Alice Cooper on vieläkin rock-maailman elinvoimaisimpia ja omaperäisimpiä artisteja – arvostelussa ”Paranormal”

Alice Cooper ParanormalAlice Cooper on melkoinen rock ’n’ rollin kameleontti, sillä hänen uransa sisältää niin monenlaisia levyjä ja ennen kaikkea hän on luonut nahkansa onnistuneesti lukuisia kertoja ja toisaalta taas palannut ajassa taaksepäin ajattomien klassikoidensa äärelle ja käyttänyt niitä tyylikkäästi inspiraationa uuden luomiseen. Kuuden vuoden takainen ”Welcome to My Nightmare” -albumin jatko-osa ”Welcome 2 My Nightmare” oli osoitus siitä, että nuo asiat ovat edelleen todellisuutta. Tuo levy sisältää laajan ja monimuotoisen kokoelman kappaleita, joihin on otettu vaikutteita ja ideoita aivan kaikesta mahdollisesta. Toisaalta alkuperäisen ”Welcome to My Nightmaren” tunnelma sekä hullunkurinen rajattomuus ja kokeilunhalu tekevät siitä onnistuneen jatko-osan. Oikeastaan on pieni ihme, että niin monipuolinen albumi toimii niinkin eheänä kokonaisuutena. Toki tuollaisella levyllä ei voi välttää pientä hajanaisuutta, mutta lopputulos on silti yksi Cooperin parhaista albumeista.

”Paranormalilla” palataan pitkälle Alice Cooper -nimisen yhtyeen aikoihin, jolloin kovimmat hitit taottiin tyylipuhtaasta vanhan koulukunnan rock ’n’ rollista. Lähes kaikki ”Paranormalin” kappaleet ovat rakennettu tuon kaltaiselle pohjalle, joskin mukana on kappaleesta riippuen enemmän ja vähemmän myös Cooperin soolotuotannon moneen taipuvaa persoonaa ja kekseliästä tyylilajeilla leikittelyä. Näiden mainittujen asioiden mielikuvituksellinen ja monipuolinen yhdisteleminen tekee tästä levystä mielenkiintoisen ja erottaa sen miljoonista muista rock-albumeista.

Lähes jokainen kappale on omalla tavallaan tarttuva ja tuo levylle jotain uutta, mutta samalla ne sopivat samaan maisemaan ja muodostavat melko selkeän kokonaisuuden. Levy ei ole tunnelmaltaan kovin vakava, vaikka sillekin puolelle päädytään välillä niin sanoituksellisesti kuin musiikillisestikin. Pääasiassa ”Paranormal” on varsinkin Cooperin parin viime vuosikymmenen levyihin verrattuna melko kevytmielinen ja hyväntuulinen. Varsinkin levyn rockeimmissa kappaleissa on samanlaista rentoa groovea kuin rock-musiikissa oli aivan sen alkuaikoina. Albumin tunnelmointikappaleet ”Paranormal” ja ”The Sound of A” on sijoitettu levyn alkuun ja loppuun, jossa ne toimivat varmasti paremmin kuin menevän rock ’n’ rollin keskellä. Tosin varsinaista albumikokonaisuutta seuraavat vielä alkuperäisen Alice Cooper -yhtyeen elossa olevien jäsenten kaksi yhdessä tekemää kappaletta, jotka ovat juuri tekijöidensä kuuloisia eli puhdasta rockia ilman mitään ihmeellisyyksiä. Niistä ”Genuine American Girl” olisi ollut 1970- tai 1980-luvulla aivan varma hitti simppelin tarttuvuudensa ansiosta, mutta ”You and All of Your Friends” taas on melko keskinkertainen kappale. Ei huono, muttei eroa harmaasta massasta juurikaan.

Yksi levyn hienoimpia asioita on Cooperin laulu. Albumi on rockimpi kuin aiemmat ja myös laulu on hioutunut huomattavasti siihen suuntaan. Cooperin ääni venyy erilaisiin tunnelmiin ja soundeihin ja hän myös käyttää eri laulutyylien laajaa kirjoa. Hienoa on myös se, että hän kuulostaa koko ajan itseltään ja tekee kaiken omalla tavallaan. Laulu tulee tyylistä riippumatta aivan luonnostaan ilman mitään väkinäisyyttä.

”Paranormal” menee minun henkilökohtaisissa kirjoissani muutaman (kymmenen) kuuntelukerran perusteella Alice Cooperin tuotannon parhaimmistoon. Hän on taitavien soittajien kanssa uudistanut musiikkinsa ties kuinka monetta kertaa pitäen siinä osan menneisyyttään ja tuoden siihen samalla jotain uutta ja kiinnostavaa. Menneisyyden vaikutteita haetaan pidemmältä uran alkuhämärästä kuin pitkiin aikoihin ja ne on tuotu esille uudessa valossa, minkä ansiosta se ei tunnu ollenkaan tunkkaiselta vaan päinvastoin, se tuo musiikkiin aivan uudenlaista energiaa. ”Paranormal” on elävä todiste siitä, että Alice Cooper on edelleen rock-musiikin elinvoimaisimpia ja omaperäisimpiä artisteja.

9/10

Kappalelista:
1. Paranormal
2. Dead Flies
3. Fireball
4. Paranoiac Personality
5. Fallen in Love
6. Dynamite Road
7. Private Public Breakdown
8. Holy Water
9. Rats
10. The Sound of A
11. Genuine American Girl
12. You and All of Your Friends

Alice Cooperin kotisivut
Alice Cooper Facebookissa

Kommentit