Uutta verta: 20 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä #4

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 25.9.2019
(Kuvassa: Hiidenhauta, Lähiöbotox, Humavoid, Thank You Scientist)

Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet kuten Black SabbathMetallicaJudas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.

Vaikka aina silloin tällöin lukee ja kuulee ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itse asiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 20 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla ja joiden diskografia painottuu samalle vuosikymmenelle. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä. Edellisen listauksen pääset näkemään täältä.

Humavoid

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Espoolainen Humavoid on kotimaisen metallikentän selvä outolintu. Sen musiikissa kuuluu hyvin vahvasti djent-vaikutteet, mutta sen sijaan, että bändi lähtisi esimerkiksi Peripheryn viitoittamaan progressiivisen metalcoren suuntaan, pysyy Humavoid hyvin uskollisena tyylin isälle, Meshuggahille. Matalavireisiä riffejä, nykiviä grooveja, päätä huimaavia polymetrejä ja keytarin kanssa soitettuja teknisiä unisoneja. Bändin musiikki vetää turpaan ja onnistuu pelottamaan sekä teknisyydellään että dissonanssillaan. Bändissä soittavat muusikot ovat jo toki konkareita, mutta Humavoid on silti vasta nuori yhtye, joka ansaitsee kohota suosioon.

Somehow Jo

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pirkanmaalaisyhtye soittaa energistä vaihtoehtometallia, jossa on kuultavissa vaikutteita niin progesta kuin popistakin. Musemaiset syntikkalinjat ja taivaita tavoittelevat kertosäkeet yhdistyvät Good Tigerin ja Destiny Potaton kaltaisten modernien metalliyhtyeiden soittamiin omaleimaisiin kitarariffeihin. Bändin kakkosalbumi ”Tusk” julkaistaan marraskuun 22. päivä.

Korpsesoturi

Vuonna 2014 Kouvolan pimeydestä noussut Korpsesoturi luottaa perinteisiin tinkimättä iskevistä riffeistä, energisistä blast beateista ja toimivista kappaleista. Bändi hoitaa death metal -rypistelynsä uskottavuudella ja sellaisella vimmaisuudella, jota janoaa päästä katsomaan pimeän klubin syövereihin. Bändin debyyttialbumi ”Malus Corpus” julkaistiin vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähiöbotox

Rap metal elää ja voi hyvin. Siitä pitää huolen Helsinkiläinen Lähiöbotox, jonka musiikissa yhdistyy hardcoren vimmaisuus, hip hopin groovet ja nu metallin pomppivat riffit. Bändin keulilla meuhkaa rap-kaksikko Dosdela sekä Seksikäs-Suklaa. Jotain musiikin toimivuudesta kertoo se, että yhtyeen keikoilla on aina ihan järjetön meno. Bändin nimikkolyhytsoitto julkaistiin kuluneen vuoden aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Thank You Scientist

Anteeksi, tarjoilija, mutta metallissani on jazzia. Mutta jos sellaisesta suinkin pidät, niin yhdysvaltalainen Thank You Scientist on suositeltavaa kuunneltavaa. Jo kolmen studioalbumin verran jazzia ja metallia fuusioinut yhdysvaltalaisyhtye on nopeasti noussut yhdeksi progemetalli-skenen rakastetuimmista tulokkaista. Bändin viimeisin albumi ”Terraformer” julkaistiin kesällä.

Palehørse 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tamperelaisen Amendfoilin raunioista noussut Palehørse yhdistelee musiikissaan tarttuvia kertosäkeitä, polveilevia riffejä sekä punkin vimmaa ja asennetta. Yhtyeen nimeä kantava debyyttialbumi julkaistiin kuluneen vuoden aikana norjalaisyhtiö Indie Recordingsin kautta.

Fractal Universe

Ranskalaisyhtye soittaa teknistä death metallia hieman kollegoistaan poikkeavalla tavalla. Bändin musiikki hengittää huomattavasti enemmän kuin voisi kuvitella, sillä yleensä genressä on tapana täyttää jokainen kappale jatkuvilla blast beateilla, vaihtuvilla tahtilajeilla ja konemaisella tarkkuudella soitetuilla sooloilla. Sen sijaan Fractal Universe kehittää kappaleissaan jokaista riffiä ja jättää kuulijalle tilaa hengittää kaiken keskellä.

Maraton

Norjalaisen Maratonin musiikissa yhdistyvät viehkeällä tavalla Leprousin rytmiorientoitunut metalli, A-Ha:n popahtavat melodiat sekä esimerkiksi kotimaiseen Von Hertzen Brothersiin verrattavissa oleva ulosanti. Riffejä, mielenkiintoisia rytmejä, kimaltelevia syntetisaattoreita sekä suuria kertosäkeitä. Tämän bändin musiikki todellakin jää päähän soimaan.

Gloryhammer

Tämä Englantilais-Sveitsiläinen orkesteri soittaa mahtipontista power metallia sellaisella asenteella, että kaikki tahallinen ja tahaton juustoisuus vain toimii. Erilaisiin kostuumeihin lavalla pukeutuva bändi on viihdyttävää kuunneltavaa ja katsottavaa, ja kun päälle lisää vielä tarttuvat ja energiset kappaleet, on lopputuloksena raikasta ja hauskaa voimaheviä.

Fuming Mouth

Yhdysvaltalainen Fuming Mouth soittaa hardcoren ja death metallin sekoitusta, joka on erittäin äänekästä ja rosoista. Vahvistimista on gain-potikat täysillä, ja kitaroisti syljetään ulos liejuisia ja kirskuvia riffejä, jotka iskevät kuulijan maahan limaiseksi läntiksi. Sus siunatkoon, mitä menoa! Bändin debyyttialbumi ”The Grand Descent” julkaistiin vuonna 2019.

Maniac Abductor

Joensuulainen Maniac Abductor ei ole tullut pelleilemään, sillä homman nimi on perinnetietoinen ja aggressiivinen thrash metal. Kuten esikuvansa Lost Society ja Havok, soittaa bändi tyylitajuista rässiä, jossa muusikot soittavat tiukasti yhteen tinkimättä asenteesta.

Noituma

Keski-Pohjanmaan keskeltä kaikuu pakanallinen black metal, jonka esittäjänä toimii Noituma. Vuonna 2014 julkaistu yhtye on kerännyt tasaisesti kuulijakuntaa ympäri Suomea, ja ihan syystäkin. Bändin tasokas debyyttialbumi ”Ruoto” julkaistiin vuonna 2017.

Lasting Merit

Jyväskyläläinen Lasting Merit soittaa modernia progressiivista metallia, jonka vaikuttajana toimivat vanhojen mestarien ohella sellaiset bändit, kuten Tesseract ja Textures. Kunnianhimoinen nelikko julkaisi debyyttialbuminsa ”Kings And Queensin” keväällä.

Beaten To Death

Norjalaisesta Beaten To Deathista on saatavilla suhteellisen vähän tietoa, mutta sen musiikki puhuu puolestaan. Muun muassa Insensen entisistä jäsenistä koostuva yhtye soittaa äkkiväärää, rujoa, keskittymishäiriöistä ja murskaavaa grindcorea. Totta kai sekaan heitellään John Zornilta vaikutteita hakevaa vapaamuotoista jazzia ja Mike Pattonille kumartavia vokaalisuorituksia.

Northern Genocide

Lahdesta ponnistava kvartetti esittää industrial metallia, jossa yhdistyy varsin mielenkiintoisella tavalla Fear Of Domination, Mors Subita sekä Fear Factory. Bändin debyyttialbumi ”Genesis, vol. 666” julkaistiin kuluneen vuoden aikana.

Hiidenhauta

Vuonna 2012 perustettu, Satakuntalainen Hiidenhauta soittaa kaunista ja riipivää black metallia, jossa Suomalaisuus näkyy ja kuuluu. Luonnosta ja historiasta ammentavat sanoitukset on mitoitettu kalevalamittaan, ja jokaisessa tremolo-riffissä kuuluu pohjoinen melankolia. Bändin perustanut Tuomas Keskimäki ei suinkaan ole mikään uusi tekijä kotimaisella metallikentällä, mutta Hiidenhauta on silti rikollisen aliarvostettu.

Fiends

Yhdysvaltalaisen Fiendsin musiikissa yhdistyy kaoottinen post-hardcore, moderni progressiivinen metalli sekä avant-garde. Välillä musiikki kuulostaa hakevan piirteitään Toolilta, välillä Every Time I Dielta, välillä Dance Gavin Dancelta ja pian taas The Great Discordilta. Bändi on mielenkiintoinen tekijä modernin progressiivisen metallin kentällä, ja sen nimi sopii pitää mielessä.

Brymir

Vaikka tämä helsinkiläisyhtye perustettiinkin jo vuonna 2006, aloitti se levytysuransa vasta vuonna 2011. Siitä lähtien melodista death metallia esittävä orkesteri on kerännyt tasaisesti suosiota, ja varsinkin nyt uuden ”Wings Of Fire” -albuminsa myötä se on kiitettävässä nosteessa.

Merta

Vuonna 2017 perustettu Merta soittaa melodista vaihtoehtometallia, josta kuulee tavoitteet ja kunnianhimoisuuden päästä pitkälle. Hieman esimerkiksi Ember Fallssin ja Blind Channelin hengessä liikkuva yhtye erottuu kuitenkin edellä mainituista siinä, että se esittää musiikkinsa Suomeksi laulettuna.

Canvas Of Silence

Jyväskylästä ponnistava Canvas Of Silence esittää melodista metallia, jossa kuuluu silloin tällöin vivahteita esimerkiksi progressiivisesta metallista. Bändi on ehtinyt julkaista vasta yhden singlen, mutta vakuutuin yhtyeen energiasta ja asenteesta toimittuani kerran vahingossa valomiehenä heidän konsertissaan. Toivottavasti bändi julkaisee pian lisää.

 

Luetuimmat

Uusimmat