Uutta verta: 30 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä, jotka pitävät genren hengissä

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 19.10.2018
(Kuvassa: Oranssi Pazuzu, Sleep Token, Horrendous, Conjurer)

Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet kuten Black Sabbath, Metallica, Judas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.

Vaikka silloin tällöin voi lukea ja kuulla ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itseasiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 30 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi luonnollisesti lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan oma henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä.

Conjurer

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Britanniasta ponnistava extreme metal –yhtye Conjurer on kuin Gojira, Opeth ja Fit For An Autopsy yhdistäisivät voimansa. Bändin progressiivisvivahteinen mättö on raikas tuulahdus rosoisen, intensiivisen ja tunnelmallisen musiikin ystäville. Bändi julkaisi debyyttialbuminsa ”Mire” tänä vuonna.

VOLA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miltä kuulostaa, kun 70-luvun Pink Floyd yhdistetään Meshuggahiin ja Rammsteiniin? Näin tanskalainen progemetalli –yhtye VOLA kuvaa itseään vuoden 2016 debyyttialbumillaan ”Inmazes”, eikä kuvaus ole ollenkaan kaukana totuudesta. Tämä äärimmäisen innovatiivinen ja omaperäinen orkesteri vain sementoi asemaansa yhtenä modernin progen kiinnostavimmista yhtyeistä juuri julkaistulla ”Applause Of A Distant Crowd” –kakkosalbumillaan, jolla sen ilmaisu muuttui vielä monipuolisemmaksi.

Horrendous

Yhdysvaltalainen Horrendous on death metallin ylpeä soihdunkantaja. Neljästä taitavasta muusikosta koostuva yhtye on julkaissut vuodesta 2012 neljä studioalbumia, joista tuorein on hiljattain julkaistu ”Idol”. Kyseinen albumi on upea kunnianosoitus nimestään huolimatta kuolemattomalle genrelle rosoisine saundeineen, julmine riffeineen ja upeine sävellyksineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Black Peaks

Englantilainen Black Peaks on varsin mielenkiintoinen sekoitus Mastodonia, Isisia, Oceansizea ja Toolia. Kieppuvia melodioita, värikkäitä sointuja sekä vimmaista soittoa yhdistelevä yhtye julkaisi tänä vuonna toisen albuminsa ”All That Divides”, joka on kerännyt monia kiinnostuneita korvia puoleensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Frontierer

Odotatko musiikkisi murskaavan kokonaisia kerrostaloja? Kiehtooko sinua auditiivinen väkivalta? Mikäli et pelkää sellaista musiikkia, joka ärsyttää ja runnoo potentiaalisesti kaikkia aistejasi, suosittelen tutustumaan Frontiereriin. Täysin diy-estetiikalla toimiva mathcore-yhtye on kerännyt valtavan underground-suosion ympäri maailmaa jo välittömästi vuoden 2016 debyyttialbumin ”Orange Mathematics” julkaisun myötä. Bändin tuore ”Unloved” -albumi ilmestyi tänä kesänä.

Sleep Token

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sleep –nimistä jumalolentoa palvova kultti Sleep Token on varsin mielenkiintoinen ilmestys metallimaailmassa. Tämä maskeihin pukeutuva seurakunta on perverssi yhdistelmä indiepoppia ja djenttia varsin intensiivisillä äänimaailmoilla. Siitäkin huolimatta, että yhtye ei ole julkaissut kuin muutaman lyhytsoiton sekä pari singleä, on se kerännyt itselleen joukon omistautuneita seuraajia. Worship!

Haken

Englantilainen Haken on yksi progressiivisen metallin omaperäisimmistä yhtyeistä tällä hetkellä. Bändille ei tuota vaikeuksia sekoitella tekniseen musiikkiinsa sirkusmusiikkia, 80-luvun rumpukoneita ja syntetisaattoreita, Bach -tyylistä kontrapunktia, raskaita 8-kielisillä kitaroilla soitettuja metalliriffejä tai dubstep -osuuksia. Yhtyeen viides studioalbumi ”Vector” julkaistaan 26. lokakuuta 2018.

Møl

Tanskalainen blackgaze -yhtye Møl esittää Deafheavenin ja Ghost Bathin kaltaisten yhtyeiden tulkitsemaa tunnelmallista black metallia, mutta vielä synkempänä ja raskaampana. Riipiviä äänimaailmoja ja myrkyllisiä riffejä sylkevä yhtye on toivotun kylmä ja julma uusi tekijä genressään. Yhtyeen debyyttialbumi ”Jord” ilmestyi tänä vuonna.

Greyhaven

Debyyttialbuminsa vuonna 2014 julkaissut Greyhaven on ristisiitos mathcorea, metalcorea sekä vaihtoehtometallia. Bändin tänä vuonna julkaistu toinen studioalbumi ”Empty Black” on kuulokuvaltaan kuin yhdistelmä The Dillinger Escape Plania, Thricea, Underoathia ja Deftonesia.

Car Bomb

Jos etsit jotakin kaoottista, avant-gardea ja aivot sulattavaa uutta metallia, kannattaa ehdottomasti tutustua Car Bombiin. Yhtyeen dekonstruktiivinen käsitys metallista on kuin Frank Zappa tähdittämässä korruptoitunutta Stanley Kubrick -elokuvaa, jonka soundtrackina soi Meshuggah. Bändin osuvasti nimetty kakkosalbumi ”Meta” julkaistiin vuonna 2016.

Arcane Roots

Englantilainen trio Arcane Roots yhdistelee musiikissaan kimaltelevaa progressiivista metallia sekä elämää suurempia pop -melodioita. Yhtyeen uusin albumi on vuonna 2017 julkaistu ”Melancholic Hymns”.

Loathe

Vuonna 2017 debyyttialbuminsa ”The Cold Sun” julkaissut Loathe on raskas yhdistelmä metalcorea ja nu-metallia. Bändin rosoiset ja aggressiiviset riffit yhdistettynä paikoitellen jopa Deftones -tyylisiin tunnelmointeihin luo yhtyeelle varsin omaperäisen ja iskevän yhdistelmän rujoutta ja kauneutta.

Sectioned

Möykäksi ja melusaasteeksi luonnehdittavan musiikin ystävien kannattaa ehdottomasti tutustua Sectionediin. Tämä skottiyhtye julkaisi äänekkään, meluisan ja raskaan debyyttialbuminsa ”Annihilated” tänä vuonna.

Zeal & Ardor

Miltä mahtaisi kuulostaa, jos kaksi erilaista ”mustaa musiikkia” kohtaisi toisensa? Yhdysvaltalainen Zeal & Ardor näyttää mallia yhdistelemällä black metal -tyylisiä ideoita ja äänimaisemia negrospirituaaleihin ja bluesiin. Hyvän esimerkin bändin synkästä gospelista antaa sen tänä vuonna julkaistu kakkosalbumi ”Stranger Fruit”.

Leprous

Norjalainen Leprous on ehtinyt kohota yhdeksi progressiivisen metallin ylistetyimmäksi uudeksi kokoonpanoksi. Bändin akrobaattiset ja kauniit lauluosuudet yhdistettynä matalavireisiin kitaroihin ja äkkiväärästi poukkoileviin synkooppirytmeihin on varsin omalaatuista ja innostavaa kuunneltavaa. Bändi julkaisi vuonna 2017 viidennen albuminsa ”Malina”, jossa yhtälöön lisätään vielä kauniita jousisovituksia.

Twelve Foot Ninja

Omaperäisesti nimettyä Twelve Foot Ninjaa on ehditty kutsua jo Australian versioksi System Of A Downista. Kyseinen väite ei ole mitenkään kovin kaukana totuudesta. Tämä aussiorkesteri on tunnettu taipumuksestaan hypätä kappaleidensa sisällä erilaisiin tyyleihin ja tunnelmiin aina funkista sambaan ja djenttiin. Bändin kakkosalbumi ”Outlier” julkaistiin vuonna 2016.

The Great Discord

Naapurimaastamme Ruotsista ponnistava The Great Discord kuvailee itseään progressiiviseksi death popiksi. Bändin tummanpuhuvassa musiikissa yhdistyy moderni metalli eksentrisen, hieman 70-luvun Genesiksen Peter Gabrielin lavahahmoja muistuttavan solisti Fia Kempen kauniiseen ja voimakkaaseen lauluääneen. Lopputuloksena on varsin teatraalista ja dramaattista metallia, josta hyvän katsauksen saa yhtyeen vuonna 2017 julkaistulta kakkosalbumilta ”The Rabbit Hole”.

Oddland

Kotimainen modernia metallia esittävä Oddland on yksi niistä yhtyeistä Suomessa, joiden musiikissa kuulee kansainvälisen vaikutuksen ja potentiaalin. Bändin rytmisesti polveileva, melodinen ja raskas musiikki hakee laadullisesti vertaistaan kotimaan musiikkikentällä ja nostaa rimaa korkealle. Yhtyeen erinomainen kakkosalbumi ”Origin” ilmestyi vuonna 2016.

John Frum

Nimestään huolimatta John Frum ei ole uusi flanelliin pukeutuva indie folk -artisti, vaan rehellistä… noh, psykedeelistä death metallia. Kun yhtyeessä soittaa muusikkoja The Facelessista sekä The Dillinger Escape Planista, ja kun bändin nimi pohjautuu Tyynenmeren saarilla esiintyvään lastikulttiin, ei lopputulos voi olla muuta kuin äärimmäisen mielenkiintoista musiikkia. Bändin debyyttialbumi ”A Stirring In The Noos” ilmestyi vuonna 2017.

Atlas

Nokialta ponnistava Atlas on yksi harvoista kotimaisista metalcore -yhtyeistä. Northcoreksi musiikkiaan tituleeraavan bändin kappaleissa yhdistyy Architects -tyylisiä äänimaisemia Bring Me The Horizonin melodioihin ja Fit For A Kingin riffittelyihin. Kun sekaan heitetään vielä vaikutteita hip hopista ja pohjoisesta melankoliasta, on lopputuloksena kansainvälisestikin laadukasta metallia. Bändin debyyttialbumi ”Primitive” julkaistiin tänä vuonna.

Batushka

Puolalainen black metal -yhtye Batushka on varsin kiehtova orkesteri. Maskeihin pukeutuva, ortodoksisen kuvaston kanssa flirttaileva yhtye on nuoresta iästään huolimatta kerännyt huomattavan paljon suosiota ja onnistunut pysymään kiehtovan mystisenä. Bändin debyyttialbumi ”Litourgiya” julkaistiin vuonna 2015.

Lotus Eater

Vihaa, synkkyyttä ja groovea. Tätä kaikkea voi kuulla skotlantilaisen Lotus Eaterin matalavireisessä murskamusiikissa. Hardcorea, metalcorea ja djenttia musiikissaan yhdistelevä yhtye julkaisi omaa nimeään kantavan lyhytsoiton tänä vuonna.

Oranssi Pazuzu

Maailman pelottavimmaksi yhtyeeksikin nimetty kotimainen psykedeelisen black metallin airut Oranssi Pazuzu on yksi kotimaisen metallin mielenkiintoisimmista nimistä. Maailmanlaajuista suosiotakin niittänyt yhtye on jo vuodesta 2009 julkaissut hapokasta ja riipivää black metallia. Bändin vuonna 2017 julkaistu albumi ”Värähtelijä” on kuin Can olisi lentänyt avaruuteen, tullut jonkin avaruusdemonin riivaamaksi ja sittemin soittanut Darkhtronea.

Humanity’s Last Breath

Ruotsalainen metalliyhtye Humanity’s Last Breath on yksi raskaimmista yhtyeistä, joita viime aikoina on siinnyt. Bändi on niin raskas ja synkkä, että se nimeää Facebookissa tyylilajikseen yksinkertaisesti ”Evil”. Ja siltä yhtyeen musiikki kuulostaakin: äärimmäisen julmalta.

Power Trip

Thrash metallin elämänlankaa vaalii erinomaisesti teksasilainen Power Trip. Tämä ruoskivan metallin orkesteri on erittäin hyvä esimerkki siitä, että thrash metal on pysynyt tuoreena ja kiinnostavana genrenä aina 80-luvulta tähän päivään asti. Bändi julkaisi mainion kakkosalbuminsa ”Nightmare Logic” vuonna 2017.

Khroma

Helsinkiläinen Khroma todistaa sen, että matalavireiset kitarat, päällekäyvä metalli ja elektroniset vaikutteet sopivat hyvin yhteen. Nimensä veroinen yhtye on erittäin värikäs ilmestys kotimaisen modernin metallin kentällä.

Polyphia

Instrumentaalista progressiivista metallia esittävä Polyphia tuntuu tekevän kaikkensa pysyäkseen poissa lokeroista. Virtuoosimuusikoiden tuore kolmas albumi ”New Levels New Devils” on äärimmäisen kutkuttava yhdistelmä teknistä soittoa, modernia hip-hoppia ja jazz -grooveja.

Amendfoil

Mastodonia yhdistettynä rouheaan grooveen ja energiseen punk –poljentaan. Tältä ainakin omaan korvaani kuulostaa tamperelainen Amendfoil, jonka vuonna 2016 julkaistu kakkosalbumi ”Empyrean & Ophidian” on varsin vakuuttava taidonnäyte.

SkiZma

Sanoi kuka mitä tahansa, on SkiZma rikollisen aliarvostettu. Tämä kuhmolainen yhtye on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt arvostettavaa pioneerityötä kotimaisen djentin saralla á la Textures, Sikth ja Uneven Structure. Bändi julkaisi debyyttialbuminsa ”360rb” vuonna 2017 ja valmistelee parhaillaan toista julkaisuaan.

Cabal

Lista on hyvä päättää yhdellä brutaaleimmista ja raskaimmista uusista metallitulokkaista. Tämä tanskalaisyhtye yhdistelee haudan synkässä musiikissaan kaikkea deathcoresta djenttiin ja black metallista hardcoreen. Jos etsit murskaavia riffejä ja kylmääviä äänimaisemia, ota haltuun yhtyeen tänä vuonna julkaistu debyyttialbumi ”Mark Of Rot”.

Luetuimmat

Uusimmat