Tekemistä vailla? Tässä neljä musiikkidokumenttia, jotka ovat ehdottomasti katsomisen arvoisia

Kaipaatko tekemistä tylsiin päiviin? Onko netti jo koluttu, ikasinot.com käyty läpi, kirjahylly luettu läpi ja levyt kuunneltu läpi kymmeniä kertoja? Rock-dokumentit ovat loistavaa katsottavaa ja mikä parasta – niitä löytyy hyvin tämänpäivän suoratoistopalveluista. Ne pistävät miettimään, millaista muusikon elämä oikein on ollut ja on nykyäänkin.

Musiikkidokumentit kertovat jonkun artistin tarinan ja ne ovatkin mielenkiintoista katsottavaa. Jostain syystä rock-artistien elämät kiehtovat ja se onkin hyvä aihe kuvata dokumenttielokuva. Dokumenttien juoni ja tyyli riippuu pitkälti siitä, millainen kuva dokumentin on tarkoitus henkilöstä tai bändistä antaa. Dokumentin tyyli voi riippua myös siitä, onko artisti elossa vai ei. Pitkän uran tehneen maailmanluokan artistin dokumentti voi olla tyyliltään hyvin erilainen kuin vasta viime vuosien aikana aloittanut uuden tulokkaan. Lue ehdotuksemme kiinnostavista rock-dokumenteista, jotka ovat katsomisen arvoisia.

Metallican dokumentti vuodelta 2004

”Metallica – Some Kind of Monster” on vuoden 2004 dokumentti, joka sukeltaa Metallican elämään. Dokumentin ovat ohjanneet Joe Berlinger ja Bruce Sinofsky. Dokumenttielokuva on huimat 2 tuntia ja 21 minuuttia pitkä, joten mikään lyhyt pätkä ei ole kyseessä. Elokuva syventyy yhtyeen ”St. Anger” -albumin tekoon ja siinä tarkastellaan yhtyeen sen aikaisia kriisejä, kuten alkoholiriippuvuutta sekä bändin jäsenen eroa.

Dokumentti näyttää yhtyeen todelliset tunteet, rosoisuuden ja eritoten vihaisuuden. Se ei kaunistele totuutta, vaan kertoo asioista niin kuin ne tuolloin olivat. Yhtyeellä oli niin paljon ongelmia, etteivät enää pystyneet itse selvittämään niitä, joten palkkasivat itselleen hintavan psykiatrin, jolle yhtye maksoi palkkiota jopa kymmeniätuhansia dollareita kuussa.

Bohemian Rhapsody

Vuoden 2018 ”Bohemian Rhapsody” kertoo Queen-yhtyeen tarinan. Se keskittyy lähinnä laulaja Freddie Mercuryyn ja on todellinen kunnianosoitus bändille ja sen musiikille. Queen kuuluu maailmamme tärkeimpiin yhtyeisiin ja heidän musiikkinsa on jäänyt historiaan.

Dokumenttielokuvan budjettina oli valtavat 52 miljoonaa dollaria ja se tuotti 904 miljoonaa dollaria. Queen onkin yksi maailman kaikkien aikojen suosituimmista yhtyeistä, joten ei ole ihme, että elokuva keräsi paljon katsojia. Elokuva menestyi myös Suomessa ja täällä katsojia oli vuoden 2018 aikana jopa yli 300 tuhatta.

”Bohemian Rhapsody” on jokaisen must-see -elokuva. Se on eittämättä yksi tärkeimpiä ja taidokkaimpia dokumenttielokuvia, jotka kertovat historiallisen uran tehneestä yhtyeestä, jonka nimi on tuttu suurelle osalle ihmisistä – vaikka et bändin fani olisikaan. Toki tätä(kin) elokuvaa on syytetty totuuden vääristelystä, mutta kukapa osaisi tehdä elokuvan, joka on sataprosenttisesti totta?

The Dirt – Elokuva Mötley Crüesta

Elokuva, joka ei sovi herkille – eikä lapsille. 108 minuutin elokuva kertoo Mötley Crüen törkyisestä elämästä. Elokuvan nimikin on suomennettu sopivasti ’The Dirt – Törkytehdas’. Elokuva julkaistiin alunperin Netflixissä vuonna 2019.

Elokuva alkaa aivan alusta, eli Nikki Sixxin ollessa vielä lapsi. Se etenee, kertoen bändin alkuperäisestä perustamisesta ja bändin nimen valinnasta. Elokuva ei kaunistele, vaan näyttää häikäilemättömästikin bändin jäsenten ongelmat ja elämän valinnat. Elokuva ei sovellu herkimmille katsojille, sillä luvassa on niin huumeita, väkivaltaa kuin kehon eritteitäkin. Elokuva välittää bändistä villin mielikuvan ja sen, että he elivät todellista rock’n roll -elämää.

Dokumentti The Rolling Stonesista

”Gimme Shelter” on vuonna 1970 ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva The Rolling Stones -yhtyeestä. Se keskittyy yhtyeen vuoden 1969 Yhdysvaltain kiertueeseen.

Elokuva alkaa keikasta, joka pidettiin Madison Square Gardenilla, josta on itseasiassa julkaistu oma livelevynsä. Se etenee näyttäen kuvamateriaalia bändin jäsenistä katselemassa filmin editointia. Elokuvan odotetuimpia kohtia on Altamont Speedway Free Festivalissa kuvatut pätkät. Yhtye oli tapahtumassa pääesiintyjänä. Tapahtuma muistetaan erityisesti sen väkivaltaisista välikohtauksistaan. Konsertin välikohtauksiin sisältyi muunmuassa eturivin puukotus, neljä kuolemaa ja muita väkivaltaisuuksia.

Kaikki alkoi mennä pieleen jo heti alusta. Paikalle odotettiin noin 20 000 hengen yleisö, mutta paikalle saapuikin väkeä runsaammin kuin oli odotettu – noin 300 000 henkeä. Ja kuten odottaa saattaa, kaikki eivät menneet hyvin. Helvetin Enkeleiden mukaan ottaminen järjestysmiehiksi ei myöskään ollut paras mahdollinen ratkaisu, vaikka sama olikin onnistunut Englannissa.

Dokumentti on katsomisen arvoinen, sillä tämänkaltaisia tapahtumia saati dokumentteja tuskin on muita. Nykyajan konserttien turvatoimet ovat huippuluokkaa eikä järkkäreiksi päästetä humalaisia. Ennen oli ennen ja huumeet olivat valitettavasti yleisiä ja se näkyi varsinkin tällaisissa öisissä konserteissa.

Edellämainitut dokumentit kannattaa katsoa, vaikka et olisi kyseisten artistien tai yhtyeiden fani, sillä ne näyttävät realistisesti, millaista rokkareiden elämä on joskus ollut tai voi olla. Meininki oli vuosikymmeniä sitten täysin erilainen kuin se on nykyään eikä dokumenttien tapahtumat todennäköisesti voi nykypäivänä enää tapahtuakaan. Tosin artistien henkinen terveys on nykypäivänäkin usein koetuksella ja heidän täytyy selvitä sellaisista asioista, joita ei monessa muussa ammatissa tule vastaan. Dokumentit avaavat artistien maailmaa ja sitä, mitä he ovat käyneet uriensa aikana läpi. Dokumentit ovat toden totta hyviä katsottavia silloin, kun kaikki muu on jo katsottu.

Kommentoi julkaisua