Blowup Vol. 4 -festivaalin riffivetoista ennakkoklubia vietettiin Dopelordin, Tombstonedin ja Zombie Eaterin seurassa

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 3.10.2018

Neljännen Blowup-festivaalin ennakkoklubia vietettiin Helsingin Kuudennella Linjalla torstai-iltana 30. elokuuta. Tarjolla oli mutaista möyrimistä, psykedeliaa, melankoliaa, aggressiota ja ennen kaikkea raskasta riffivyörytystä. Klubin vetonaulana toimi puolalainen stonderdoom-yhtye Dopelord, joka kiersi Suomea ensimmäistä kertaa. Ennen sitä esiintyivät kotimaiset yhtyeet Tombstoned ja Zombie Eater.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Ensimmäisenä esiintynyt Zombie Eater avasi iltamat raivokkaalla riffiryöpytyksellä, jota tehostivat sopivan ilkeä sludge-soundi (varsinkin kitarassa) ja intensiivinen rummutus, joka toi musiikkiin kovasti lisäpotkua. Yhtyeen vokalistinakin toimiva rumpali rääkyi vahvalla äänellä ja osoitti luovuutta melodiaratkaisuissa. Uutena ja tuntemattomana yhtyeenä Zombie Eater yllätti luihin ja ytimiin iskeneen stonerdoom-groovella elävöitetyn sludgensa väkevyydellä ja kyvyllään sytyttää musiikkinsa live-esiintymisellään suuriin liekkeihin. Esitys veti täysin vertoja klubin muulle tarjonnalle. Zombie Eaterin tulevaisuutta kannattaa jäädä seuraamaan.

Psykedeliasävyistä stonderdoomia soittava Tombstoned kärsi soundeista, jotka söivät soitannan terää. Se oli toki vain pieni kosmeettinen virhe, eikä onneksi niin iso, etteikö keikasta olisi voinut nauttia. Muutenkin hieman verkkaisesti esiintynyt yhtye pääsi musiikkinsa ytimeen, jossa psykedelia, melankodia, stonderdoom ja hippirock yhdistyvät kovinkin erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Suuri osa keikasta kuultiin uusia kappaleita, joiden perusteella Tombstonedin voi sanoa kehittyneen ja kulkeneen taas hieman eteenpäin pari vuotta sitten julkaistun kakkosalbuminsa ajoista. Yhden live-kuuntelun perusteella musiikkiin on tullut uusia elementtejä, ja kokonaisuudet ovat entistä suurempia. Toki mukana on myös vanhaa tuttua, Tombstoned kuulostaa itseltään uudistuessaankin. Tombstonedin keikka oli hyvä ja mielenkiintoinen, vaikkei ollutkaan ihan heidän parhaitaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Iltamat viimeisteltiin Dopelordin riffijyräyksen tahtiin. Suhteellisen uusiin nimiin lukeutuva yhtye on pikkuhiljaa noussut stonerdoomin maailmankartalle, vaikkei se olekaan keksinyt mitään maata mullistavan uutta. Minimalistisen riffittelyn ja mystiikan elementtien yhdistelmä on hioutunut muutaman levyn aikana nykyiseen muotoonsa, ja se on matkan varrella herättänyt tämän tyylilajin intohimoisten intoilijoiden ja hartaimpien harrastajien kiinnostuksen ja kiintymyksen. Myös Kuudennelle Linjalle saapui aivan mukava määrä riffien ja mystiikan maailmaan uppoutuneita ihmisiä.

Dopelord nojasi keikkansa suurelta osin viime vuonna julkaistuun ”Children of the Haze” -albumiinsa, jolla sen psykedeliasta vihjaileva mystiikka on noussut tärkeämpään rooliin ja tehnyt musiikista hieman kypsempää ja persoonallisempaa. Albumin leijailevasta maalailusta raakaan aggressioon vaihtelevat tunnelmat välittyivät hyvin myös tällä keikalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Varsinaisen esiintymisen sijaan yhtye vaipui enemmänkin hypnoosiin oman musiikkinsa tahtiin ja antoi musiikin puhua puolestaan. Varsinkin tiivistunnelmaisilla keikoilla ja tällaisen musiikin parissa tuollainen lähestymistapa voi toimia erittäin hyvin. Dopelord ei ole siitä ehkä paras esimerkki mutta hyvä kuitenkin. Raskaan ja runsaan särön vahvistamat riffit tärisivät selkärangassa asti, minkä avulla väkevät kappalekokonaisuudet jyräsivät suurella voimalla ihmisten lävitse. Dopelord ei ole vielä aivan kohdannut kehityksensä huippua, mutta se on kovasti kulkemassa potentiaalinsa osoittamaan suuntaan.

12.-13. lokakuuta järjestettävän Blowup Vol. 4 -festivaalin alkulämmöt otettiin raskaissa tunnelmissa ja itse festareilla mennään vielä vähän raskaammin esimerkiksi Bongripperin, Crowbarin, Dark Buddha Risingin, Conanin ja Author & Punisherin mukana. Jatkoklubilla nähdään 14. lokakuuta vielä Demonic Death Judge ja Dopethrone. Korjaamolla tavataan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy