu edelleen siltä samalta, vanhalta tutulta Sodomilta, mutta jossakin vaiheessa vahva ja väkevä Sodom kompastuu sotatantereella. Aluksi lähes jokainen kappale on luodinkestävä ja vahva, mutta niitä enemmän kuunnellessa tuntuu, että samaa ideaa ja kaavaa käytetään useasti kappale toisensa perään. Toisekseen kappaleiden kertosäkeitten pitäisi viimeistään herättää kuuntelijat eloon, mutta muun muassa ”In Retribution” -viisun kertosäe on laiska ja laimea, vaikka kappaleen alku kuulostaa lupaavalta ja mallikkaalta. Samantapaista laiskuutta ja pienimuotoista väsymystä kuuluu myös ”Strange Lost World” -raidassa, minkä vuoksi kappale on hyvin mitäänsanomaton.

Panoslaukusta löytyy toki takuuvarmoja valintoja, jotka jo ensimmäisellä kerralla jäävät hyvin mieleen. Ilkeä ja kiero ”Caligula” ja rokkaava ”Rolling Thunder” toimivat viimeisen päälle hyvin ja uskon, että nämä kappaleet toimivat jopa paremmin livenä. Myös entuudestaan tuttu ”Sacred Warpath”, vaihteleva ”Decision Day” ja nopea ”Blood Lions” ovat mainioita sävellyksiä, joita Sodom on luonut nykytuotantoonsa.

Tiivistettynä ”Decision Day” -albumi on mainio julkaisu, mutta edelliseen ”Epitome of Torture” -levyyn verrattuna se on muutaman askeleen heikompi. En usko, että ”Decision Day” luokitellaan Sodomin uran parhaimpiin tuotoksiin. Ottaen huomioon, miten vanha yhtye Sodom on, se pystyy kuitenkin vielä saamaan aikaan hyvää. ”Decision Day” voisi olla huonompaakin jälkeä, mutta onnekseen se on vain harhaluuloa.

7+/10

Kappalelista:

01. In Retribution
02. Rolling Thunder
03. Decision Day
04. Caligula
05. Who is God?
06. Strange Lost World
07. Vaginal Born Evil
08. Belligerence
09. Blood Lions
10. Sacred Warpath
11. Refused to Die
12. Predatory Instinct

Sodom Facebook

Sodom Offical Website

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua